Hematom u trudnoći – uzroci, rizici i liječenje

hematom_u_trudnoci

Pod hematomima tijekom trudnoće podrazumijevamo stvaranje podljeva krvi na rubnim dijelovima posteljice, što u medicini nazivamo retroplacentarnim hematomom

Hematom u trudnoći može uzrokovati različite komplikacije, uključujući spontani pobačaj i prijevremeni porod, zbog čega je važno već pri prvoj sumnji na pojavu hematoma posjetiti ginekologa.

Hematomi u ranoj trudnoći

Hematom se stvara kada dođe do nakupljanja krvi u prostoru između posteljice i maternice. Više je mogućih razloga stvaranja hematoma u tom razdoblju:

  • nedostatak hormona progesterona,
  • prenisko usađivanje posteljice u donje dijelove maternice,
  • pucanje kapilara posteljice.
posteljica

U vrlo ranoj trudnoći, zametak se hrani iz tkiva u koje se ugnijezdio, pa tako može doći do pucanja stijenki krvnih žila posteljice i nakupljanja krvi na tom mjestu. Takav hematom obično sam prolazi, ne širi se po maternici i ne ugrožava trudnoću. 

Ipak, čak i takav rani hematom može uzrokovati blago krvarenje, primjetno kao iscjedak crvenkaste boje

U rijetkim slučajevima može doći do širenja hematoma što je ozbiljno stanje koje ponekad zahtijeva prekid trudnoće. Zato je na pojavu bilo kakvog krvarenja tijekom trudnoće potrebno hitno posjetiti liječnika. 

Hematomi u kasnoj trudnoći

Hematomi u kasnoj trudnoći mnogo su opasniji, jer mogu ukazivati na mnogo teža stanja, kao što su trudnička hipertenzija ili preuranjene kontrakcije maternice koje mogu izazvati pobačaj. 

retroplacentarni_hematom

Abrupcija posteljice najteža je moguća posljedica hematoma, iako vrlo rijetka; pogađa 0,4 % do 3 % svih poroda. Riječ je o vrlo ozbiljnom stanju koje uzrokuje prijevremeno odljuštenje posteljice od maternice, odnosno tijekom trudnoće, iako se to treba dogoditi tek nakon poroda. 

Dijagnosticiranje retroplacentarnog hematoma

Trudnice s hematomom obično dolaze na pregled kad primijete vaginalno krvarenje, što je jedini simptom hematoma, iako se ne pojavljuje kod svake trudnice.

Postojanje hematoma utvrđuje se ultrazvučnim pregledom; na snimci se prikazuje kao tamna zona iza posteljice. Manji hematomi veliki su od 1 do 2 centimetra, a veći se stavljaju pod poseban oprez.

Na daljnjim pregledima potrebno je ultrazvukom i dalje pratiti razvoj hematoma, odnosno vidjeti smanjuje li se ili povećava te je li potrebno liječenje. 

Liječenje hematoma u trudnoći

Trudnicama s hematomom obavezno je strogo mirovanje do kraja trudnoće, a u nekim slučajevima liječnik će prepisati “čuvanje trudnoće”, odnosno osloboditi trudnicu odlazaka na posao

hematom

Svakoj se trudnici u pravilu propisuje terapija progesteronskim lijekovima, a ponekad i suplementi za željezo u tabletama ili prahu. Ako je trudnica pod posebnim stresom, prepisuju se i tablete za smirenje u malim dozama. 

Kod sumnje na stvaranje hematoma u kasnoj trudnoći, potrebno je odmah reagirati i što prije riješiti problem. U tim slučajima često je potrebna hospitalizacija trudnice zbog opasnosti od prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja. 

Kako bi se spriječila pojava hematoma, svim trudnicama preporučuje se smanjivanje fizičke aktivnosti, izbjegavanje podizanja teških tereta, izbjegavanje kućanski poslova te nadomještanje progesterona ako je ono potrebno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hematom, hematom u trudnoci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu