Gluformin tablete (850mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Oralni dijabetici

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 tableta sadržava 850 mg metformin klorida. Više o metforminu možete pročitati ovdje.

Pomoćne tvari: metilhidroksipropilceluloza, propilenglikol.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

film-tablete 30 film-tableta.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Gluformin je bigvanidni oralni hipoglikemik. Snižava povišene vrijednosti glukoze u krvi u bolesnika s dijabetesom neovisnim o inzulinu.

Učinak postiže pojačanim iskorištavanjem glukoze u perifernim tkivima, smanjenjem glukoneogeneze u jetri i usporavanjem apsorpcije glukoze u crijevima.

Nakon oralne primjene maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 2 sata, a u potpunosti se apsorbira 6 sati nakon primjene. Izlučuje se u nepromijenjenom obliku putem bubrega.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju.
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.

Način čuvanja

LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Gluformin se primjenjuje u dijabetesu neovisnom o inzulinu (tip II), posebno u pretilih bolesnika u kojih adekvatne dijetalne mjere nisu imale učinka.

Može se dati kao početna monoterapija ili u kombinaciji s preparatima sulfonilureje uz pažljivu procjenu kontraindikacija.

Doziranje

Uobičajena početna doza je jedna tableta (850 mg) dnevno. Doza se zatim tijekom razdoblja od nekoliko dana do dva tjedna postupno povećava do postizanja terapijskog učinka.

Općenito su dvije tablete dnevno dovoljne za postizanje zadovoljavajućeg učinka. Maksimalna doza iznosi 3 tablete dnevno.

Da bi se smanjile probavne nuspojave dnevnu dozu treba podijeliti u dvije, i uzeti ih tijekom ili nakon jela.

Tablete se ne žvaču već se gutaju cijele s vodom.
Dozu Gluformina je zbog povećanog rizika od razvoja laktacidoze potrebno smanjiti u težim metaboličkim poremećajima te u starijih osoba.

Pri primjeni malih dnevnih doza treba pokušati s ispuštanjem jedne doze.
Primjena Gluformina se ne preporučuje u djece.

Gluformin se primjenjuje u starijih osoba samo ukoliko imaju urednu bubrežnu funkciju.

Predoziranje

Pri predoziranju Gluforminom može se razviti fatalna laktacidoza. Najčešće uzrok nije predoziranje već nakupljanje metformina zbog oštećene bubrežne funkcije i neadekvatnog podešavanja doze.

Rani simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, bol u mišićima praćeni hiperventilacijom, omaglicom, nesvjesticom i komom.

Bolesnika u slučaju nastanka laktacidoze treba hitno hospitalizirati i određivanjem koncentracije laktata i metformina potvrditi dijagnozu.
Hemodijaliza je najučinkovitija mjera eliminacije laktata i metformina, uz simptomatsko liječenje.

Hipoglikemija se može javiti u slučaju kombinirane terapije sa sulfonilurejom.

Mjere opreza

Za primjenu Gluformina uvjet je normalna bubrežna funkcija koju treba kontinuirano kontrolirati.

U bolesnika sa stanjima koja mogu inducirati laktacidozu (acidozu mlječne kiseline) potrebno je redovito pratiti glomerularnu filtraciju. Istovremena primjena s preparatima sulfonilureje ili inzulinom može uzrokovati hipoglikemiju stoga treba pratiti razinu glukoze u krvi.

Kombiniranu terapiju Gluforminom i inzulinom treba regulirati u bolnici individualno do postizanja stabilizacije kako bi omjer dvaju lijekova bio pravilan.

U bolesnika na kontinuiranoj terapiji Gluforminom treba jednom godišnje odrediti vitamin B12 zbog moguće slabije apsorpcije.

Kontraindikacije

Gluformin je kontraindiciran u bolesnika s razvijenom dijabetičkom komom, ketoacidozom, u teškim infekcijama i traumama te u ostalim ozbiljnim poremećajima kada je hiperglikemiju potrebno regulirati inzulinom.

Gluformin se ne smije davati bolesnicima s oštećenjem bubrega i jetre, zbog povećanog rizika od hipoglikemije i laktacidoze.

Primjena Gluformina kontaindicirana je u bolesnika sa srčanim zatajenjem, nedavno preboljelim infarktom miokarda, poremećajima disanja, u dehidraciji, alkoholizmu i drugim stanjima koja mogu pospješiti razvoj laktacidoze.

Gluformin je kontraindiciran za vrijeme trudnoće i dojenja, te u djece i jako starih osoba. Ne primjenjuje se u bolesnika s dijabetesom ovisnim o inzulinu, kao i u onih s dijabetesom neovisnim o inzulinu u kojih terapija preparatima sulfonilureje nije pokazala učinak.

Gluformin je kontaindiciran u bolesnika preosjetljivih na metformin. Gluformin se ne primjenjuje tijekom najmanje dva dana prije i dva dana nakon rentgenskog radiološkog pregleda s kontrastnim sredstvom, te operativnog zahvata uz opću anesteziju.

Gluformin je kontraindiciran u bolesnika koji su na redukcijskoj dijeti (<1000 kcal dnevno).

Posebna upozorenja

U starijih bolesnika (>65 godina) zbog sporijeg metabolizma treba pažljivo odrediti omjer koristi i štetnosti za primjenu Gluformina.

Primjena Gluformina ne preporučuje se u stanjima koja mogu dovesti do dehidracije i u bolesnika s težim infekcijama ili traumama.

Bolesnici u kojih se naglo pojave grčevi u mišićima, dispepsija, bolovi u trbuhu i umor moraju se odmah javiti liječniku s obzirom da navedeni simptomi mogu upućivati na pojavu laktacidoze.

Laktacidoza je povezana s otežanim disanjem, bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom, komatoznim stanjem, smanjenjem pH krvi i porastom koncentracije mliječne kiseline.

Prije početka i četiri tjedna nakon započinjanja terapije Gluforminom treba odrediti kreatinin u serumu, te ga redovito kontrolirati jednom do dvaput godišnje ukoliko liječnik nije odredio drugačije.

U starijih bolesnika kreatinin u serumu nije valjan pokazatelj bubrežnog oštećenja te stoga prije započinjanja terapije treba odrediti klirens kreatinina.

Bolesnicima koji su na kombiniranoj terapiji s Gluforminom i preparatom sulfonilureje ne preporučuje se upravljanje vozilima i strojevima zbog moguće pojave simptoma hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje

Gluformin je kontraindiciran tijekom trudnoće i dojenja.

Nuspojave

Gluformin se općenito dobro podnosi, iako se u početku terapije u 5-20% bolesnika javljaju smetnje sa strane probavog sustava kao što su:

  • mučnina, povraćanje
  • bol u trbuhu, proljev
  • anoreksija
  • metalni okus u ustima

Navedene nuspojave ne zahtjevaju prekid liječenja s Gluforminom.

Započinjanje terapije s nižim dozama i postupno povećavanje doze te uzimanje lijeka tijekom ili nakon obroka smanjuje učestalost navedenih nuspojava.

Ukoliko probavne nuspojave traju dulje, liječenje metforminom treba prekinuti.

Laktacidoza inducirana Gluforminom javlja se iznimno, ali je ozbiljna nuspojava s mogućim fatalnim ishodom.

Osim zbog predoziranja laktacidoza može nastati i zbog oštećenja bubrežne i jetrene funkcije, konzumacije alkohola, srčane dekompenzacije, teških infekcija i kataboličkih stanja, te zbog interakcija s drugim lijekovima.

Ukoliko se pojavi sumnja na laktacidozu, terapiju metforminom treba odmah prekinuti i bolesnika hitno uputiti u bolnicu. Vrlo rijetko se javljaju kožne reakcije preosjetljivosti.

Prijavljeni su izolirani slučajevi smanjene apsorpcije vitamina B12 i folne kiseline tijekom terapije metforminom.
O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Tijekom primjene Gluformina treba izbjegavati uzimanje alkohola. Alkohol dodatno snižava glukozu u krvi i uzrokuje porast mlječne kiseline.

Primjena Gluformina u kombinaciji s drugim lijekovima za istu indikaciju (inzulin, preparati sulfonilureje i akarboze) može pojačati hipoglikemični učinak.

Hipoglikemični učinak mogu pojačati i neki drugi lijekovi kao npr. nesteroidni antireumatici, inhibitori monoaminooksidaze, oksitetraciklin, ACE inhibitori, derivati klofibrata, ciklofosfamid i njegovi derivati, beta-blokatori i blokatori adrenergičkih neurona.

Istovremena primjena nekih lijekova smanjuje učinak metformina: glukokortikoidi, kombinacije estrogena i gestagena, adrenalin i drugi simpatomimetici, glukagon, tiroidni hormoni, tiazidi i diuretici Henleove petlje, diazoksid, fenotiazini i derivati nikotinske kiseline.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina te stoga povećava rizik od laktacidoze.

Gluformin može smanjiti učinak antikoagulantnih lijekova (fenprokumona i ostalih kumarinskih derivata).

Terapiju Gluforminom treba prekinuti tijekom najmanje dva dana prije i dva dana poslije radiološkog pregleda rentgenskim zračenjem uz primjenu kontrasta i kirurškog zahvata pod općom anestezijom.

Napomene

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gluformin, gluformin tablete, gluformin i mrsavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu