Hrvatska treća u Europi dobiva posebnu vrstu laboratorija! Evo za koje je to pacijente važna vijest

Hrvatska treća u Europi dobiva ovakvu vrstu laboratorija

Nakon Švicarske i Njemačke, Hrvatska je treća zemlja u Europi koja će imati laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva što će omogućiti onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Proteklog tjedna počeli su građevinski radovi u krugu KBC-a Zagreb, a u srpnju iduće godine trebao bi biti otvoren laboratorij opremljen najsuvremenijom dijagnostikom, rečeno je na konferenciji o komunikaciji u zdravstvu MedMed 2023. u Grožnjanu. 

Gensko testiranje predstavlja veliku nadu za pacijente s uznapredovalim metastatskim rakom jer će znatno poboljšati kvalitetu njihova života i ishode liječenja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva internističkih onkologa i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb profesor Stjepko Pleština.

Grad Zagreb je nedavno izdao građevinsku dozvolu za prenamjenu 500 m2 hotela Rebro u laboratorij, koji će biti treći takav u Europi.

Kapacitet hrvatskog laboratorija za gensko sekvenciranje bit će 10.000 uzoraka godišnje. Pleština ističe da je to znatno više od hrvatskih potreba te će se ostatak usluga moći ponuditi zemljama u okruženju. 

laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva
FOTO: Shutterstock

Bolji ishodi liječenja za 30-ak %

Na javnom natječaju za genske testove posao je dobio Roche jer je ponudio najpovoljnije uvjete. Godinu dana od otvaranja laboratorija ta će tvrtka, prema ugovoru, plaćati dvije trećine cijene testiranja, a preostali iznos pokrivat će HZZO.  

Pleština je istaknuo:

Bolesnik će nakon testiranja dobiti optimalnu terapiju. Dokazano je da su uz ovakvo testiranje ishodi liječenja 30-ak % bolji.

Druga dva laboratorija nalaze se u Švicarskoj i Njemačkoj i danas se uzorci tkiva oboljelih pacijenata iz Hrvatske šalju u te centre, s tim da je cijena jednog testa oko 3.300 eura koje plaća HZZO.

Otvaranjem laboratorija testiranje će biti dostupno značajno većem broju oboljelih hrvatskih građana. 

U prvoj fazi bit će namijenjeno prvenstveno oboljelima od metastatskog tumora i s progresijom bolesti za tri tumorska sijela – pluća, debelo crijevo i dojka.

Riječ je o etapi petogodišnjeg projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja. Provode ga Ministarstvo zdravstva i KBC Zagreb u suradnji s tvrtkom Roche, koja u projekt ulaže 12 milijuna eura (90 milijuna kuna).

Osim uređenja i opremanja Laboratorija za gensko testiranje, projekt uključuje i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu u sklopu KBC-a Zagreb, edukaciju i osposobljavanje djelatnika. U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja, a gensko testiranje proširit će se i na ostala tumorska sijela.

Domaće tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2 trenutno rade na uspostavi IT sustava za prikupljanje podataka nužnih za praćenje liječenja i umrežavanje centara koji liječe onkološke bolesnike. U sklopu projekta bit će iskorišteni postojeći mehanizmi eUpućivanja i eNaručivanja u sklopu CEZIH-a.

Promjena paradigme liječenja raka
FOTO: Shutterstock

Promjena paradigme liječenja raka

Hrvatska vlada dogovorila je ovu suradnju s Rocheom još 2019., ali je realizacija dvogodišnjeg projekta bila odgođena zbog pandemije COVID-19.   

Pleština je najavio promjenu paradigme liječenja koju omogućuje gensko profiliranje tumorskog tkiva istaknuvši da je tradicionalno liječenje kemoterapijomslabo učinkovito, uz puno nuspojava“.

Objasnio je:

Jedan od važnih preduvjeta je i očekivano preživljenje dulje od šest mjeseci i, naravno, dobro opće stanje bolesnika jer u protivnom ja lijek ne mogu ni dati pa je i testiranje besmisleno.

Ciljanom terapijom selektivno se jače djeluje na tumorske stanice i njihovu okolinu. Danas se prepoznaje cijeli niz novih čimbenika koji govore o prognozi liječenja, ali i o učinku pojedine terapije na konkretnog pacijenta.

Pleština je rekao:

Dobivamo nove biomarkere, ali i nove lijekove. Kako raste broj poznatih mutacija, raste i broj bolesnika koji se sve bolje liječe.

Dodao je da se, zahvaljujući novim lijekovima, postiže višegodišnje preživljavanje teških bolesnika. 

Nova metoda testiranja daleko je preciznija od prethodnih, analizira 324 gena i sve moguće opcije njihovih promjena.

Hrvatske smjernice za sveobuhvatno gensko profiliranje revidirane su u ožujku, na temelju tih smjernica šalju se zahtjevi za genskim profiliranjem tkiva bolesnika. 

Već duže vrijeme uzorci tkiva šalju se iz Hrvatske na testiranje u Njemačku ili Švicarsku, a nalazi stižu za oko 2 – 3 tjedna

Zahtjev za terapijom, na temelju nalaza, šalje se na Nacionalno povjerenstvo koje analizira obilježja bolesnika, tijek liječenja i daje svoju preporuku.

Dosad su raspravljali o više od 60 slučajeva, oboljeli su dobili terapiju, a ishodi će se pratiti. Uspješno liječenje se plaća izvan limita bolnice, iz specijalnog fonda koji je namijenjen toj svrsi. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu