ZYPREXA tablete – doziranje

Kod shizofrenije i drugih psihoza preporuča se započeti liječenje ZYPREXOM uzimajući lijek jedan puta dnevno u dozi od 10 mg, neovisno o obrocima.

Kod epizoda manije početna doza je 15 mg na dan jednokratno kao samostalna terapija ili 10 mg na dan jednokratno u kombinaciji s drugim lijekovima koji se uzimaju za liječenje manične epizode.

Kod sprečavanja nove epizode manije ili depresije, preporučena početna doza olanzapina je 10 mg/dan.

Kod bolesnika koji su uzimali olanzapin za liječenje manične epizode, terapiju za sprečavanje recidiva bolesti treba nastaviti s istom dozom.

Dnevnu dozu ZYPREXE određuje liječnik u skladu sa simptomima bolesti i općim stanjem bolesnika, a ona se kreće unutar raspona od 5 mg do 20 mg na dan. Povećanje doze lijeka iznad uobičajene terapijske doze od 10 mg, kao npr. na dozu 15 mg/dan ili više, je opravdano samo nakon odgovarajuće procjene liječnika.

Pročitajte više:

» ZYPREXA tablete – upute o lijeku

» ZYPREXA tablete – doziranje

Starije osobe
Preporučuje se u bolesnika starijih od 65 godina, kod kojih opće kliničko stanje zahtijeva prilagođavanje doze, započeti liječenje nižom dozom lijeka (5 mg na dan).

Bolesnici s poremećenom funkcijom jetre i/ili bubrega
Preporučuje se započeti liječenje nižom dozom lijeka (5 mg na dan) te se, po potrebi, doza oprezno povećava.

Usporena razgradnja lijeka
Poznato je da osobe ženskog spola i starije osobe, odnosno nepušači usporeno razgrađuju lijek u tijelu, zbog čega se povećava mogućnost nakupljanja lijeka i njegovog štetnog djelovanja. U prisustvu više čimbenika koji mogu utjecati na usporenu razgradnju lijeka, opravdano je započeti liječenje nižom dozom lijka (5 mg na dan) te se, po potrebi, doza oprezno povećava.

Predoziranje

Što je potrebno učiniti, ako ste uzeli previše tableta ZYPREXE?
U slučaju da ste značajno prekoračili preporučenu dozu ZYPREXE (vidi: Doziranje i način primjene), javite se liječniku. Predoziranje je često praćeno simptomima koji uključuju ubrzano lupanje srca (tahikardiju) uzbuđenost/agresivnost, abnormalnost pokreta te različite druge simptome koje može pratiti smanjeni stupanj svijesti, od blage usporenosti do kome. Kao posljedica predoziranja, mogu se pojaviti: napadaji (konvulzije), maligni neuroleptički sindrom, usporavanje aktivnosti centra za disanje s mogućnošću udisanja tekućeg sadržaja iz jednjaka, povišen ili snižen krvni tlak i poremećaj rada srca (aritmija) koja može završiti prestankom rada srca.

Nije poznato sredstvo kojim bi se mogli neutralizirati eventualni štetni učinci olanzapina, ali je potvršeno da primjena aktivnog ugljena ometa unos lijeka u organizam te mu time smanjuje koncentraciju u plazmi (50-60%).

Liječenje je simptomatsko, a po potrebi uključuje i uobičajene mjere za održanje života.

Ne preporučuje se primjena lijekova koji specifično djeluju na krvni tlak (beta-agonisti), jer mogu uzrokovati snažnije sniženje tlaka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zyprexa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu