Strogo zaštićena životinja u Hrvatskoj sada ima veće šanse za preživljenje: Otvorena “bolnica” za bjeloglave supove

Otvorena bolnica za bjeloglave supove

U sklopu projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli” tamo je otvorena nova “bolnica” za supove, s unutrašnjom i vanjskom nastambom za intenzivnu skrb. Nabavljena je i potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema. 

Vrijednost tog projekta je 888 tisuća kuna, od čega 755 tisuća pokriva iznos iz EU fondova, a ostalo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novouređena “bolnica” za supove od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonose opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.

Župan Zlatko Komadina je ustvrdio da su u Primorsko-goranskoj županiji posvećeni očuvanju bogate biološke raznolikosti, a posebnu pozornost pridaju strogo zaštićenim vrstama:

Život na otoku predstavlja brojne izazove – i za ljude, i za skrb o životinjama. Stoga će realizacija tog projekta pridonijeti bržem i uspješnijem oporavku spašenih unesrećenih bjeloglavih supova te zasigurno pozitivno utjecati na jačanje njihove populacije u prirodi.

Oporavilištem od 2016. upravlja županijska Javna ustanova “Priroda” uz potporu Primorsko-goranske županije.

Godišnje se od uginuća spasi 10-ak bjeloglavih supova
FOTO: Shutterstock

Godišnje se od uginuća spasi 10-ak bjeloglavih supova

Na otvaranju novih objekata u Belom bio je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg te istaknuo da je to ministarstvo, kroz ciljano usmjeravanje europskih sredstava, omogućilo da sva oporavilišta za divlje životinje u Hrvatskoj poboljšaju postojeće uvjete za skrb o divljim životinjama:

Od 2017. godine oporavilišta su službeno prepoznata kao mjesta u kojima rade stručni i educirani ljudi, kojima je svakodnevni i profesionalni posao spašavanje ugroženih vrsta životinja. 

Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, radi njihova oporavka i povratka u prirodu. 

Ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić istaknula je da se na Kvarneru trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina na Cresu. U jednoj godini se prosječno 10-ak ptica, ponajviše mladih supova, spasi od uginuća i nakon skrbi u oporavilištu dobiva novu priliku za život, zaključila je. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu