Efferalgan čepići (80/150/300mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Jadran Galenski laboratorij
Samo na recept? NE

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

Jedan supozitorij Lijek u obliku čepića koji se stavlja u analni otvor. Efferalgan 300 mg (za djecu) sadrži 300 mg paracetamola.

Jedan supozitorij Lijek u obliku čepića koji se stavlja u analni otvor. Efferalgan 150 mg (za malu djecu) sadrži 150 mg paracetamola.

Jedan supozitorij Lijek u obliku čepića koji se stavlja u analni otvor. Efferalgan 80 mg (za dojenčad) sadrži 80 mg paracetamola.

 • Pomoćna tvar: čvrsta mast.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Čepići. 10 (2×5) čepića u strip pakiranju, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

ParacetamolLijek koji se ubraja u skupinu “čistih” analgetika. Uz analgetski (protubolni) ima i antipiretski (snižava povišenu temperaturu) učinak. Za razliku od nesteroidnih antireumatika, paracetamol nema protuupalni (antiinflamatorni) učinak.

Vrlo je čest u kombiniranim tabletama koje se mogu naći na tržištu. spada u skupinu lijekova s analgetskim i antipiretskim djelovanjem.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Lijek se izdaje bez recepta u ljekarnama.

Rok valjanosti

Nemojte upotrebljavati lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na vanjskom pakiranju.

Način čuvanja lijeka

Čuvati van dohvata djece. Čuvati na temperaturi ispod 30°C.

Primjena

Terapijske indikacije

Paracetamol je indiciran za snižavanje povišene tjelesne temperature te za ublažavanje boli različitog porijekla u stanjima glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima te gripoznim stanjima.

Doziranje

Doziranje i način davanja lijeka

Kod djece, doziranje se treba temeljiti na tjelesnoj težini djeteta. Približna dob u odnosu na tjelesnu težinu navedena je samo kao smjernica.

Vremenski razmaci između pojedinih primjena trebaju biti podjednaki tijekom dana i noći, po mogućnosti svakih 6 sati, a najmanje svaka 4 sata.

Supozitorij (čepić) primjenjuje se na način da se stavi u debelo crijevo.
Preporučena dnevna doza paracetamola iznosi oko 60 mg/kg u 24 sata, a primjenjuje se podijeljena u 4 doze, tj. oko 15 mg/kg svakih 6 sati.

Zbog rizika od lokalne toksičnosti, primjena supozitorija više od 4 puta na dan se ne preporuča, a trajanje liječenja rektalnim putem treba biti što kraće.

Efferalgan 80 mg supozitoriji mogu se primjenjivati samo kod dojenčadi tjelesne težine 4 do 6 kg (oko 1 do 4 mjeseca).

Efferalgan 150 mg supozitoriji mogu se primjenjivati samo kod dojenčadi tjelesne težine 8 do 12 kg (oko 6 do 24 mjeseca).

Efferalgan 300 mg supozitoriji mogu se primjenjivati samo kod djece tjelesne težine 15 do 24 kg (oko 4 do 9 godina).

U slučaju teškog zatajenja bubrega (klirens kreatinina ispod 10 ml/min) vremenski razmak između pojedinih primjena treba biti najmanje 8 sati.

Predoziranje

Rizik trovanja prisutan je kod starijih osoba, a posebice kod manje djece ( terapijsko predoziranje kao i trovanje nesretnim slučajem predstavlja čestu pojavu); ovo može imati fatalne posljedice. Simptomi
Mučnina, povraćanje, anoreksija, blijedilo, bol u trbuhu, općenito se javljaju unutar prva 24 sata.

Hitne mjere

 • Hitan prijem u bolnicu.
 • Neodgodivo odstranjenje progutanog sadržaja ispiranjem želuca, u slučajevima oralne primjene lijeka.
 • Potrebno je uzeti uzorak krvi u epruvetu kako be se odredile početne razine paracetamola u plazmi.
 • Uobičajeno liječenje predoziranja uključuje čim raniju intravensku ili peroralnu primjenu N-acetilcisteina kao antidota, i to ukoliko je moguće prije desetog sata.
 • Simptomatsko liječenje.

Mjere opreza

Kontraindikacije

Ovaj lijek ne smije se koristiti u sljedećim slučajevima:

 • Poznata preosjetljivost na paracetamol.
 • Ozbiljnije bolesti jetre.
 • Upala anusa ili debelog crijeva ili krvarenje iz debelog crijeva u zadnje vrijeme.

Posebna upozorenja

Ako bol ne prestaje nakon pet dana niti temperatura nakon tri dana uzimanja lijeka, ako je lijek nedovoljno djelotvoran ili se pojave drugi simptomi, ne nastavljajte liječenje bez konzultacije sa liječnikom.

Lijek u obliku supozitorija nije prikladan u slučaju proljeva. U slučaju težih bolesti jetre ili bubrega prije uzimanja paracetamola konzultirajte liječnika.

Potrebno je provjeriti da ostali lijekovi ne sadrže paracetamol, kako bi se izbjegao rizik predoziranja.

Kod djece tjelesne težine ispod 37 kg ukupna doza paracetamola ne smije prelaziti 80 mg/kg/dan, a kod odraslih i djece tjelesne težine iznad 38 kg, 3 g/dan (vidi “predoziranje”).

Kod supozitorija prisutan je rizik lokalne toksičnosti, čiji se učestalost i intenzitet povećavaju ovisno o trajanju uporabe, učestalosti primjene i razini doze.

U slučaju predoziranja ili slučajnog uzimanja izrazito visoke doze lijeka odmah se javite svome liječniku.

Nuspojave

 • U nekoliko rijetkih slučajeva javlja se alergijska reakcija u obliku običnog kožnog osipa s eritemom ili urtikarijom što zahtjeva prekid liječenja.
 • U međunarodnoj literaturi prijavljeno je nekoliko slučajeva trombocitopenije (abnormalno niske koncentracije trombocita), što može izazvati krvarenje iz nosa ili desni.
 • Mogućnost iritacije rektuma ili anusa.

O svakoj nuspojavi obavezno obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika.

Interakcije s drugim lijekovima ili drugi oblici interakcija

Da bi se izbjegle potencijalne interakcije sa drugim lijekovima uvijek informirajte svog liječnika ili ljekarnika o ostalim lijekovima koje uzimate.

Napomene

Nositelj odobrenja

PharmaSwiss d.o.o.

Proizvođač

Bristol-Myers Squibb

Članak objavljen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eferalgan cepici, efferalgan cepici, eferalgan cepici za bebe, eferalgan cepici doziranje, eferalgan cepici za decu, efferalgan, efferalgan čepići doziranje, paracetamol cepici za bebe, Efferalgan čepići za bebe, eferlagan supozitorije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu