Skin cycling: Sprječava upale i iritacije kože, a povećava djelotvornost aktivnih sastojaka! Evo kako se izvodi

Skin cycling

Skin cycling je metoda koja uključuje izmjenu aktivnih sastojaka za njegu kože i dopuštanje koži da se odmori. Za portal Allure Dr. Whitney Bowe to objašnjava kao raspored od četiri noći – piling, retinoid, hidracija, oporavak, zatim ponavljanje.

Ovaj pristup povećava prednosti aktivnih sastojaka, dok minimalizira iritaciju uključivanjem potrebnih noći oporavka.
Pregled kod dermatologa
FOTO: Shutterstock

Skin cycling – prednosti

Cilj dr. Bowe bio je stvoriti rutinu koja iskorištava prednosti pilinga i retinola, a istovremeno sprječava upale i iritacije kože. Koncept ciklusa kože uravnotežuje dva snažna, ali potencijalno iritirajuća sastojka. Izmjenom pilinga i retinola te dvije noći oporavka, koža ima vremena izgraditi toleranciju, smanjujući rizik od prekomjerne upotrebe.

Drugi dermatolozi slažu se s ovim pristupom. Dr. Mona Gohara naglašava da fokusiranje na jedan aktivni sastojak ili proces u isto vrijeme daje maksimalne rezultate uz minimalnu iritaciju. Međutim, s vremenom neki mogu kombinirati korake na temelju udobnosti i osjetljivosti kože.

Važno je uzeti u obzir vaš specifični tip kože. Dr. Shari Marchbein predlaže da počnete polako i prilagođavate se individualnim potrebama i ciljevima. Savjetovanje s dermatologom prije uvođenja novih proizvoda je ključno.

Za one koji nisu spremni zaroniti u cikluse kože, dr. Marchbein preporučuje rutinu koja uključuje nježno čišćenje, kremu za sunčanje i vitamin C ujutro, s kemijskim pilingom jednom tjedno.

kemijski piling uklanja mrtve stanice, poboljšava teksturu i poboljšava upijanje drugih proizvoda za njegu kože
FOTO: Shutterstock

Skin cycling – kako izgleda rutina?

Evo kako izgleda rutina ciklusa kože.

Prva noć – piling

Počnite s kemijskim pilingom nakon čišćenja. Ovaj korak uklanja mrtve stanice, poboljšava teksturu i poboljšava upijanje drugih proizvoda za njegu kože.

Druga noć – retinol

Nakon čišćenja nanesite količinu retinola veličine graška, a zatim hidratantnu kremu. Retinol pomaže u obnovi stanica, proizvodnji kolagena i rješava razne probleme s kožom.

Treća i četvrta noć – hidratacija i oporavak

Usredotočite se isključivo na hidrataciju i obnavljanje. Očistite, nanesite serum hijaluronske kiseline za dodatnu hidrataciju ako je potrebno, zatim nanesite hidratantnu kremu.

hidratantna krema za lice
FOTO: Shutterstock

Skin cycling – na što trebate pripaziti?

Iako ciklus kože nudi prednosti, možda nije prikladan za svakoga. Oni s osjetljivom kožom ili kožom sklonom ekcemima mogli bi se boriti s dva aktivna sastojka u tjedan dana. Savjetuje se započeti s jednom aktivnom tvari i uvesti drugu nakon što se vaša koža prilagodi.

Uvođenje novih sastojaka, posebice retinola, može dovesti do početne upale. Ovo je privremeno razdoblje prilagodbe i koža će se s vremenom prilagoditi. Tipovi kože poput masne ili mješovite mogu imati koristi od ciklusa kože, dok oni s osjetljivom kožom mogu smatrati određene aktivne sastojke preoštrima.

U konačnici, ključ učinkovite njege kože leži u razumijevanju vašeg specifičnog tipa kože i otvorenom razgovoru s dermatologom. Konzistencija, SPF zaštita i održavanje hidratacije ključni su bez obzira na to slijedite li rutinu njege kože ili ne. Pretjerano korištenje aktivnih sastojaka može potencijalno oštetiti kožnu barijeru, stoga je važno slušati potrebe svoje kože.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu