“Budi mRAK” u Osijeku: Studenti medicine organiziraju besplatno cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25 godina

U Osijeku je organiziran Punkt besplatnog cijepljenja protiv HPV-a za sve mlade do 25 godina

Javno-zdravstvena i edukativna kampanja “Budi mRAK” koja je usmjerena na cijepljenje protiv HPV-a kod mladih, pokrenula je nove aktivnosti. Ovaj put u Osijeku, gdje je organiziran Punkt besplatnog cijepljenja protiv HPV-a za sve mlade do 25 godina.

Petra Galić, studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku i nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo Udruge CroMSIC, je istaknula:

Cijepljenje će se održati u prostorima Studentskog zbora. U početku smo imali dva termina, ali zbog velike zainteresiranosti otvorili smo i treći termin za 1. 12., što je stvarno dobra vijest. Vrlo se jednostavno možete prijaviti, putem stranice Terminko na kojoj dobijete svoj termin dolaska.
FOTO: Kampanja “Budi mRAK”

Cjepivo je preporučeno za djevojčice i dječake

Nažalost, HPV je uzročnik čak šest vrsta raka, no, nasreću, prevencija postoji – besplatno cjepivo koje je za sve mlade u Hrvatskoj dostupno do njihove 25. godine.

Pročitajte članak “Humani papiloma virus (HPV) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica NZJZ-a Osječko-baranjske županije, je objasnila:

HPV nikako ne poznaje razlike među spolovima i zato je cjepivo preporučeno i za dječake i djevojčice. Kod nas je u Osječko-baranjskoj županiji nekako podjednaki odaziv oba spola. Kada gledamo procijepljenost, u našoj je županiji ona do 45 %, što je u usporedbi s ostalim županijama jako dobar prosjek. Kada pogledamo prethodnu školsku godinu, 2021./2022., kod nas je u Zavodu podijeljeno više o 2.500 doza, a najviše ih je potrošeno u osnovnim školama.

Kako bi doprijeli do mladih i educirali ih o ovom javno-zdravstvenim problemu, studenti medicine održavaju radionice diljem hrvatskih škola.

Prof. dr. sc. Loretana Farkaš, Prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, je naglasila:

Edukacija i prevencija su ovdje ključne. I sama sam majka 19-ogodišnje djevojke koja se cijepila oba puta. To je učinila zbog odgovornosti za svoje zdravlje, ali i obteljske anamneze, jer sam ja u mladosti preboljela rak vrata maternice. Nažalost, tada nije bilo cjepiva. Tako da iz svojeg osobnog iskustva znam što to znači.

Prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, nije krio zadovoljstvo:

Medicinski fakultet ima dvostruku ulogu – educirati naše buduće liječnike i građane. Tako da sam iznimno ponosan što tako velika Udruga poput CroMSIC-a radi ovakav posao – educira i promovira javno zdravstvo. Jer, ovdje je riječ o infekciji koja na žalost pogađa velik broj žena, a cjepivo za to postoji.
FOTO: Kampanja “Budi mRAK”

Potrebne su tri doze cjepiva, a prijava je jednostavna

Potporu ovom projektu dao je i Grad Osijek. U ime Grada na kampanju se osvrnula Romana Kovačević, pomoćnica Pročelnika Odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo:

Grad Osijek prepoznaje važnost ovakvih preventivnih programa i zaštite zdravlja građana. Moramo zajedno reagirati i zajedno mladima pružiti povjerenje i samopouzdanje u ovo cijepljenje. Jako je bitna edukacija i veseli nas što to upravo čine mladi, budući liječnici.
Cijepljenje počinje sutra. Cijepi se u tri doze te će svi biti obaviješteni preko Terminka kada je red za iduću dozu.

Doc. dr. sc. Vesna Bilić-Kirin, dr. školske med., je objasnila kako funkcionira cijepljenje:

Prije cijepljenja svakome objasnimo kako cijepljenje izgleda, koje su moguće nuspojave, te kada opet trebaju primiti dozu. Do 15. godine života primaju se dvije doze s razlikom od šest mjeseci, a nakon 15. godine primaju se tri doze – sada, nakon dva mjeseca i nakon šest mjeseci.

HPV Punkt projekt je suradnje Udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje kampanje “Budi mRAK”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Kampanja "Budi mRAK".

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu