Psihologinja Maja Bonačić: “Većina autističnih adolescenata u nekoj je fazi života promišljala o samoubojstvu kao ‘logičnom’ rješenju!”

Samoubojstvo je treći najčešći uzrok smrti autističnih osoba

Udruga ASK – prva udruga odraslih autističnih samozastupatelja koja autizam ne promatra kroz medicinski model, već kroz socijalni model i model ljudskih prava, ove godine u suradnji sa Savezom udruga za Autizam Hrvatske (SUZAH) organizira niz događanja i bogat program pod nazivom “I ja imam nešto za reći” povodom Dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja.

U sklopu aktivnosti za najmlađe će biti organiziran posjet Zoološkom vrtu Zagreb uz stručno vodstvo, a u WESPA Spaces na Zavrtnici bit će prikazan film Nisam jedina nakon kojeg slijedi panel rasprava. Osim toga, ASK i SUZAH 27. ožujka 2023. organiziraju prvu stručnu i međunarodnu konferenciju na temu “Autizam i mentalno zdravlje”. 

Posljednjih je nekoliko godina u svijetu sve više istraživanja koja pokazuju zabrinjavajuće rezultate – stopa samoubojstava autističnih osoba iznadprosječno je visoka u usporedbi s neautističnom populacijom.

Samoubojstvo je treći najčešći uzrok smrti autističnih osoba. K tomu većina autističnih žena potvrdu o autizmu dobiva tek u odrasloj dobi, a nekima se povrh cjeloživotnog nedostatka pravilne podrške i pomoći pogrešno dijagnosticiraju i liječe psihički poremećaji poput bipolarnog poremećaja.

Osoba s autizmom
FOTO: Shutterstock

Situacija u Hrvatskoj također je zabrinjavajuća. Psihologinja i voditeljica konferencije, Maja Bonačić, koja od 2021. godine vodi psiho-grupu podrške za odrasle autistične osobe bez intelektualnih teškoća, a od 2023. i grupu podrške za autistične adolescente, ističe kako je većina polaznika u nekoj fazi života promišljala o samoubojstvu kao “logičnom” rješenju.

Teme prve konferencije u Hrvatskoj o mentalnom zdravlju autističnih osoba

S kojim se poteškoćama i izazovima autistične osobe bez intelektualnih teškoća u Hrvatskoj nose, kako ih učinkovito podržati interdisciplinarnim metodama te kako im prilagoditi pristupe adresiranja psihoterapijskih pitanja možete doznati 27. ožujka 2023. na konferenciji “Autizam i mentalno zdravlje” od međunarodno priznatih stručnjaka dr. Georgie Pavlopoulou i dr. med. Raphaela Benea, kao i vodećih hrvatskih psihologinja i stručnjakinja s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Konferencija će obuhvatiti sljedeće teme:

  • Samoozljeđivanje i suicidalne ideacije kod autističnih osoba bez intelektualnih teškoća
  • Autistični umor i sagorijevanje (pojam “autistic burnout“)
  • Autistična trauma i prilagodba psihoterapijskih pristupa autističnim osobama bez intelektualnih teškoća.

U sklopu konferencije održat će se i okrugli stol koji će moderirati novinarka Nataša Božić Šarić. Teme uključuju najčešće psihičke probleme s kojima se autistične osobe susreću, kao i pregled stanja podrške autističnim osobama po pitanju mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na važnost interdisciplinarne suradnje stručnjaka/inja koji/e rade s autističnim osobama u prevenciji problema mentalnog zdravlja i podršci osobama s postojećim problemima mentalnog zdravlja.

Važna je interdisciplinarna suradnja stručnjaka koji rade s autističnim osobama
FOTO: Shutterstock

Stručnjaci odgovaraju na sva pitanja iz iskustva

Pregled malo znane povijesti autizma koju su pisale žene, ali i primjere dobre prakse vlastitog kliničkog rada s autističnim osobama donosi dr. med. Raphael Béné. Dr. Béné je dječji i adolescentni psihijatar. Voditelj je pripadne klinike u Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) u švicarskom Lausanneu.

Zadužen je za kliničku procjenu i evaluaciju djece s neurološkim poremećajima, upravlja timom za dijagnostiku autizma i povezanih stanja te timom posvećenim obrazovanju i podršci autističnoj djeci u posebnim razrednim odjeljenjima.

O vrstama podrške i prilagodbi psihoterapijskih pristupa autističnim osobama govorit će dr. Georgia Pavlopoulou iz Velike Britanije. Pavlopoulou je docentica na Odjelu za psihologiju i ljudski razvoj na University College London te direktorica Nacionalnog programa za autizam pri Centru Anne Freud. Osnivačica je istraživačke grupe za odnose i neurodiverzitet (Group for Research in Relationships and NeuroDiversity).

Koristi kombinaciju ponašajnih, fenomenoloških i participativnih tehnika zajedno s razvojnim pristupom kako bi razumjela društvene čimbenike autističnog mentalnog zdravlja kroz osobne priče autističnih osoba (stres, pripadnost, usamljenost, nisko raspoloženje, obiteljska iskustva):

Sve na čemu radim usmjereno je na donošenje održivih i pozitivnih promjena za neurodivergentne osobe i one koji s njima rade u obrazovnom i kliničkom okruženju.

U pokroviteljstvu Health England Education vodila je kratke tečajeve za stručnjake za mentalno zdravlje koji rade u državnom obrazovnom i zdravstvenom sustavu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Georgia svoju gorljivost i motivaciju crpi iz tema i rada vezanog uz marginalizirane skupine, korisnike psihoterapijskih usluga i znanstvenike-aktiviste s ciljem preoblikovanja vrsti podrške i usluga, ne bi li se kroz bolju suradnju između različitih agencija i sudjelovanje samih korisnika usluga unaprijedila praksa mentalnog zdravlja.

Dan svjesnosti o autizmu
FOTO: Shutterstock

Prijava za konferenciju

Konferencija “Autizam i mentalno zdravlje” prijavljena je za bodovanje Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskoj psihološkoj komori, Hrvatskoj komori edukacijskih-rehabilitatora i Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika.

Detalji programa konferencije nalaze se na linku, a svoje mjesto u dvorani možete rezervirati kupnjom ulaznice.

Više o Udruzi ASK

ASK je udruga za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti koju su osnovale i vode autistične osobe. Glavni je cilj ASK-a zastupanje interesa autističnih osoba, aktivno zagovaranje, promidžba, potpora i zaštita samozastupanja autističnih osoba i kulture autizma te zauzimanje za ljudska prava i prava osoba s invaliditetom s naglaskom na autističnu djecu i autistične osobe, kao i priznavanje i poštivanje različitosti među ljudima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge ASK.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu