Mršavljenje trčanjem: Znanstvenici dovode u pitanje učinkovitost ove aktivnosti za smanjenje tjelesne težine

Mršavljenje trčanjem

Mnogi se, kada žele smanjiti broj na vagi, odlučuju za mršavljenje trčanjem. No, nedavna studija je istražila odnos između trčanja i mršavljenja te otkrila da, iako trčanje doista može pomoći u skidanju kilograma, njegova učinkovitost ima granice.

Međutim, redovito trčanje može spriječiti vraćanje izgubljenih kilograma.

Mršavljenje trčanjem

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Jyväskylä u Finskoj i objavili u časopisu Frontiers, sugerira da trčanje može pomoći u održavanju zdrave razine masti, ali samo oslanjanje na trčanje možda nije optimalna strategija za kondiciju.

Glavni autor studije Simon Walker, znanstveni suradnik na Sveučilištu, savjetuje uravnotežen pristup, kombinirajući aktivnosti izdržljivosti poput trčanja s vježbama snage. Općoj populaciji preporučuje 2 – 3 treninga tjedno, naglašavajući važnost dosljedne vježbe u odnosu na sporadične intenzivne treninge.

Analizirajući podatke različitih skupina, uključujući fizički aktivne muškarce u različitim dobnim skupinama i s različitim sportskim pozadinama, otkriveno je da sportaši kojima je fokus na izdržljivosti obično imaju nižu tjelesnu masnoću i mišićnu masu, ali održavaju mišićnu masu iznad razina povezanih sa smanjenom funkcionalnošću, čak i kod starije dobne skupine.

redovito trčanje može spriječiti vraćanje izgubljenih kilograma
FOTO: Shutterstock

Mršavljenje trčanjem – utjecaj na mišićnu masu

Iako trčanje može pomoći u očuvanju mišićne mase, Walker sugerira da je uravnotežen režim ključan za cjelokupno zdravlje. Napominje da bi trčanje velikim volumenom ili intenzitetom moglo spriječiti povećanje mišićne mase, za razliku od drugih aktivnosti izdržljivosti, poput vožnje bicikla ili veslanja.

Dr. Tracy Zaslow, specijalistica sportske medicine, naglašava važnost odgovarajućeg unosa kalorija za podršku tjelesnoj aktivnosti i održavanju mišića. Preporučuje praćenje smjernica CDC-a, koje zagovaraju 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta tjedno, podijeljenih između treninga izdržljivosti i snage.

Walker dodatno ističe važnost dosljednih navika vježbanja, upućujući na načela sportskog treninga kao što su preopterećenje, reverzibilnost, progresija, individualizacija, periodizacija i specifičnost. Predlaže dosljednu integraciju tjelovježbe u svakodnevni život za dugoročne zdravstvene dobrobiti, zaključujući da postizanje određenih fitness ciljeva može zahtijevati vrijeme i predanost.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu