Minival – sve što trebate znati o trajnim kovrčama

minival

Minival je postupak za postizanje trajnih kovrči putem kemijske obrade kose. U 20. stoljeću bio je najpopularniji tretman za trajnu frizuru, no danas postoji mnogo novih informacija o kojima biste trebali promisliti prije nego što se odlučite na ovako trajan i bespovratan korak. Slijedi sve što trebati znati o trajnim kovrčama i kako se odlučiti na iste.

Minival je ujedno bio najpopularniji postupak za promjenu teksture kose u 20. stoljeću, a zadnjih je godina ponovno zaintrigirao sve koji su željni luksuznih i trajnih kovrča. Sve što vam je potrebno za provođenje minivala u djelo je očuvana kosa te nešto strpljenja i odlučnosti jer kosu nakon minivala nije moguće vratiti u prvotno stanje nego pustiti da izraste.

Na što obratiti pozornost prije odluke za minival?

Minival je kemijski tretman kose, a kovrče se postižu tako što kemijski sastojci lome vlasi kose kako bi se one lakše kovrčale. Sukladno tome, poželjno je da kosa nije tretirana prije odlaska na minival. Ukoliko redovito mijenjate boju kose, koristite toplinske alate za oblikovanje ili znate da vam je kosa oštećena, pričekajte nekoliko mjeseci ili ošišajte oštećene dijelove kako biste izbjegli veoma uništenu kosu. 

Suha i oštećena kosa također može uzrokovati loše rezultate minivala, posebice ako ste prethodno bojili kosu u plavo ili koristili izbjeljivač, tj. hidrogen. Minival se preporučuje provoditi na prirodnoj i netretiranoj kosi jer će rezultati i kovrče tada najbolje uspjeti. Prije odlaska na minival također je preporučljivo konzultirati se s frizerom koji će provoditi postupak kako bi vam ukazali koje su najbolje opcije i mogući ishodi.

minival-kovrce

Uz poznati kemijski način postizanja trajnih kovrči, danas je moguće postići kovrče uz pomoć “toplog” postupka minivala. Ovom metodom kovrče se dobivaju tako što je kosa omotana oko okruglih kalupa koji se nekoliko sati održavaju na određenoj temperaturi. Topli postupak ipak nije toliko dugotrajan niti ima rezultat gustih kovrči već blagih valova koji se brže opuštaju, iako pružaju volumen i dugotrajnost feniranih frizura. 

Kako održavati kosu nakon minivala?

Minival se smatra trajnom frizurom, no pogrešno je mišljenje da je oblikovanje kose tada gotovo. Naprotiv, trajne kovrče potrebno je stilizirati, paziti kako sušimo i koristiti odgovarajuće proizvode koji će pružiti najbolje stiliziranje.

  1. Po izlasku iz salona potrebno je pričekati minimalno 2-3 dana prije pranja kose šamponom i regeneratorom.
  2. Dubinska njega kose nakon trajne frizure je prijeko potrebna za održavanje zdrave i sjajne kose, posebice ako je po prirodi suha. Prirodne ili profesionalne maske za kosu preporučljivo je koristiti barem jednom u dva tjedna.
  3. Regenerator je obavezan nakon svakog pranja kose te kao pomoć pri češljanju.
  4. Odaberite proizvode namijenjene za suhu i kovrčavu kosu te lagane formulacije koje neće otežati kosu. Kreme i gelovi za kovrče pomoći će vam oblikovati i urediti kovrče, za razliku od pjene za kosu koja može uzrokovati isušivanje. Kako biste spriječili nakupljanje proizvoda na kosi, koristite pročišćavajuće šampone.
  5. Također, poželjno je izbjegavati toplinsko oblikovanje kose ili sušenje kose fenom, dok je klorirana voda poput one u bazenima izuzetno štetna za kovrče. 
trajne-kovrce

Cijena minivala i dodatne informacije

Trajne kovrče putem minivala su iznimno prihvatljive, a cijene kreću od 200 kn za kratku kosu pa sve do 500-600 kn za dugu kosu. Ukoliko razmišljate o provođenju minivala, potrebno je dobro istražiti i raspitati se u kojem ćete frizerskom salonu provesti postupak minivala. Frizer koji će provoditi postupak također bi trebao biti stručno osposobljen i dobro poznavati tempiranje kemikalija na kosi. 

Prije no što se uopće odlučite na minival, posjetite salon o kojem razmišljate za konzultacije kako biste bili sigurni da frizer zna što točno želite i koji oblik kovrča biste htjeli postići. Uzmite si vremena jer su rezultati minivala bespovratni dok god vam kosa ne izraste. Tanka kosa pogotovo je podložna oštećenju, što treba imati na umu tijekom postupka, posebice jer upija kemikalije mnogo brže od debljeg tipa kosa te je za čitav proces potrebno mnogo manje vremena.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu