Kratke frizure za tanku kosu – šišanje, stiliziranje i održavanje

bob kratke frizure

Tanka kosa može biti komplicirana za održavanje, posebice jer teško zadržava oblik ili ga pak previše zadržava prilikom stiliziranja. Frizure za tanku kosu stoga moraju biti pomno osmišljene s obzirom na lice, životni stil i osobne potrebe. Stilisti će u tome slučaju većinom uvijek sugerirati poludugu ili kratku frizuru jer duga tanka kosa rijetko zadržava volumen.

Frizure za tanku kosu poželjno je prilagoditi vlastitim potrebama. Primjerice, ukoliko biste htjeli imati dugu kosu, a nemate previše vremena da ju stilizirate, vaša tanka kosa teško će zadržati volumen te će se nakon kratkog vremena opustiti. Za osobe koje imaju vremena koristiti viklere, fenirati kosu ili koristiti druge metode, čak je i kod tanke kose moguće postići volumen.

Kratke frizure za tanku kosu bez volumena – frizure za tanku i ravnu kosu

Tanka kosa najčešće je bez volumena ukoliko sama već nema teksture. Po ovom pitanju najsretnije su osobe tanke, guste i kovrčave kose, no to je već druga priča. Ukoliko je vaša kosa valovita ili ravna, primijetit ćete da volumen nakon pranja i feniranja veoma brzo opada i kruna glave se nakon nekog vremena “poklopi”.

kratke frizure

U tome je slučaju poželjno održavati kosu srednje dužine ili imati kraću frizuru. Što je kosa duža, to će ju težina više povlačiti prema dolje i smanjivati volumen. Možete se odlučiti na bob frizuru, lob (ili dulji bob) ili neku od poludugih opcija s nekoliko slojeva za dodatnu teksturu. Stepenasto šišanje i slojevi daju ravnoj kosi teksturu kako bi se doimala gušće nego što zbilja je, a više o stepenastom šišanju saznajte nešto niže u tekstu.

U pomoć vam mogu priskočiti i veliki vikleri na kruni glave te jedan na prednjoj strani kako biste kosu usmjerili prema natrag (suprotan smjer daje više volumena). Feniranje naopako, s glavom prema dolje također pomaže osigurati više volumena, no može izazvati više “frizza”.

Frizure za tanku kosu koja se brzo masti

Frizure za tanku kosu koja se brzo masti većinom se odnose na kraće šišanje. Ukoliko se duga kosa masti, može kroz samo jedan dan izgledati veoma neuredno, slijepljeno i bez volumena. Preporučljivo je ostaviti kosu srednje dužine kako biste masno vlasište mogli sakriti punđom, maramom u kosi, ukrasnim kopčama. U suprotnom ćete kratku kosu morati češće prati.

frizure masna kosa

Masna kosa nikome nije privlačna i osobama koje s njom imaju problema stvara poteškoće pri oblikovanju, ali i na putovanjima kada nemaju mogućnost odmah oprati kosu. U tome je slučaju najbolji saveznik suhi šampon koji će barem na jedan dan upiti višak masnoće i kosi pružiti dojam volumena.

Stepenaste frizure za tanku kosu – tanka kosa šišanje

Stepenasto šišanje nam je svima poznato, a može ispasti odlično ili ne tako dobro, ovisno o frizeru i stilistu. Kod osoba s tankom kosom bez volumena, slojevi su idealan način za dodavanje nešto teksture u dosadnu frizuru.

Različita dužina vlasi će povećati volumen i stvoriti efekt više kose no što je zaista ima. U kombinaciji sa svjetlijim pramenovima, tanka kosa može djelovati puno gušće! Ipak, stepenasto šišanje ne preporučuje se osobama kovrčave kose, posebice ako imate srednju i kraću dužinu kose. Slojevi se tako mogu samo napuhnuti i od kose tvoriti oblik trokuta koji ne laska niti jednoj frizuri.

Kod valovite ili ravne kose, slojevi su itekako poželjni, a preporučujemo posjet provjerenom frizeru koji će najbolje prilagoditi duljinu i količinu slojeva. Stepenasto šišanje je mnogo kompliciranije nego se čini, a slojevi mogu biti dulji ili kraći te ih može biti samo nekoliko ili veći broj.

stepenasto sisanje

Osim slojeva po čitavoj dužini kose, moguće je stvoriti više volumena ukoliko se na stražnjem dijelu glave ošišaju slojevi. Tako ćete od krune prema zatiljku razbiti jednoličnu masu kose i ona će se manje “poklopiti”.

Kratke frizure za tanku kosu i duguljasto lice

Svi znaju da je frizuru poželjno uskladiti s oblikom lica kako bismo dobili najbolje od cjelokupnog izgleda. Duguljasti oblik lica tako je kod tanke kose posebno “problematičan” jer manjak volumena u kosi može dodatno izduljiti lice, a posebice kod jako ravne kose.

Jedan od najlakših trikova za osobe duguljastog oblika lica su šiške, posebice one ošišane ravno na čelu. Ova frizura ipak ne bi odgovarala osobama čija se kosa brzo masti jer bi šiške brzo mogle početi izgledati neuredno. Druga odlična frizura za ovaj tip lica je dulji bob ublažen razdjeljkom na stranu i mnogo slojeva za volumen.

Ukoliko ipak ne želite ići jako kratko, isprobajte lob ili frizuru do ramena, dok slojeve možete, ali i ne morate ošišati. Šiške na stranu dodatno će istaknuti oči i prividno smanjiti duljinu lica. Svakako preporučujemo stepenasto šišanje ukoliko je ono moguće za veći volumen kod ravne ili valovite kose.

dugo lice frizure

Frizure za tanku kosu do ramena

Kosa dužine do ramena u pravilu se smatra maksimumom kada je riječ o tankoj kosi, posebice ako ne želite provoditi mnogo vremena u stiliziranju. Ova dužina također je pogodna za podizanje kose u punđu ili rep te dodatno učvršćivanje kopčama, posebice tijekom tjelovježbe.

Ako se odlučite za kosu do ramena, također imate mnogo prostora za manevriranje. Možete se odlučiti na frizure različite dužine, teksture, ali i samog stila. Od kratkog boba, loba ili dužine do ramena, možete također izabrati stepenasto šišanje i osigurati kosi više volumena. Postoje opcije asimetričnih frizura koje s jednom duljom ili kraćom stranom unose nešto zaigranosti u čitav izgled.

Osim asimetrične frizure, popularna je i A linija dugog ili kratkog boba. Riječ je o kraćoj kosi na zatiljku te dužem prednjem dijelu. Stražnji dio je ujedno moguće ošišati u slojevima i osigurati više volumena.

Pixie frizure za tanku kosu

pixie kratka

Pixie frizure već su neko vrijeme popularne zbog svoje jednostavnosti održavanja, ali i zanimljivog i karakterističnog izgleda. One mogu biti idealan odabir za osobe tanke kose jer ne zahtijevaju previše oblikovanja, a mogu kreirati poseban izgled.

Kod tanke kose je ipak poželjno držati se nekoliko smjernica prilikom kreiranja pixie frizure. S obzirom da je tanka kosa poprilično providna i nema volumena, poželjno je ostaviti nešto dulju pixie frizuru koju biste eventualno mogli stilizirati po potrebi. Također, šiške na stranu odličan su odabir.

Ravna i tanka kosa mogla bi se u pixie frizuri samo poklopiti te izgledati “zalizano”, u tome slučaju preporučujemo korištenje viklera kako biste podignuli kosu od tjemena i dali joj volumena. Dulja pixie frizura u slojevima laskat će svim životnim navikama i omogućavati lakše stiliziranje.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu