Vježbe za noge s trakom: Ovo je 7 najučinkovitijih

Vježbe za noge s trakom

Elastične trake su svestrani alat koji može dati novu dimenziju vašoj rutini vježbanja, posebno kada je u pitanju jačanje nogu.

Bilo da želite zategnuti svoje mišiće, povećati stabilnost ili poboljšati sportsku izvedbu, uključivanje vježbi s trakom u treninge za noge može donijeti značajne prednosti.

vježbe za noge s elastičnom trakom
FOTO: Shutterstock

Vježbe za noge s trakom

Ove vježbe za noge s trakom ciljaju na različite mišiće u vašim nogama, pomažući vam izgraditi snagu i stabilnost.

Čučnjevi s trakom

Čučnjevi su temeljna vježba za donji dio tijela koja cilja na kvadricepse, tetive koljena, gluteuse, pa čak i listove. Korištenje elastičnih traka povećava intenzitet vježbe pružajući kontinuiranu napetost tijekom cijelog pokreta.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Lateralni hod s trakom

Lateralni hod s trakom izvrstan je za ciljanje abduktora kuka, uključujući gluteus medius i minimus, koji se često zanemaruju u tradicionalnim vježbama za noge. Da biste izveli ovu vježbu, stavite traku oko bedara ili gležnjeva i zauzmite položaj polučučnja sa stopalima u širini kukova.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Glutealni mostovi s trakama

Kad su u pitanju vježbe za noge s trakom, glutealni mostovi su neizostavni za jačanje gluteusa i stražnje lože, a istovremeno poboljšavaju mobilnost i stabilnost kukova. Dodavanje trake ovoj vježbi povećava aktivaciju glutealnih mišića.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Rumunjsko mrtvo dizanje s trakama

Rumunjsko mrtvo dizanje cilja na stražnju ložu, gluteuse i donji dio leđa, promičući i snagu i fleksibilnost u stražnjem lancu. Kada se izvodi s trakama, ova vježba dodaje dodatni izazov povećavajući napetost u cijelom rasponu pokreta.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Abdukcije nogu u stojećem položaju

Abdukcije nogu u stojećem položaju usmjerene su na abduktore kukova i vanjske strane bedara, pomažući poboljšanju stabilnosti kuka i sprječavanju ozljeda.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Školjke s trakama

Školjke su jednostavna, ali učinkovita vježba za ciljanje abduktora kuka, posebno gluteusa mediusa. Ova vježba pomaže poboljšati stabilnost kuka i može ublažiti probleme kao što je sindrom iliotibijalnog trakta.

Sindrom iliotibijalnog trakta je stanje koje se javlja kada iliotibijalni trakt, traka vezivnog tkiva koja se proteže duž boka bedara do vanjskog dijela koljena, postane upaljena ili iritirana.

Ovo stanje često uzrokuje bol duž vanjskog dijela koljena i bedra te može ometati normalno kretanje, posebno tijekom aktivnosti poput trčanja ili penjanja stepenicama.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Podizanje potkoljenice s trakama

Podizanja potkoljenice neophodna su za jačanje mišića potkoljenice, koji igraju ključnu ulogu u stabilnosti gležnja i propulziji tijekom različitih aktivnosti. Dodavanje traka ovoj vježbi povećava izazov pružanjem stalne napetosti mišićima.

Pogledajte video koji prikazuje izvedbu vježbe.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Asp, K. (2024). 7 Resistance Band Exercises for Stronger Legs. Everyday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu