Zašto vas boli donji dio leđa?

Itami PR glavna

Bolovi u leđima najčešće nastaju zbog nepravilnog držanja, slabosti u mišićima, naglih i nepravilnih pokreta.

Kada bol postane neizdrživa, obično posežemo za ibuprofenom, aspirinom ili drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), ne znajući da time povećavamo rizik od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg krvarenja i srčanog udara. 

Jedno američko istraživanje je pokazalo da više od 15% odraslih osoba uzima više od maksimalno preporučene dnevne doze tih lijekova, čime direktno i ozbiljno ugrožavaju vlastito zdravlje.

Najčešći uzrok su grčevi u mišićima

Grčevi u mišićima su najčešći uzročnik bolova u donjem dijelu leđa. Zbog toga terapija bolova u donjem dijelu leđa najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima. Rizik od nastanka grčeva u mišićima se značajno povećava ako imate slabe mišiće na području trbuha, napete mišiće na području kukova, slabost mišića leđa ili zdjelicu koja je previše nagnuta prema naprijed.

Itami PR grčevi

Većina ljudi osjeća bolove u donjem dijelu leđa

Oko 80 do 90% odraslih osoba u jednom životnom periodu osjeća bolove u donjem dijelu leđa. Muškarci i žene su jednako podložni bolovima u leđima. Bolovi u donjem dijelu leđa se češće javljaju s godinama. Prvi bolovi se najčešće javljaju u dobi između 30 do 50 godina. Također su uzrokovani sjedilačkim načinom života. Bolovi u donjem dijelu leđa su peti najčešći razlog posjete liječniku.

Itami PR sjedenje

Odmaranje u krevetu može pogoršati bolove

Možda ćete pomisliti da je najbolje malo odležati kako bi bolovi u leđima prestali, no to nije najbolje rješenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje nastave s normalnim i uobičajenim aktivnostima puno prije primijete prestanak bolova u leđima. Ako ćete duže vrijeme biti u istom položaju, povećavate rizik od nastanka upale zglobova.

Itami PR ležanje

Slikanje leđa je najčešće bespotrebno

Većinu vremena nije potrebno slikati leđa jer snimke neće pokazati stanje mišića ili ligamenata. Liječnik vam može preporučiti slikanje ako ste pretrpjeli ozljedu leđa i ako bolovi ne prestaju nakon nekoliko tjedana.

Itami PR rendgen

Bolove u donjem dijelu leđa je poprilično lako ublažiti

U želji da se zaštitimo od nuspojava štetnih lijekova i ujedno oblažimo bol, otkrili smo Itami flastere koji se lijepe na područje boli. Prednost Itami flastera je što uklanja bol točno tamo gdje vas boli. Samo ga zalijepite i protiv bolova će djelovati do 12 sati. 

Čvrsti madraci nisu uvijek najbolje rješenje

Osobe koje spavaju na umjereno čvrstom madracu puno brže primijete pozitivne rezultate. Ako mislite da će vam čvršći madrac pomoći, radije uzmite srednje čvrst madrac. On će stvarati manje pritiska na kukovima i ramenima i dopustit će vam da spavate u prirodnom položaju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu