“Klokan njega” mogla bi spasiti 150.000 života godišnje: Prerano rođene bebe imaju veće šanse za preživljenje uz metodu koja je otkrivena u nerazvijenim zemljama

Klokan njega mogla bi spasiti 150.000 života godišnje

Kod beba koje su rođene prerano ili su iznimno male porođajne težine trebala bi se primjenjivati tzv. “klokan njega” ili metoda “kože na kožu” s majkom umjesto da ih se odmah po rođenju smjesti u inkubator s ciljem povećanja njihovih izgleda za preživljavanjem, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Nove smjernice WHO-a o klokan njezi pokazuju znatan odmak od aktualnih protokola koji se odnose na nedonoščad, kao i od ranijih savjeta ove UN-ove zdravstvene agencije.

Smjernice su iznimno važne u slučaju porođaja koji se obavljaju u dijelovima svijeta s lošijim pristupom tehnologiji i nemaju pouzdan pristup električnoj energiji, stoji u objavi WHO-a.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je istaknuo:

Ove smjernice ukazuju na to da najbolji ishod za nedonoščad ne mora uvijek ovisiti o najnaprednijim rješenjima.
Umatanje prerano rođene ili iznimno male novorođenčadi u posebnu maramu koju nosi skrbnik
FOTO: Shutterstock

Umatanje prerano rođene ili iznimno male novorođenčadi u posebnu maramu koju nosi skrbnik

One se odnose na svu novorođenčad rođenu prije 37. tjedna trudnoće ili dojenčad koja teži manje od 2,5 kg, s izuzetkom beba kojima je potrebna potpora pri disanju, mehanička ventilacija ili su u stanju šoka.

Metoda “kože na kožu” ili “klokan njege” sastoji se u umatanju prerano rođene ili iznimno male novorođenčadi u posebnu maramu koju nosi skrbnik, obično majka, umjesto da ih se odvaja od roditelja odmah nakon rođenja radi pružanja skrbi.

Prerano rođene bebe često nemaju dovoljno tjelesne masti, zbog čega mogu imati problema s regulacijom temperature ili s disanjem.

Prema ranijim liječničkim preporukama bebe su smještane u inkubator odmah po rođenju kako bi im se stabiliziralo stanje, a to je, podsjeća WHO, obično trajalo između 3 – 7 dana.

No, najnovija istraživanja ukazuju na to da bi primjena klokan njege i poticanje dojenja odmah po rođenju, umjesto nakon što se beba stabilizira po izlasku iz inkubatora, mogla spasiti i do 150.000 života godišnje.

WHO smatra da bi, s obzirom na rezultate istraživanja, trebalo preispitati način skrbi o nedonoščadi te pomoći članovima obitelji da budu uz dojenče.

UN-ova agencija podsjeća da je metoda “kože na kožu” što je prije moguće nakon porođaja već zlatni standard za zdrave bebe rođene u terminu.

U svijetu se prije vremena rodi svaka 10. beba
FOTO: Shutterstock

Metoda se počela primjenjivati u Bogoti 1983.

U svijetu se prije vremena rodi svaka 10. beba ili oko 15 milijuna novorođenčadi godišnje, a 20 milijuna ih ima premalu porođajnu težinu.

Vodeći uzrok smrti djece mlađe od pet godina su prerano rođene bebe ili nedonoščad s iznimno malom porođajnom težinom i nerazvijenim organima. 

Kontakt “kože na kožu” između majke i novorođenčeta, odnosno “klokan metoda njege” najprije se počela primjenjivati u Bogoti 1983. na prerano rođenim bebama.

Neonatolozi Edgar Rey Hector Martinez pribjegli su toj metodi jer su imali ograničene resurse, probleme s opskrbom električnom energijom i nepouzdanu opremu.

S obzirom na to da se metoda pokazala vrlo učinkovitom, počela se prakticirati u brojnim medicinskim ustanovama.

Liječnici su ustanovili da moćni kontakt “kože na kožu” omogućuje majkama raniji izlazak iz bolnice, a zaključili su i da je stopa smrtnosti beba pala sa 70 na 30 %. Danas ovaj pristup preporučuju i liječnici u razvijenijim državama

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu