O njoj se premalo priča, a smrtnost ide do 50 %: Lani je od sepse oboljelo više od 8.000 pacijenata

Lani je od sepse oboljelo više od 8.000 pacijenata

Sepsa je najčešći uzročnik smrti u bolnicama, upozoravaju zdravstveni stručnjaci povodom Međunarodnog dana sepse, te pozivaju na hitno donošenje nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje tog sindroma od kojeg je lani u Hrvatskoj oboljelo više od 8.000 pacijenata. 

Sepsa je upalni odgovor organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata, a smrtnost iznosi čak 10 – 50 %. Stoga je važno rano otkrivanje i početak liječenja sepse, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, poručuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koje je pokrenulo kampanju ranog prepoznavanja te bolesti “Zaustavimo sepsu” u svim većim hrvatskim gradovima.

Brojku veću od 8.000 oboljelih od sepse u 2021. godini iznijela je anesteziologinja Tina Tomić Mahečić u razgovoru za HINA-u, dodavši da je vrlo teško dati preciznu sliku jer još uvijek nemamo registar oboljelih i umrlih od tog sindroma:

Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja.

Tomić Mahečić je jedna od sudionica okruglog stola u KBC-u Zagreb na kojem će biti istaknuta važnost prepoznavanja prvih simptoma, kao i kontrolirane upotrebe antibiotika.

Pročitajte članak “Sepsa – uzroci, simptomi i liječenje“.

Treba biti na ljestvici 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj

Koliko je sepsa velik problem u hrvatskom zdravstvu govore i podaci da su lani na liječenje sepse ukupno utrošena 63.553 bolnička dana, a prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) izravni troškovi sepse u hrvatskim bolnicama u 2021. iznosili su 10,85 milijuna eura.

Procjenjuje se da je ukupno izravno financijsko opterećenje i veće, zbog propusta u protokolima po kojima se troškovi naplaćuju, istaknula je Tomić Mahečić objasnivši da je sepsa više sindrom nego jedinstvena klinička dijagnoza.

Sepsa treba biti na ljestvici 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

Tako Hrvatska nema registar oboljelih i umrlih od sepse, ali postoji problem u pisanju njezine dijagnoze zbog čega ona često ne ulazi ni u izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Rezultat je da se na ljestvici 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi.

Sve su to problemi na koje će upozoriti sudionici skupa u KBC-u Zagreb, na kojem će biti i predstavnici Radne skupine za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse.

Poručuju da im je iznimno važna podrška Ministarstva zdravstva, a cilj je unaprijediti edukaciju zdravstvenog osoblja i bolničke protokole kako bi se postigli bolji ishodi liječenja sepse.

Tomić Mahečić je zaključila riječima:

Prvi je to korak u postizanju ujednačene prakse u liječenju sepse u Hrvatskoj – stavljanje naglaska na sustavnu prevenciju jedne od najpreventabilnijih bolesti današnjice od koje ipak obolijeva i umire jako veliki broj ljudi.

Pročitajte i članak “Meningokokna sepsa – uzroci, simptomi i posljedice“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu