Koje su prednosti liječenja hemoroida krioterapijom?

Krioterapija hemoroida glavna

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti današnjice. Suprotno raširenom vjerovanju, hemoroidi nisu proširene krvne žile, odnosno vene. Hemoroidi su veliki i nabubreni spužvasti jastučići ispunjeni krvlju u rektalnom kanalu ili na rubu kanala.

Čak 75% ljudi ima hemoroide u nekom periodu života.

Postoji niz nekirurških metoda liječenja hemoroida, koje su trenutno u uporabi i sve imaju slične prednosti kada je u pitanju olakšanje od simptoma hemoroida.

Nekirurške tehnike su manje invazivne od operacije hemoroida i kao takve, imaju kraće i manje bolne periode oporavka.

Sve češće koristi se krioterapija – metoda koju preporučuje sve više stručnjaka.

Što je krioterapija?

Krioterapija je primjena ekstremne hladnoće koja uništava oboljelo ili abnormalno tkivo. Krioterapija smanjuje stanični metabolizam u zahvaćenom području i ubija stanice kristalizacijom citosola ili intracelularne tekućine. Dodatno, krioterapija može smanjiti bol i grč u području na kojemu se primjenjuje.

Krioterapija hemoroida led

Krioterapija se obično koristi za manje ozljede mišića – primjerice, u obliku ledenih obloga. Osim toga, terapiju s kriogenskom komorom vrlo često koriste sportaši za liječenje i rehabilitaciju ozljeda.

Krioterapija se također može koristiti za liječenje raznih poremećaja kože, uključujući sunčane keratoze, oznake na koži i bradavice.

Primjena krioterapije u liječenju hemoroida

Kada se koristi kao tretman u liječenju hemoroida, krioterapija djeluje kao vazokonstriktor, što znači da pomaže smanjiti krvne žile hemoroida pružajući trenutno olakšanje od nelagode.

Uz rad na vene u hemoroidnom tkivu, krioterapija smanjuje oticanje živaca na tom području, čime se smanjuje bol i nelagoda. Krioterapija kao tretman za hemoroide je vrlo djelotvorna, s malo ili nimalo nuspojava. Nedostatak krioterapije je da se neka bol nakon postupka može doživjeti, međutim, još uvijek je mnogo manja od onoga što bi uslijedilo nakon operacije hemoroida. Nadalje, krioterapija još uvijek nosi rizik od ponovnog pojavljivanja hemoroida nakon postupka.

Krioterapija hemoroida doktor

Tekući dušik se obično koristi kao sredstvo za smrzavanje u krioterapiji, kada se postupak provodi od strane liječnika, no postoje i krioterapijski proizvodi koji se mogu primjenjivati kod kuće.

Krioterapija kod kuće mnogima koji se susreću s problemom hemoroida predstavlja vrlo pristupačnu i jednostavnu metodu liječenja, jer je postupak vrlo lagan i može se obaviti u privatnosti vlastitog doma.

Liječenje hemoroida krioterapijom kod kuće

Ovaj oblik liječenja je sve popularniji jer omogućuje liječenje hemoroida u udobnosti vlastitog doma.

Postoje razni uređaji, a jedan od njih je Hemor-Rite® – uređaj za krioterapiju, anatomski dizajniran za primjenu hladne terapije izravno na vanjske i unutarnje hemoroidalne mase.

Uređaj se sastoji od dva plastična komada. Kruna se umeće u rektum i ima zakrivljeni vrh koji olakšava umetanje. Visina krune je oko 4.5 cm, a maksimalni promjer joj je 3.25 cm. Kruna se postavlja na bazu. Prije upotrebe, uređaj za krioterapiju je potrebno staviti u zamrzivač na najmanje 3 sata. 

Krioterapija hemoroida Hemor-Rite

Krema se zatim nanosi na dio uređaja koji će biti umetnut u rektum. Konačno, uređaj se umetne u rektum na oko 6 do 8 minuta, nakon čega se obično vraća na tjelesnu temperaturu.

Postupak se mora ponoviti najmanje 4 puta dnevno kako bi bio učinkovit. Kod 3. ili 4. stupnja hemoroida, Hemor-Rite® se može koristiti jedino na vanjskim hemoroidima. Nakon smanjenja oteknuća i stupnja hemoroida, možete nastaviti s korištenjem Hemor-Rite® uređaja i za unutarnje hemoroide.

Uređaj je napravljen od kirurške plastike (trajnosti do 6 mjeseci nakon prvog zamrzavanja). Nakon korištenja, uređaj operite sapunom i mlakom vodom te osušite čistim papirnatim ručnicima ili maramicama. Više o proizvodu možete saznati ovdje.

Vrlo je važno odmah reagirati na prve simptome hemoroida, kako biste izbjegli neprilike i neugodne bolove, pa čak i krvarenje. Zanemareni hemoroidi mogu dovesti do ozbiljnijih i tvrdoglavih hemoroida, koji zahtijevaju operaciju ili druga skuplja rješenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu