Medicinski opravdani dodaci prehrani u obrani od koronavirusa

14. Hrvatski dan ljekarni

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i ove će godine, četrnaestu godinu uzastopce, obilježiti HRVATSKI DAN LJEKARNI. Taj se dan obilježava 29. listopada (na datum prvog pisanog spomena ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.).

Cjelokupni projekt obilježavanja HRVATSKOG DANA LJEKARNI osmišljen je s ciljem približavanja ljekarništva i ljekarničke struke javnosti uz naglašavanje da se u ljekarnama uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života, kao i niz drugih ljekarničkih usluga.

Tema ovogodišnjeg 14. HRVATSKOG DANA LJEKARNI je “Medicinski opravdani dodaci prehrani u obrani od infekcije koronavirusom”, s ciljem savjetovanja građana koja je suplementacija ili nadomjesna primjena vitamina i minerala u prevenciji virusnih infekcija znanstveno utemeljena i korisna.

Naime, od početka epidemije COVID-19 uočen je porast interesa građana za imunostimulanse, kao i ostale vitamine i minerale koji podržavaju zdravlje cijelog organizma. Međutim, građani često te pripravke kupuju samoinicijativno koristeći ih nekritički u neprimjerenim dozama i u kombinaciji s receptnim lijekovima pa time nepotrebno troše novac, a mogu im i naštetiti u kombinaciji s propisanim lijekovima.

Zadaća je ljekarnika da im, temeljem znanstvenih dokaza, savjetima pomognu u odabiru potrebnih dodataka prehrani s ciljem prevencije infekcije koronavirusom i drugim sezonskim respiratornim virusima.

Sve ljekarne u Hrvatskoj, plakatom s najavom obilježavanja 14. HRVATSKOG DANA LJEKARNI, izloženim u izlogu ili drugom vidnom mjestu, pozivaju građane da 29. listopada 2020. dođu u ljekarne i savjetuju se s ljekarnicima kako što bolje očuvati zdravlje, u nadolazećoj sezoni respiratornih infekcija, posebice od koronavirusa.

Nadamo se da će i ovogodišnje obilježavanje HRVATSKOG DANA LJEKARNI privući pozornost javnosti i pridonijeti promicanju savjetodavne uloge ljekarnika u zaštiti zdravlja građana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu