Visokopatogena ptičja gripa u Zagrebačkoj županiji: Na snazi mjere za sprječavanje, odnose se na čitavu državu

Visokopatogena ptičja gripa u Zagrebačkoj županiji

Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo da je na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi
FOTO: Shutterstock

U zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja), određenima zbog pojave visokopatogene influence ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica.

24 sata dnevno dostupan je i broj telefona

Iz Ministarstva su poručili kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu. 

Također, Ministarstvo apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito

Iz Ministarstva su poručili kako je iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu
FOTO: Shutterstock

Podsjećaju i da su osigurali 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507, a na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu