Kviz » Saznajte jeste li ovisni o kupovanju!

kupovina odjeće

Grupa istraživača s Bergenskog sveučilišta razvila je jedinstvenu metodu za mjerenje stupnja ovisnosti o kupovanju: The Bergen Shopping Addiction Scale. Zasnovana je na ključnim dijagnostičkim kriterijima za druge ovisnosti i prvi je takav postupak na svijetu.

Ista grupa je već ranije uspješno implementirala test ovisnosti o Facebooku.

Moderna tehnologija je, zahvaljujući društvenim mrežama, kreditnim karticama i naprednim oblicima marketinga učinila šoping ekstremno dostupnim i potencijalno opasnim za razvoj ovisnosti.

Ugrožene skupine su pretežno mlađe žene, te ekstrovertirane i neurotične osobe. Ekstroverti, koji uobičajeno traže društvenu potvrdu, koriste šoping u svrhu izražavanja individualnosti te poboljšanja svog društvenog statusa i osobne privlačnosti.

Neurotične osobe su obično anksiozne, depresivne i s manjkom samopouzdanja pa im kupovanje pomaže kao sredstvo bijega iz negativnih osjećaja.

Istraživanje bergenskog sveučilišta je pokazalo da su simptomi „šopingoholije“ blisko srodni simptomima ostalih ovisnosti poput droge i alkohola.

Ovisnost o kupovini

Jeste li šopingoličar?

Test Borgen Shopping Addiction Scale koristi sedam osnovnih kriterija za identifikaciju ovisnost o kupovanju. Odgovori se boduju na sljedeći način: Potpuno se ne slažem (0), ne slažem se (1), niti se slažem niti ne slažem (2), slažem se (3) i u potpunosti se slažem (4).

Pitanja su:

  • Cijelo vrijeme razmišljam o kupovanju?
  • Kupujem stvari kako bih promijenio/la raspoloženje?
  • Kupujem toliko da to negativno utječe na moje dnevne obaveze (npr. posao ili škola)?
  • Osjećam da moram kupovati sve više i više kako bih time dosegao/la jednaku razinu zadovoljstva kao ranije?
  • Odlučio/la sam kupovati manje, ali mi to ne polazi za rukom?
  • Osjećam se loše ukoliko mi je iz nekog razloga spriječena kupovina?
  • Kupujem toliko mnogo da to ugrožava moje materijalne prilike?

Ukoliko ste na najmanje dva pitanja od postavljenih sedam odgovorili sa „slažem se“ ili „u potpunosti se slažem“,  to može biti znak da ste ovisnik o kupovanju.

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu