Muči vas bol u koljenu? Rješenje je ortopedija “à la carte”

koljeno

Bol u koljenu javlja se vrlo često i može imati različite uzroke, stoga je vrlo važno obratiti se stručnjacima, koji će individualnim pristupom znati prepoznati vaše specifične potrebe te će vam omogućiti najbrži i najbezbolniji povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema. Zamolili smo vrhunske stručnjake iz tima Specijalne bolnice “Sv. Katarina” da odgovore na naša pitanja o ortopediji i rehabilitaciji “à la carte”. Evo što smo doznali:

lijecnici-sv-katarina

Ortopedija „à la carte“. Što to znači za pacijenta?

Ortopedija „à la carte“ je koncept individualizirane medicine gdje se opcija operacijskog liječenja određuje prema specifičnim potrebama svakog pojedinog pacijenta. Ovakav pristup temelji se na visoko stručnom i iskusnom timu liječnika koji je u stanju prepoznati potrebu pacijenta u skladu s njegovim životnim stilom i očekivanjima. Nakon definiranja cilja liječenja ortoped ordinira određenu dijagnostičku pretragu kako bi se bolje planirao zahvat. Nakon provedene sofisticirane dijagnostike ortoped se odlučuje za operacijsko liječenje koje je vrlo detaljno prilagođeno pacijentu.

Kod ovakvog pristupa pacijent može bolje izraziti svoje potrebe, a lišen je i straha od unificiranog pristupa liječnika. Pacijent može očekivati da nakon liječenja može nastaviti s aktivnostima i vrstom života na razini koju je imao prije ozljede ili bolesti.

» Saznajte više o Specijalnoj bolnici Sv. Katarina

Je li u slučaju ozljede i/ili deformiteta koljena kirurški zahvat uvijek nužan? Mogu li se u postotcima izraziti uspješni ishodi dosad obavljenih zahvata i liječenja?

Kirurški zahvat nije nužan kod svake ozljede ili deformiteta koljena. Neke ozljede mogu vrlo dobro cijeliti bez kirurške intervencije, uz pravilnu rehabilitaciju. Jednako tako neka stanja koja ne utječu na funkciju koljena mogu biti liječena konzervativno. Uspješnost operacijskog liječenja koljena je vrlo velika. Brojne su vrste zahvata na koljenu od traumatoloških, gdje su ozlijeđene kosti ili tetive, preko nekonstruktivnih, korektivnih, zamjena zglobova pa sve do zahvata odstranjivanja tumora i spašavanja ekstremiteta.

Kod većine operacijskih zahvata očekujemo uspješnost veću od 80 posto u smislu vraćanja funkcije koljena. Iz dosadašnje prakse u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ možemo potvrditi da smo značajno premašili očekivanu uspješnost.

U čemu je razlika između kirurškog i artroskopskog zahvata (u smislu trajanja oporavka i rezultata postignutih zahvatom)?

Artroskopija je minimalno invazivni kirurški zahvat koji se upotrebljava za dijagnostiku i liječenje oboljenja zglobova. U zglob se kroz male operacijske ulaze (5 – 8 mm) uvode kamere s osvjetljenjem kako bi se zglob u potpunosti pregledao. Kroz druge operacijske ulaze iste veličine uvode se artroskopski instrumenti kojima se može dodirom utvrditi i oštećenje dijela zgloba ili ukloniti oštećenje u zglobu.

Tijekom operacijskog zahvata bolesnik je najčešće budan i može promatrati na monitoru izvođenje operacijskog zahvata. Na taj način, razumijevanjem problema, bolesnik lakše sudjeluje u poslijeoperacijskom liječenju.

Artroskopski zahvat danas se najčešće izvodi kao jednodnevni kirurški zahvat, bolesnik isti dan nakon operacije može ići kući. Danas se rutinski artroskopski zahvati izvode na ramenu, laktu, ručnom zglobu, kuku, koljenu i gležnju.

artroskopija-koljena-sv-katarina

Velika prednost ovakvih zahvata je bolja preglednost područja zgloba s obzirom na to da se artroskopom može prikazati i najskrivenije dijelove zgloba koji često nisu dostupni oku tijekom otvorene operacije na zglobu. Okolno tkivo se minimalno oštećuje, što ubrzava oporavak, ali i značajno umanjuje poslijeoperacijske bolove. Na taj način smanjuje se upotreba analgetika nakon operacije, kao i razvoj kronične poslijeoperacijske boli.

Artroskopski zahvat je jedan od najsigurnijih zahvata među operacijama te je rizik komplikacija vrlo nizak. Prednosti u odnosu na klasični, otvoreni tip operacijskog zahvata na zglobu su: manja bol nakon operacije, brži oporavak bolesnika, manji rizik od infekcije, brz izlazak iz bolnice te brzo vraćanje pacijenta svojim normalnim aktivnostima.

Oporavak nakon artroskopskog zahvata varira ovisno o zglobu koji je operiran i na kojem je zahvat izvršen. Lakše fizičke aktivnosti moguće su već kroz 1 – 3 tjedna nakon zahvata. Sve te prednosti osobito su važne u liječenju sportaša.

Je li u Bolnici i/ili Poliklinici „Sv. Katarina“ moguće obaviti i rehabilitaciju? Čeka li se na rehabilitaciju i koliko dugo?

Rehabilitaciju nakon operativnog zahvata na kralježnici, ortopedskih operacija, stanja nakon ozljede mišića, ligamenata te bolove u vratu ili križima, moguće je nastaviti u bolnici u Zaboku ili u Poliklinici „Sv. Katarina“ u Zagrebu. Imamo i programe predoperativne rehabilitacije kojima se ubrzava postoperativni oporavak.

Postupak rehabilitacije s ciljem što bržeg oporavka i vraćanja obvezama svakodnevnog života započinje odmah nakon pregleda u fizijatrijskoj ambulanti, a u bolnici odmah nakon operativnog zahvata.

Program se formira individualno, prema svakom bolesniku, ovisno o njegovim mogućnostima i specifičnostima operacije ili ozljede.

Kod nas nema čekanja. Odmah nakon operacije bitno je smanjiti bol, oteklinu i bolesnika educirati za uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Uz naše fizioterapeute koji su sa svojim manualnim vještinama i tehnikama ključni u procesu kinezioterapije, koristimo i druge poznate modalitete fizikalne terapije kao npr. kriokompresiju, elektrostimulaciju, magnetoterapiju, fototerapiju, odnosno LASER terapiju, termoterapiju, elektroterapiju itd.

» Specijalna bolnica “Sv. Katarina” poklanja Vam paket fizikalne terapije od deset dolazaka u vrijednosti od 3000 kn! Prijaviti se možete OVDJE.

Zašto odabrati Specijalnu bolnicu “Sv. Katarina”?

Stručni timovi radiologije, ortopedije, kirurgije, anesteziologije, neurologije i fizijatrije multidisciplinarnim pristupom omogućuju na jednom mjestu vrhunsku dijagnostiku, najbolji terapijsko-operacijski postupak i individualno pripremljenu rehabilitaciju koristeći najsuvremeniju opremu i najnovije postupke liječenja. 

Za svakog pacijenta „skrojen“ zahvat po njegovoj mjeri sa svim aktivnostima do njegovog punog povratka u normalan život. To znači da ne postoji univerzalni zahvat koji se primjenjuje kod svih bolesnika, već se vrsta i priroda zahvata podređuje potrebama i osobitostima svakog pacijenta ponaosob.

Ortopedski tim u bolnici Sv. Katarina uspješno rješava sve tegobe i bolesti lokomotornog sustava, a sama bolnica opremljena je sukladno najvišim standardima koji pacijentima osiguravaju sigurno i udobno liječenje.

U bolnici Sv. Katarina možete dogovoriti:

Specijalistički ortopedski pregled u ortopedskoj ambulanti

Dogovorite specijalistički ortopedski pregled kod najeminetnijih hrvatskih ortopeda u ortopedskoj ambulanti koja je opremljena najsuvremenijim ultrazvučnim uređajem sa Color Doppler tehnologijom.

Kirurško liječenje

Obavljamo sve klasične ortopedske operacijske zahvate (totalne ili djelomične zamjene kuka, koljena i ramena). Izvodimo sve minimalno-invazivne (artroskopske) zahvate na koljenu, ramenu, gležnju i kuku. Ukoliko želite najmoderniji pristup liječenju čuklja i savijenih prstiju- to možete riješiti u našem programu dnevne bolnice. Bavimo se i regenerativnom ortopedijom kao i tkivnim inženjeringom, pa u bolnici Sv.Katarina, između ostalog možete obaviti transplantaciju hrskavice.

Najbolja privatna bolnica u Republici Hrvatskoj

quadal-sv-katarina

Specijalna bolnica Sv.Katarina dobila je pobjedničku medalju za vrhunsku kvalitetu u kategoriji najbolja “Privatna bolnica” u Republici Hrvatskoj, a sve po izboru Vas dragi naši pacijenti. Hvala svima na povjerenju i podršci koju nam dajete!

Istraživanje je provela švicarska kompanija ICERTIAS – International Certification Association, metodom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness).

Digitalni certifikat kvalitete pogledajte ovdje

QUDAL – Top QUality meDAL zaštićenu zlatnu medalju, s maksimalnih pet zvjezdica za kvalitetu i oznakom “br. 1 u kvaliteti”, mogu koristiti samo one kompanije, oni proizvodi i one usluge kojima su potrošači, u nezavisnim istraživanjima tržišta, dali najveći broj glasova za kvalitetu u određenoj kategoriji.

» Saznajte više o Specijalnoj bolnici Sv. Katarina

Poznati o nama

U nastavku pročitajte što poznati kažu o nama:

marin-cilic-sv-katarinaMarin Čilić, pobjednik US Open 2014

Velike pohvale i zahvale bolnici i poliklinici Sveta Katarina na njihovoj visoko profesionalnoj brizi, dijagnostici, usluzi i znanju. Kao rijetko gdje u svijetu, u Sv. Katarini imam sve na jednom mjestu, a doktori i fizioterapeuti su jako profesionalni, bez imalo sumnje sam svaki put siguran da će dijagnosticirati pravi izvor ozljede i pomoći mi da to izliječim, na najbrži mogući način. Posebno hvala doc.dr. Boriću i prof.dr. Draganu Primorcu na uvijek velikoj pomoći i brizi, a i fizioterapeutima u Poliklinici koji su uvijek na usluzi. Siguran sam da ću s njima imati dugu suradnju, sa što je moguće manje ozljeda.

 (28. listopad 2014.)

blanka-vlasic-sv-katarinaBlanka Vlašić, osvajačica zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Osaki 2007

Ozljeda koja me pratila posljednje tri godine bila je razlogom što sam često odlazila na magnetnu rezonancu i konzultacije s dr. Igorom Borićem u Sv. Katarinu. Stručno osoblje me svaki put srdačno dočekalo, pretrage su bile odrađene brzo i učinkovito, a liječnici strpljivi i temeljiti u pojašnjavanju dijagnoze. Iz Sv. Katarine sam uvijek odlazila ohrabrena i s pozitivnim utiscima. Rado je preporučujem prijateljima i znancima, znajući da će u Sv. Katarini naći sve što im je potrebno na jednom mjestu.

(29. travnja 2014.)

davor-suker-sv-katarinaDavor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza

Bila nam je želja pod jednim krovom obuhvatiti medicinsku skrb o hrvatskim reprezentativcima i zato mi je drago što smo pronašli partnera koji, poput nas, teži biti najbolji u onome čime se bavi. Kao što naši nogometaši postižu svjetske rezultate, bolnica Sveta Katarina u kratkom je roku postala centar izvrsnosti za sportsku medicinu. Kao bivši igrač, znam koliko je zdravlje i vrhunska medicinska skrb važna svakom nogometašu i ne sumnjam da ovim ugovorom jamčimo našim igračima najbolju moguću uslugu u tom kontekstu.

(23. travnja 2014.)

blazenko-lackovic-sv-katarinaBlaženko Lacković, rukometni reprezentativac

Svakom čovjeku, posebice sportašu, nije lako za vrijeme ozljede, ali osoblje poliklinike Sv. Katarina i svojim znanjem i stručnošću a posebno uvijek dobrom radnom atmosferom učini to vrijeme ljepšim. Stoga hvala svim doktorima, fizioterapeutima, ali i svim ostalim zaposlenicima što nam pomažu da se vratim nakon ozljede još jači. Posebno hvala Dr. Damiru Hudetzu.

Iskustva pacijenata

Robert Miskic

Pozdravljam cijeli personal Sv. Katarine i ovom prilikom se zahvaljujem na fantastičnom pristupu od prijema u bolnicu, sami operativni zahvat i post operativnom liječenju u rehabilitacijskom centru u Zagrebu.
Svakako jedno izuzetno pozitivno iskustvo i za svaku preporuku.
Hvala dr. Peroviću i cijelom teamu.

Biljana Kostanjčar 

Sve pohvale SVIMA u Sv.Katarini Zabok! osjećala sam se kao da sam došla u najluksuzniji hotel! Svaka Vam čast i Hvala na svemu!

Snjezana Ukota

Zaista samo najvece pohvale svima. Ljubaznost i profesionalnost na vise nego zavidnoj razini!! Ova bolnica trebala bi biti primjer svim ostalima!!!

Zdenka Bojanic-Cvitanovic

Vama je gospodine Profesoru apsolutno za cestitati, naravno i cijeloj Sv. Katarini, na vrhunskoj brizi i lijecenju pacijenata, ovo sto radite je neprocjenjivo, srdacan pozdrav s postovanjem!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu