Krema za sunčanje za djecu: Evo koja je najbolja

krema za sunčanje za djecu

Vrijeme ljetnih odmora donosi i svoje potencijalne opasnosti za zdravlje kože. Prekomjerna izloženost suncu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica posebno kad su djeca u pitanju. Iz tog razloga je potrebno izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama u najsunčanijim razdobljima (izmežu 11 i 16 sati), te uz to svakako koristiti i neku od brojnih zaštitnih krema za sunce za djecu.

Sunčane UV zrake snažno utječu na kožu, uzrokujući starenje, opekline od sunca, prekancerozne i kancerozne lezije te imunosupresiju. Postoje tri vrste UV zračenja – UVC, UVB i UVA zrake. Ozonski omotač apsorbira 100 % UVC, 90 % UVB i minimalnu količinu UVA zraka.

UVA zrake su povezane sa starenjem i pigmentacijom kože. Prodiru duboko u kožu i dovode do stvaranja slobodnih kisikovih radikala, neizravno oštećujući DNA. Usto, povećavaju i broj upalnih stanica u dermisu.

UVB zrake su odgovorne za nastanak opeklina od sunca. Zbog svega navedenog potrebno se zaštititi od prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama, a to se posebno odnosi na djecu.

Naime, djeca su, posebno do treće godine života, rizična skupina kada je u pitanju izlaganje suncu zbog niže razine zaštitnog melanina, ali i anatomski tanjeg stratum corneuma (rožnatog sloja kože). Zato ih je važno zaštiti od sunca između ostalog i korištenjem nekih od krema za sunčanje za djecu.

Najbolji i najjeftiniji pristup fotozaštiti djece jest fizička zaštita poput odjeće, šešira te generalno neizlaganja suncu (hladovina i sl.) posebno tijekom već spomenutih najsunčanijih razdoblja u danu.

Usto, danas je na tržištu prisutan veliki broj različitih topikalnih preparata za djecu, kao što su kreme s kemijskim filterima, mineralne kreme za sunčanje za djecu, različiti losioni, balzami, a jedan dio roditelja će u toj širokoj lepezi proizvoda odabrati i mlijeko za sunčanje za djecu.

Najbolja krema za sunčanje za djecu
FOTO: Shutterstock

Najbolja krema za sunčanje za djecu

Teško je reći koja je najbolja krema za sunčanje za djecu te bi se u načelu odabir određenog preparata za zaštitu morao temeljiti na individualnim karakteristikama djeteta. Kreme s organskim filterima štite kožu zahvaljujući kemijskim strukturama samih filtera. Naime, struktura filtera se bazira na aromatskom spoju konjugiranim s karbonilnom skupinom. Takva struktura omogućuje apsorpciju UV zračenja određenih valnih duljina.

S druge strane, mineralne kreme se najčešće baziraju na titanovom i/ili cinkovom oksidu. Navedeni sastojci refleksijom štite kožu od sunčevih zraka. Načelno govoreći, za djecu s osjetljivom kožom koja su sklona alergijskim reakcijama, kao i onim najmlađima (do tri godine) se preporučuju mineralne kreme.

Kreme s kemijskim filterima se smatraju sigurnima za stariju djecu ako nemaju osjetljivu kožu. Generalno se smatra da je svakako bolje koristiti bilo koju kremu za zaštitu ako je alternativa nekorištenje nijednog preparata. Kreme s kemijskim filtrima se smatraju sigurnima, a proizvođači preparata koje imamo u ljekarnama uglavnom provode i određena ispitivanja kojima se provjerava sigurnost istih kod djece.

Svakako, proizvođači najčešće navode na svojim preparatima o prikladnosti proizvoda za određene dobne skupine. Ono što je važno ponovno naglasiti jest da je kod djece, neovisno o odabiru topikalne zaštite, važno izbjegavati jako sunce bez dodatne fizikalne zaštite (odjeća, hlad i sl.).

Kod beba mlađih od šest mjeseci se u načelu ne preporučuju kreme za zaštitu (iznimka je ako ne postoji mogućnost izbjegavanja sunca), te je kod njih najvažnije izbjegavanje izlaganja jakom suncu zbog osjetljivosti kože, a i same krhkosti organizma.

Idealna topikalna zaštita od sunca za djecu bi morala minimalno imati SPF 30 (idealno SPF 50), trebala bi biti vodootporna, lagana za nanijeti i fotostabilna. Usto, jako je važno preparat stavljati u dovoljnim količinama.

Kremu treba nanositi u količini 2 mg/cm² po cijeloj koži uz poseban naglasak na lice, vrat i uši. Potrebno je nanijeti preparat minimalno 20 minuta prije izlaganja suncu, uz ponavljanje nanošenja svaka dva sata i nakon svakog izlaska iz mora.

Treba reći kako nijedan zaštitni preparat ne štiti 100 % od sunčevih zraka, što nam ponovno govori o važnosti fizikalne zaštite posebice kod djece.
mlijeko za sunčanje za djecu
FOTO: Shutterstock

Zaštita kože

Kada je u pitanju oblik preparata za kožu, generalno se kreme i losioni smatraju optimalnima za ravnomjerno nanošenje. Ako se koristi sprej, preporuka je isti raspršiti na ruke te zatim nanijeti na kožu djeteta.

Svakako, sam odabir teksture najviše ovisi o preferencijama roditelja te su u tome smislu puno važnije druge karakteristike, poput mazivosti, faktora zaštite (SPF minimalno 30, idealno 50), i svakako vodootpornosti s obzirom da su djeca zaigrana i sklonija češćem ulasku u more.

U svakom slučaju, pri odluci o kupnji preparata sa zaštitom od sunca, preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom, farmaceutom ili drugim zdravstvenim djelatnikom kako bi se odabrao optimalan proizvod s obzirom na individualne karakteristike djeteta, poput osjetljivosti kože, dobi i sl.

Osim topikalnih pripravaka, važno je misliti i na fizikalnu zaštitu (zaštitna odjeća, hladovina, šeširi i sl.) te izbjegavati izlaganje suncu u najsunčanijim razdobljima dana. Važno je biti oprezan u ljetnim radostima i pripaziti na zdravlje kože, kako bismo imali veselo i bezbrižno ljeto, bez opeklina i dugoročnih štetnih učinaka sunca na zdravlje kože, ali i zdravlje općenito.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gabros, S. i sur. (2023). Sunscreens and photoprotection. U: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
  2. Sunscreen: Chemical ingredients and summertime safety. (2023). Chemical Safety Facts.
  3. Hallowell, S. H. i Mehlmann, S. (2022). Is sunscreen safe? Children Hospital of Philadelphia.
  4. Cestari, T. i Buster, K. (2017). Photoprotection in specific populations: Children and people of color. Journal of the American Academy of Dermatology, 76(3S1): S110–S121.
  5. Sredstva za zaštitu od sunca. (2017). HZJZ.
  6. Elmets, C. A. (2011). Photoprotection for infants and children. New England Journal of Medicine Journal Watch.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu