Kakva je veza između apsorpcije hranjivih tvari i gubitka težine? Evo kako je iskoristiti za mršavljenje

odnos između apsorpcije hranjivih tvari i gubitka težine

Mnogi tragaju za najboljim načinima za mršavljenje i održavanje zdravlja, pri čemu se često usredotočuju na različite aspekte, poput prehrane, tjelovježbe i promjene načina života.

Među tim čimbenicima odnos između apsorpcije hranjivih tvari i gubitka težine je intrigantan, ali često zanemaren aspekt.

Razumijevanje načina na koji tijelo apsorbira hranjive tvari i njegovog utjecaja na regulaciju tjelesne težine može pružiti vrijedan uvid u osmišljavanje učinkovitih strategija za postizanje ciljeva mršavljenja.

Apsorpcija hranjivih tvari

Apsorpcija hranjivih tvari odnosi se na proces kojim tijelo uzima i iskorištava bitne vitamine, minerale, ugljikohidrate, masti i bjelančevine iz hrane koju konzumiramo.

Taj se proces primarno odvija u tankom crijevu, gdje se hranjive tvari razgrađuju i apsorbiraju u krvotok za distribuciju stanicama u cijelom tijelu. Međutim, nekoliko čimbenika može utjecati na učinkovitost ovog procesa i, posljedično, utjecati na kontrolu tjelesne težine.

Apsorpcija hranjivih tvari
FOTO: Donat

Prehrana bogata prerađenom hranom

Jedan od ključnih čimbenika u apsorpciji hranjivih tvari je kvaliteta prehrane. Konzumiranje uravnotežene prehrane bogate esencijalnim nutrijentima, kao što su voće, povrće, nemasne bjelančevine, cjelovite žitarice i zdrave masnoće, osigurava tijelu potrebne elemente za optimalno zdravlje i funkcioniranje.

Nasuprot tome, prehrana bogata prerađenom hranom, rafiniranim šećerima i nezdravim mastima može oslabiti apsorpciju ovih hranjivih tvari i pridonijeti neučinkovitom radu probavnog sustava, a posljedično tome i debljanju.

Zdravlje crijeva

Drugi ključni aspekt je zdravlje crijeva. Gastrointestinalni trakt je dom trilijunima bakterija zajednički poznatih kao crijevna mikrobiota, koje igraju vitalnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari, metabolizmu i cjelokupnom zdravlju.

Neravnoteža u crijevnoj mikrobioti, često uzrokovana čimbenicima poput loše prehrane, stresa, antibiotika ili bolesti, može dovesti do malapsorpcije hranjivih tvari i upale, što oboje može omesti napore mršavljenja.

Određena medicinska stanja

Nadalje, određena medicinska stanja mogu utjecati na apsorpciju hranjivih tvari i metabolizam, čime utječu na kontrolu težine. Stanja kao što su celijakija, upalna bolest crijeva i sindrom iritabilnog crijeva mogu narušiti apsorpciju hranjivih tvari, unatoč konzumiranju inače zdrave prehrane.

Donat Vital program
FOTO: Donat

Donat Vital program

Pridružite se programu Donat Vital, besplatnoj inicijativi osmišljenoj da vam pomogne usvojiti zdravije navike i postići vitalnije tijelo u roku od 60 dana.

Započnite svoje putovanje sada, s opsežnim programom koji nudi nudi 60 dana različitih savjeta za postizanje ciljeva. Iskoristite bogatstvo programa koje uključuje 120 recepata za planiranje obroka i dnevne rituale, zajedno s 28-dnevnim programom hodanja usmjerenim na povećanje vitalnosti.

Slušajući prijedloge sudionika programa, dostupna su i četiri nova videa kreirana u suradnji sa kineziologom koja objašnjavaju sve dobrobiti hodanja te načine kako hodanje učiniti zaista zanimljivom i korisnom aktivnošću.

Također, nutricionisti su osmislili 10 novih obroka koje lako možete uključiti u program, po vašoj želji.

Sudjelovanjem u programu Donat Vital doživjet ćete poboljšanja u funkciji probavnog sustava, što dovodi do bolje apsorpcije hranjivih tvari i niza dobrobiti, poput reguliranja probave, postizanja zdrave tjelesne težine, poboljšanja kvalitete života i njegovanja zdravih životnih navika.

Dodatno, program vam omogućuje vodič sa savjetima o prehrani, tjelovježbi, pravilnoj konzumaciji Donata i održavanju motivacije.

Također, dobit ćete i prilagodljive planove obroka prilagođene individualnim potrebama, prijedloge za vježbanje za poboljšanje kondicije i snage, podršku stručnjaka i rasporede pijenja te pristup privatnoj Facebook grupi za podršku.

Dokazana učinkovitost programa

Znanstveno istraživanje potvrdilo je učinkovitost programa Donat Vital. Njegovom primjenom 15,7 % sudionika više nije bilo u opasnosti od razvoja metaboličkog sindroma, dok je u prosjeku 23,8 % doživjelo poboljšanje probavne funkcije.

42,85 % ispitanika je prijavilo smanjenje probavnih problema kao što su nadutost, žgaravica i pretjerano podrigivanje, a 28,5 % je primijetilo poboljšanje svojih prehrambenih navika.

Nakon programa Donat Vital 33 % sudionika ocijenilo je svoje cjelokupno zdravlje boljim. 90,47 % sudionika smanjilo je tjelesnu težinu, dok je općenito 40,5 % doživjelo smanjenje razine stresa, a 30,5 % primijetilo je poboljšanje kvalitete života.

Prijavite se na program putem poveznice https://www.donat.com/hr/vital/.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Mackeown, M. (2023). The surprising connection: How digestion influences weight-loss. Nutritionist Resource.
  2. Ajmera, R. (2020). Do Digestive Enzymes Promote Weight Loss? Healthline.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu