Proteklih 10 godina hrvatske bolnice bilježe 116 % više slučajeva oboljelih od sepse! Evo gdje ih je najviše i koji je najčešći uzročnik

Proteklih 10 godina hrvatske bolnice bilježe 116 % više slučajeva oboljelih od sepse

Prema procjenama, u svijetu svake godine od sepse umre 11 milijuna ljudi, odnosno jedna od pet smrti u svijetu povezana je sa sepsom. Povodom obilježavanja Svjetskog dana sepse 13. rujna u KBC-u Zagreb održan je drugi po redu okrugli stol na temu bolesti koja svake godine i u hrvatskim bolnicama odnosi velik broj života.

Koliko točno, u ovom je trenutku nemoguće reći zbog toga što u Hrvatskoj još uvijek ne postoji službeni registar o broju oboljelih i umrlih od sepse (primjerice, kod dijela umrlih sa sepsom kao uzročnik smrti navode se druge skupine bolesti koje je pacijent u tom trenutku imao i sl.).

Zabluda je, međutim, da od sepse obolijevaju samo stariji.

No, zna se da je u proteklih 10 godina prisutan stalan rast slučajeva sepsei to za čak 116 %. Kao i drugdje u svijetu, sepsa u Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva pogađa starije osobe pa je na ljestvici vodećih dijagnoza kod starijih osoba u bolnicama sepsa na 5. mjestu (podaci za 2021.). Za usporedbu, 10-ak godina ranije, 2012. godine, sepsa je bila tek na 15. mjestu.

Od sepse može oboljeti bilo tko, a osim kod starijih, česta je i kod trudnica i dojilja, novorođenčadi i dojenčadi u prvih šest mjeseci života te imunokompromitiranih i kroničnih bolesnika, posebice onih koji su prošli veće operativne zahvate, kao i kod osoba koje pate od više različitih zdravstvenih tegoba.

U Hrvatskoj se za čak 70 % slučajeva sepse ne zna uzrok
FOTO: Shutterstock

U Hrvatskoj se za čak 70 % slučajeva sepse ne zna uzrok, po čemu značajno odskačemo od drugih zemalja

Podaci  u literaturi ukazuju da se u svijetu za 40 % slučajeva sepse ne uspijeva dokazati specifični uzročnik, dok je za hrvatske bolnice taj postotak, nažalost, puno veći pa se za čak 70 % slučajeva sepse ne zna točan uzrok. Ovo ima daljnje negativne implikacije kod njezinog liječenja te početnog izbora širokospektralnog ili specifičnog antibiotika.

Za preživljenje sepse i smanjenje njezinih kasnijih negativnih posljedica ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata, a kod izrazito teških infekcija, kakva je i sepsa, često je potrebno primijeniti specifičnu terapiju, odnosno specifični antibiotik, budući da oni iz širokog spektra djelovanja neće biti od koristi.

Dodatna otegotna okolnost je što je u svijetu, pa i kod nas, prisutan trend antimikrobne rezistencije (širenje mikroorganizama rezistentnih na antimikrobne lijekove koje se povezuje s nepravilnom i prekomjernom upotrebom antibiotika).

Najčešći dokazani uzročnik sepse jest bakterija Escherichia coli pa se može pretpostaviti da su urinarne infekcije one koje su ujedno i najčešće u podlozi sepse u Hrvatskoj. U zadnjih 10-ak godina, prema objavljenim podacima za Hrvatsku, imamo nešto strmiji porast slučajeva sepse u babinjama i umjerenu tendenciju porasta novorođenačke sepse. Kod novorođenačke sepse također je najčešći dokazani uzročnik bakterija E. coli. Glavni uzročnici sepse su i povećana otpornost stanovništva na antibiotike, kašnjenje u prepoznavanju i liječenju i sl.  

Liječenje sepse je naskuplje za bolnice
FOTO: Shutterstock

Liječenje sepse je naskuplje za bolnice

Unatoč tome što je sepsa najčešći uzročnik smrti u bolnicama, 80 % slučajeva javlja se zapravo izvan bolnice. Liječenje sepse je dugotrajno i kompleksno – preživjelima ostavlja značajne zdravstvene posljedice koje imaju snažan utjecaj na kvalitetu života, a riječ je i o najskupljoj bolnički liječenoj dijagnozi.

Uz velik broj dana bolničkog liječenja, povećan je i broj postupaka koji se koriste u liječenju oboljelih od sepse, a ona je i glavni uzrok ponovnog prijema u bolnicu pa takvi visoki ukupni troškovi liječenja sepse svrstavaju ovu bolest na 1. mjesto ljestvice najskupljih bolnički liječenih dijagnoza.

Ukupni evidentirani bolnički troškovi liječenja sepse u Hrvatskoj iznosili su skoro 12 milijuna eura u 2022. godini, no zbog nesrazmjera broja slučajeva sepse ovisno o načinu bilježenja podataka, odnosno obračunu troškova liječenja, pretpostavlja se da su stvarni troškovi barem 20 % veći, odnosno da iznose 14 milijuna eura samo za prošlu godinu.

Gledajući prema regijama, broj slučajeva sepse se smanjuje u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, no istovremeno raste u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje je veći udio starije populacije s prisutnim kroničnim bolestima.

Važno je znati da se sepsa može spriječiti – odgovarajućim mjerama prevencije i kontrole infekcije. Istovremeno, najveći učinak na sprječavanje ove bolesti imalo bi usvajanje standardiziranih bolničkih protokola kojima su temelj Nacionalne smjernice za prevenciju i liječenje sepse, a čije se usuglašavanje očekuje do kraja ove godine.

u svijetu svake godine od sepse umre 11 milijuna ljudi
FOTO: Shutterstock

U subotu javnozdravstvena akcija

U tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan sepse članovi Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivnu medicinu te Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju i parazitologiju, uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, provest će javnozdravstvenu akciju u sklopu koje će se građane kroz razgovor i dijeljenje edukativnih materijala upoznati s opasnostima sepse, važnosti njezine prevencije i odgovarajućeg liječenja.

Javnosti i medijima predstavit će se i napredak u izradi Nacionalnih smjernica za liječenje i prevenciju sepse koje bi, po usvajanju, trebale rezultirati standardizacijom bolničkog protokola u liječenju sepse kako bi se postigao što manje broj infekcija i bolji ishod liječenja kod onih koji obole.

Javnozdravstvena akcija “Zaustavimo sepsu” održat će se u subotu, 16. rujna, u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje inicijative “Zaustavimo sepsu”.

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu