Štucanje bebe u trbuhu – što ga uzrokuje i što može značiti

stucanje-bebe-u-trbuhu

Trudnoća je vrijeme stalnih promjena, kako za vas, tako i za vašu bebu koja raste. Uz svo šutanje i okretanje možete primijetiti da vaše bebe, između ostalog, i štucaju u maternici. Je li to normalno? Saznajte sve što trebate znati o štucanju beba u trbuhu. 

Kako prepoznati štucanje u trbuhu?

Postoji mnogo različitih prekretnica koje dijete prolazi prije nego što se rodi. Sve ga one osposobljavaju za preživljavanje u svijetu koji ga čeka kada napusti utrobu. Između 18. i 20. tjedna majke počinju doživljavati svoje bebe. Tada se prvi put javljafetalni pokret.

On često počinje kao udar krila leptira, a možete ga osjetiti i kao pucanje kokica u svome trbuhu. Nakon nekog vremena osjećat ćete udarce, okretanje i gurkanje tijekom cijelog dana. Kad osjetite ritmičke trzaje koji su više nalik na grčenje mišiće, možda je riječ o štucanju.

Mogući uzroci štucanja u trbuhu

  • dječja nestrpljivost i priprema za pokretanje mehanizma dojenja (oponašajući proces dojenja počnu štucati);
  • disanje u plodnoj vodi (udisanje tekućine potiče stezanje dijafragme);
  • pritisnuta ili zapetljana pupčana vrpca.
dijete-spava

Kada očekivati štucanje?

Štucanje možete primijetiti u drugom ili trećem tromjesečju. Mnoge mame počinju osjećati takve “trzaje” u šestom mjesecu trudnoće, nakon što se razvije središnji živčani sustav, koji omogućuje bebama da dišu. No, kao i kod fetalnog pokreta, svatko ih počinje osjećati u različito vrijeme.

Neke bebe štucaju nekoliko puta dnevno, a neke uopće ne štucaju. Uzrok štucanja nije sasvim jasan. To vrijedi i kod djece i kod odraslih. Fetalno štucanje najvjerojatnije je uzrokovano ulaskom plodne vode u pluća, odnosno njezinim izbacivanjem. Prema jednoj teoriji fetalno štucanje ima važnu ulogu u sazrijevanju pluća.

Kako razlikovati štucanje od drugih refleksa?

 Vaše kretanje je najbolji način da utvrdite je li riječ o udarcu ili štucanju. Ponekad se vaša beba može pomaknuti ako vam je neudobno u određenom položaju ili ako jedete nešto vruće, hladno ili slatko, sve to potiče njihova osjetila.

Te pokrete možete osjetiti u različitim dijelovima vašeg trbuha, a oni se mogu zaustaviti ako promijenite položaj. Ako je tako, to su vjerojatno samo udarci. Ako sjedite sasvim mirno i osjetite pulsiranje ili ritmični trzaj koji dolazi s jednog područja trbuha, to bi moglo biti štucanje. 

Koji su razlozi za zabrinutost?

Dobra je vijest da je, u većini slučajeva, ovaj refleks uobičajen dio trudnoće. Ipak, važno je napomenuti da nakon 32. fetalno štucanje nije vrlo dobar znak. Iako je riječ o sasvim normalnom refleksu, u rijetkim slučajevima, osobito u kasnijoj trudnoći, on može značiti probleme s pupčanom vrpcom.

Ti problemi uključuju:

  • promjene u brzini otkucaja dječjeg srca,
  • promjene u dječjem krvnom tlaku,
  • nakupljanje ugljikovog dioksida u dječjoj krvi,
  • oštećenje mozga,
  • mrtvorođenje.

U jednom istraživanju o mrtvorođenčadi objavljeno je da štucanje može biti simptom hiperaktivnosti fetusa koju uzrokuje pritisak na pupkovinu. Međutim, to je istraživanje provedeno na životinjama i ne nudi dovoljno podataka.

Kako bi izbjegli bezrazložnu zabrinutost, svaki put kad osjetite promjenu u ritmu ili jačini štucaja, javite se svome ginekologu. Ultrazvuk može ukloniti vaše brige. Zapamtite: u posljednjim je tjednima ičudno kretanje vaše bebe bolje od mirovanja

trudnica-pije-vodu

Ne brinite ni ako ste vi ti koji štucate. Kada ste trudni, udišete više zraka no što to obično činite. Trudnoća podrazumijeva veću potrebu za kisikom, a vaša se pluća tome prilagođavaju tako što vam omogućuju da udahnete i do 40% zraka više nego inače! 

Savjete kako zaustaviti štucanje pročitajte na linku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu