Vježbe za uspravno držanje po preporuci fizioterapeuta

Vježbe za uspravno držanje

Sigurno ste često čuli da loše držanje (postura) stoji iza boli u kralježnici ili zglobovima, i ne samo boli, već i brojnih drugih problema mišićno-koštanog sustava. Svima su nam govorili: “Kako se to držiš? Uspravi se!”. Je li to ispravno i postoji li uopće ispravno držanje?

Ljudsko tijelo je jedna velika cijelina 206 kostiju i više od 600 mišića.

I međuodnos svih njih uvjetuje naše držanje, ovisno o položaju. Upravo se položaj tijela u prostoru naziva postura, odnosno držanje. Postura je više od uspavnog stajanja, postura je i dok sjedimo, ležimo, čučimo ili klečimo. I sada se postavlja pitanje – što je onda ispravno?

Tema posture je tema kojom se znanstvenici diljem svijeta bave već jako dugo vremena, stoga u nastavku donosimo pregled nekih od istraživanja na temu posture i što su zapravo ta istraživanja dokazala.

Kako ispraviti držanje? Ili koje su vježbe za uspravno držanje leđa? To su česta pitanja, vođena time da ispravno držanje sprječava probleme s leđima.

ispravno držanje
FOTO: Shutterstock

Utjecaj posture na tijelo

Prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u časopisu Journal of Biomechanics, ispravno držanje (dobra postura) ne smanjuje rizik od pojave boli ili ozljede donjeg dijela leđa i ne može se dokazati da je uzrok boli u donjem dijelu leđa loše držanje.

Često možemo čuti i kako je upravo loša postura uzrok bolova, pogotovo u donjem dijelu kralježnice (križima). Prema istraživanju iz 2018. objavljenom u Journal of Biomechanics, dokazano je kako postura varira kod ljudi, neovisno o tome osjećaju li ili ne osjećaju bol.

Ispravljanje držanja neće nužno olakšati ljudima bol, no zauzimanje rasteretnih položaja možda i hoće, no teško je ovako tekstom reći koji bi to položaji bili. Za neke ljude je to zasigurno i uspravno držanje, koje ima svoje benefite, no nije neophodno za zdravlje kralježnice.

Ne postoje dokazi koji idu u prilog uspravnom sjedenju, o tome kako je sjedenje loše za nas ili kako su tegobe uzrokovane lošim držanjem, navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Orthopedic and Sport Physiotherapy 2019. godine.

Prema istraživanju iz 2018. godine objavljenom u časopisu Musculoskeletal Science and Practice, ne postoji veza između ijednog specifičnog “dobrog” držanja i dobrih zdravstvenih ishoda.

Štoviše, prema drugom istraživanju iz 2012. godine objavljenom u časopisu Manual Therapy, upravo “dobro” držanje može biti neugodno u odnosu na ostale položaje i rezultirati boli i drugim tegobama.

Vježbe za uspravno držanje tijela
FOTO: Shutterstock

Postoji li ispravno držanje?

Sada se zasigurno pitate, kakvo je to ispravno držanje? Najjednostavniji odgovor bi bio da ne postoji ispravno držanje.

Naše držanje, kao što je u ovom tekstu već spomenuto, ovisi o položaju tijela, no i o više od toga. Na posturu ne utječu samo aktivnosti koje radimo u datom trenutku, posao koji radimo, sport kojim se bavimo – utječu i emocije, kako se osjećamo, jesmo li umorni, sretni ili tužni.

Naše tijelo je izdržljivo, kralježnica kao njegov sastavni dio svakako. Kralježnica je dio tzv. aksijalnog skeleta i sastoji se 33 – 34 kosti. Uz kosti, tu se nalaze i diskovi, ligamenti i mišići vezani na kralješke. Naša kralježnica može podnijeti puno više nego što većina misli i zasigurno joj možemo vjerovati, a ne se bojati da je svaka bol neki veliki problem jer i to ograničava čovjeka u svakodnevnom životu.

U redu je isprobavati nove položaje, naše tijelo je dovoljno pametno da zna je li nešto za nas u redu ili nije. Ako nije, tu je osjet boli da nam sugerira da nešto (potencijalno) nije uredu. Stoga, ako vam je neki položaj ugodan, vrlo vjerojatno nije štetan.

Sjedenje nije opasno! Naravno da nije ni idealan položaj (koji, kao što smo rekli, ni ne postoji), stoga ga se ne treba ni bojati. No, svakako ne bi bilo loše povremeno promijeniti položaj ako duže sjedite.

Vježbe za uspravno držanje tijela

Zaključno, ne postoji idealno držanje i zasigurno nije isto za svakog čovjeka, no vježbe za uspravno držanje su svakako uvijek dobrodošle. Stoga u nastavku možete vidjeti primjere nekih vježbi za cijelo tijelo (i za uspravno držanje).

U videu ispod možete vidjeti i primjere vježbi u sjedećem položaju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Swain C. T. V i sur. (2020). No consensus on causality of spine postures or physical exposure and low back pain: A systematic review of systematic reviews. Journal of Biomechanics, 102: 109312.
  2. Korakakis, V. i sur. (2019). Physiotherapist perceptions of optimal sitting and standing posture. Musculoskelet Sci Pract., 39: 24–31.
  3. Slater, D. i sur. (2019). “Sit Up Straight”: Time to re-evaluate. J Orthop Sports Phys Ther., 49(8): 562–564.
  4. Schmidt, H. i sur. (2018). How do we stand? Variations during repeated standing phases of asymptomatic subjects and low back pain patients. Journal of Biomechanics, 70: 67–76.
  5. O’Sullivan, K. i sur. (2012). What do physiotherapists consider to be the best sitting spinal posture? Manual Therapy, 17(5): 432–437.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu