Jednostavan test može otkriti Parkinsonovu bolest i druge bolesti mozga

Jednostavan test može otkriti Parkinsonovu bolest i druge bolesti mozga

Nedavna studija, objavljena u časopisu JAMA, otkrila je učinkovitost jednostavnog testa biopsije kože, nazvanog Syn-One Test, u otkrivanju Parkinsonove bolesti sa stopom točnosti od 93 %.

Ovaj test, koji se može provesti u liječničkoj ordinaciji, predstavlja značajan napredak u dijagnosticiranju skupine neurodegenerativnih stanja zajednički poznatih kao sinukleinopatije, uključujući Parkinsonovu bolest, demenciju Lewyjevih tjelešaca, višestruku atrofiju sustava i čisto autonomno zatajenje.

Syn-One test

Glavni autor dr. Christopher Gibbons iz Beth Israel Deaconess Medical Center i Harvard Medical School naglašava izazov brzog dijagnosticiranja ovih stanja zbog njihove složenosti, što često dovodi do kašnjenja ili pogrešne dijagnoze.

Sposobnost Syn-One testa da identificira abnormalne proteine povezane s Parkinsonovom bolešću i srodnim poremećajima s visokom točnošću obećava poboljšanu dijagnostičku preciznost i brigu o pacijentima.

Statistike otkrivaju prevalenciju pogrešnih dijagnoza, pri čemu jednom od četiri pojedinca inicijalno biva dijagnosticirano drugačije stanje prije nego što je dobije točnu dijagnozu Parkinsonove bolesti ili srodnih poremećaja. Simptomi koji se preklapaju u tim stanjima, poput drhtanja i kognitivnih promjena, doprinose dijagnostičkim izazovima.

Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 428 sudionika iz različitih neuroloških ordinacija diljem SAD-a, a uključivalo je zdrave pojedince i one kojima je dijagnosticirana jedna od četiri neurodegenerativne bolesti. Biopsije kože su uzete iz određenih područja, s ciljem otkrivanja abnormalnog proteina poznatog kao fosforilirani a-sinuklein (P-SYN), koji je obilježje sinukleinopatija.

Rezultati su pokazali visoku stopu detekcije za P-SYN kod pojedinaca s potvrđenom Parkinsonovom bolešću, demencijom s Lewyjevim tjelešcima, višestrukom atrofijom sustava i čistim autonomnim zatajenjem, pri čemu je kontrolna skupina pokazala nisku stopu pozitivnih biopsija.
Razlog za korištenje biopsije kože pri otkrivanju neurodegenerativnih bolesti je prisutnost nakupina proteina u perifernim živcima izvan mozga i leđne moždine
FOTO: Shutterstock

Razlog za korištenje biopsije kože pri otkrivanju neurodegenerativnih bolesti je prisutnost nakupina proteina u perifernim živcima izvan mozga i leđne moždine. Ovo otkriće temelji se na ranijim istraživanjima koja pokazuju poremećaj perifernih živaca kod Parkinsonove bolesti i potencijalnu prisutnost P-SYN-a u kožnim živcima.

Radi se na poboljšanju testa

Iako Syn-One test trenutno ne može napraviti razliku između specifičnih neurodegenerativnih stanja, istraživači ga nastoje poboljšati tijekom vremena radi veće točnosti. Usto, test obećava praćenje progresije bolesti i procjenu učinkovitosti liječenja mjerenjem promjena u razinama proteina tijekom vremena.

Dr. Gibbons naglašava da je Syn-One test posebno vrijedan u razjašnjavanju dijagnoza, posebno u slučajevima kada su simptomi dvosmisleni ili netipični. Studije koje su u tijeku nastoje istražiti njegovu korisnost u otkrivanju ranih stadija bolesti, a rezultati se očekuju unutar sljedeće godine.

Iako su neki autori financijski povezani s proizvođačem testa, tvrtkom CND Life Sciences, studija naglašava značajan napredak u dijagnosticiranju i potencijalnom liječenju Parkinsonove bolesti i srodnih poremećaja dostupnim i pouzdanim sredstvima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu