McKenzie vježbe za išijas

Išijas

Išijas označava bolnost koja se širi uzduž ishijadičnog živca. Većinom je posljedica kompresije prvog krstačnog i zadnjih slabinskih korjenova spinalnih živaca, obično diskopatijom, osteofitima ili suženjem spinalnog kanala. Očituje se bolovima koji se od stražnjice šire niz nogu.

McKenzie koncept je terapijski pristup koji se zasniva na radu s fizioterapeutom koji provodi tehnike mobilizacije i manipulacije zglobova kralježnice i okolnih mekih tkiva (mišića i mišićnih fascija) te terapijskih vježbi koje pacijent sam izvodi.

Bol u leđima i išijas
Foto: Pixabay

Išijas ili ishialgija

Išijas je obično posljedica kompresije živčanih korjenova, većinom zbog protruzije intervertebralnog diskusa, koštanih nepravilnosti (npr. osteofiti, spondilolisteza) ili intraspinalnog tumora odnosno apscesa.

Do pritiska dolazi u spinalnom kanalu ili u intervertebralnom otvoru. Živci budu komprimirani i izvan kralježnice, u zdjelici ili u glutealnoj regiji. Većinom su u pitanju korjenovi L5–S1, L4–L5 i L3–L4.

Karakteristično, bol se širi duž sam živac, većinom niz stražnjicu i stražnji dio buta do ispod koljena. Bol je tipično žareće, razdiruće ili probadajuće prirode, javlja se s ili bez križobolje, a Valsalvin manevar (pokušaj izdisaja kroz zatvoren nos i usta) ju pojačava.

Pritisak živčanih korjenova uzrokuje ispade senzibiliteta, motiliteta i refleksa, koji daju najobjektivnije podatke.

Hernija L5–S1 diska oštećuje refleks Ahilove tetive, dok hernija L3–L4 oštećuje patelarni refleks. Podizanje ispravljene noge iznad 60° pa i manje izaziva bol koja struji niz nogu, što predstavlja osjetljiv nalaz za išijas. Specifičnije je strujanje boli niz bolesnu nogu pri podizanju suprotne (križano podizanje pruženih nogu).

McKenzie koncept

Karakteristika McKenzie koncepta je da, osim fizioterapeuta, i sam pacijent mora aktivno sudjelovati u provođenju terapije. Kod prvog dolaska pacijenta, treba učiniti McKenzie test kojim točno možemo odrediti u kojem se segmentu javlja bol i u kojem se smjeru razvija, te na taj način možemo planirati daljnji tijek terapije.

Cilj same metode je smanjiti ili potpuno ukloniti tegobe i bol, povećati mobilnost kralješnice i ojačati pripadajuću muskulaturu.

Za razliku od ostalih metoda liječenja, teži samoizlječenju i što manjoj ovisnosti o terapeutu. Pregled pacijenta po McKenzie tehnici podrazumijeva subjektivni i objektivni dio koji terapeutu daje uvid u patološko stanje te također sadrži funkcionalni test koji je smjernica za daljnje planiranje terapije.

Tijekom pregleda koriste se položaji i pokreti kojima pacijent može utjecati na svoje simptome. Važno je ponavljanje tih zadanih pokreta kod kuće jer uspješnost tretmana ovisi o aktivnom sudjelovanju pacijenta. Upravo zbog toga važnu ulogu zauzima edukacija koja je sastavi dio McKenzie metode.

Pacijenta se mora naučiti pravilnom izvođenju pokreta, savjetovati ga o pravilnom zauzimanju položaja pri hodanju, sjedenju i ležanju. Bitno ga je motivirati za svakodnevni rad kod kuće, a sve s ciljem za smanjenje ili potpuno uklanjanje tegoba, povećanje mobilnosti kralježnice i jačanje muskulature.

Svaki bi pacijent trebao u svoje životne navike uvesti program naučenih vježbi u svrhu prevencije ponovne pojave bolnih stanja.

Uz terapijske vježbe koje pacijent izvodi, kako kao dio terapije, tako i kod kuće, dio McKenzie koncepta su i manualne tehnike mobilizacija i manipulacija zglobova i mekih tkiva koje provodi educirani fizioterapeut te sami tretman po McKenzie konceptu traje 45 minuta.

McKenzie za išijas

Iako je primarno indiciran kod mehaničkih oboljenja kralježnice, McKenzie koncept se primjenjuje i u brojnim drugim stanjima, pa tako i kod ishialgije.

Prema istraživanju iz 2015. dokazano je da McKenzie vježbe imaju prednost nad konzervativnom medikamentoznom terapijom nesteroidnim protuuplanim lijekovima kod pacijenata s akutnom ishialgijom u kontroli boli i sveukupnom funkcioniranju.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu