Kako počupati obrve?

čupanje obrva

Smatra se da su obrve okvir lica i pomažu naglašavanju očiju. Zato je važno znati kako počupati obrve te biti upoznat s različitim tehnikama oblikovanja obrva. Tehniku odaberite ovisno o pragu boli, osjetljivosti kože i gustoći dlake.

Obrve je potrebno čupati otprilike jednom mjesečno kako biste održali oblik, ali valja imati na umu da je brzina rasta dlaka individualna. Preporučljivo je odgoditi čupanje obrva ako imate mjesečnicu jer je koža tijekom tih dana osjetljivija.

U nastavku saznajte kako oblikovati obrve i kojim tehnikama ih možete počupati.

Oblikovanje obrva

Prije nego započnete s čupanjem obrva, potrebno je odrediti oblik koji želite kako biste vidjeli koje dlačice su nepotrebne. Ako idete u salon na čupanje obrva, naglasite kozmetičarki kakav oblik i debljinu obrva želite.

Početak obrve pronađite držeći olovku vertikalno uz nosnicu (sa svake strane). Kraj obrve bi trebao biti u kosini od nosnice do ruba oka. Luk obrve treba biti točno na kosti obrve (eng. brow bone), a sami odredite koliko visoko želite da ide. Dio ispod luka obrve bi trebao biti tanji od ostatka obrve. Više o oblikovanju obrva možete saznati ovdje.

Oblik obrva

Kada su dlake preduge potrebno je i šišanje obrva. Češljićem za obrve (eng. spoolie brush) počešljajte dlake prema gore. Ako neke dlake odskaču po dužini, skratite ih malim škaricama na dužinu drugih dlačica.

Ako želite saznati kako počupati obrve prema obliku lica, pročitajte ovaj članak.

Čupanje obrva pincetom

Kada ste odredili kakav oblik obrva želite, potrebno je odabrati metodu čupanja dlačica. Čupanje obrva pincetom je najpoznatija metoda oblikovanja obrva. Pinceta je odličan odabir za početnike u čupanju obrva jer je najjednostavnija za upotrebu.

Prije čupanja počešljajte obrve i odredite u kojem smjeru vam rastu dlačice. Uhvatite neželjenu dlačicu pincetom što bliže korijenu i povucite u smjeru u kojem raste. Povlačenje u suprotnom smjeru može izazvati bol i lom dlačice.

Nakon što ste odredili željeni oblik i debljinu obrva, čupajte zarasle dlačice ispod obrva. Ako imate zalutale dlačice i iznad obrva, počupajte i njih, ali nemojte pretjerati.

Tijekom čupanja obrva svako toliko se odmaknite od ogledala i pogledajte cijelo lice. Time ćete spriječiti pretjerano čupanje te osigurati da vam obrve izgledaju što sličnije. Najbolje je čupati obrve na dnevnom svjetlu kako biste najbolje vidjeli koliko dlačica imate.

čupanje obrva pincetom
Foto: Stockphoto Secrets

Savjeti u nastavku olakšat će vam čupanje obrva pincetom kod kuće, a korisni su i ako želite znati kako počupati obrve da ne boli.

  • Omekšajte kožu prije čupanja – kako biste umanjili bol prilikom čupanja obrva, važno je prethodno omekšati kožu oko obrva. To možete učiniti tako da lagano prođete mokrom, toplom krpicom po području obrva ili da čupate obrve netom nakon tuširanja. Topla voda otvara folikule i omekšava dlačice što omogućava lakše čupanje.
  • Koristite noviju pincetu – starije pincete mogu biti tupe i otežavaju hvatanje dlačica što povećava vjerojatnost od ozlijede. S oštrom, novom pincetom, veća je vjerojatnost da ćete uhvatiti dlačicu koju ste ciljali umjesto kože.
  • Njegujte kožu nakon čupanja – koža je najčešće iziritirana nakon čupanja dlačica pa ju je potrebno njegovati. Aloe vera gel je odličan izbor za ublažavanje iritacije.

Neki tvrde da je učinkovita metoda za umanjivanje boli tijekom čupanja obrva i zatezanje kože. Prije nego iščupate dlaku, prstom zategnete kožu iznad obrva.

Kako počupati obrve bez pincete?

Postoje još dvije vrlo poznate tehnike uklanjanja dlačica na obrvama, a to su voskom i koncem. Te tehnike je najbolje prepustiti profesionalcima jer zahtijevaju malo veću dozu iskustva i znanja. Više o njima saznat ćete u nastavku teksta.

Osim njih, dlačice je moguće ukloniti i manje poznatim metodama kao što su:

  • Elektroliza obrva (elektroepilacija) – električnim impulsima koji se šalju u folikule, neželjene dlačice se trajno uklanjaju. Najčešće se koristi kod pretjerane dlakavosti.
  • Uklanjanje dlačica depilacijskom kremom – uključuje nanošenje kreme za depilaciju na mjesto gdje se nalaze neželjene dlačice i uklanjanje špatulom. Ova metoda kratko traje i može iritirati kožu.

Čupanje obrva voskom

Ova metoda uključuje nanošenje toplog voska štapićem na područje s neželjenim dlakama. Potom se laganim pritiskom direktno na to područje stavlja trakica koja se brzim pokretom uklanja i za sobom povlači dlačice.

Ova tehnika daje vrlo brze rezultate pa je pogodna za osobe koje imaju niži prag boli jer kratko traje. Također je pogodna za osobe koje imaju guste obrve i debelu dlaku jer će ih brzo ukloniti.

S druge strane, za ovu tehniku potreban je profesionalac jer je manje precizna od čupanja pincetom ili koncem pa je lakše počupati previše dlaka. Vosak nije preporučljiv za osobe s vrlo osjetljivom kožom.

Ponekad nakon čupanja obrva voskom kozmetičarke u salonima koriste pincetu kako bi uklonile i najnestašnije dlačice.

Čupanje obrva koncem

Čupanje obrva koncem (eng. threading) je drevna metoda čupanja dlačica koja potječe iz Azije, a odnedavno je zadobila veliku popularnost u zapadnim zemljama. Može se koristiti na svim dijelovima tijela, ali posebno je popularna kod čupanja obrva i dlačica na licu.

Prilikom ove metode pamučni konac se uvija i povlači po obrvi. Na taj se način hvata više dlačica odjednom te čupa iz korijena, bez čupanja kože. Sam proces traje oko 15 minuta.

U videu u nastavku možete vidjeti točno na koji način čupanje koncem funkcionira:

Ova tehnika je pogodna za osobe s osjetljivom kožom jer nema upotrebe topline niti kemikalija. Može doći do crvenila nakon čupanja koncem, ali nije slično crvenilu nakon upotrebe voska (prilikom čega se uklanja i mali sloj kože).

Iako je tehnika preciznija za uklanjanje dlačica, može biti bolnija jer duže traje. Ne preporučuje se čupanje obrva koncem kod kuće, već odlazak iskusnoj kozmetičarki.

Više o čupanju obrva koncem možete saznati ovdje.

Oblikovanje obrva – Zagreb

Postoje brojni saloni iz kojih ćete izaći s prekrasno oblikovanim obrvama. Cijena čupanja obrva ovisi o tehnici i salonu. Neki od salona u Zagrebu u kojima možete dobiti profesionalno oblikovane obrve različitim tehnikama su sljedeći:

  • Brow barthreading obrva (80 kn),
  • Lashes & more – čupanje pincetom i voskom (30 kn) te čupanje koncem (50 kn),
  • Salon ljepote Hypnotic – oblikovanje pincetom (30 kn), čupanje voskom (40 kn), oblikovanje koncem (60 kn),
  • Kozmetički studio Manuela Šapro – korekcija obrva pincetom (50 kn).

Prije odlaska kod kozmetičara dobro razmislite te odlučite koju tehniku i kakve obrve želite.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu