Tjestenina na salatu: Šareno i brzo! Imamo recept za zimsko-proljetnu salatu koja će nahraniti dušu i tijelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Tjestenina na salatu prija u raznim kombinacijama čak i zimi, ali znam da su one većini nagovještaj toplijeg vremena. Ovaj recept kombinira malo zimskog “štiha” kroz pečenu bundevu i poriluk, a kombinacija sirovog povrća poput mrkve i korabice te mahune spremljene na pari na tanjur donosi proljeće koje nam je stiglo.
U ovu šarenu i ukusnu zdjelu odlučila sam dodati i borovnice. One su odličan saveznik zdravih kostiju i preporučuje se pojesti šaku borovnica na dan jer pomažu pri zdravoj probavi, čine da nam koža izgleda blistavije, usporavaju starenje mozga i čuvaju srce, a sve to jer sadrže flavonoid antocijan i obilje antioksidansa.
Ako niste u mogućnosti nabaviti neko mikrozelenje, predlažem da isto zamijenite s rukolom, matovilcem ili mladim listovima maslačka. Ja sam se odlučila za sjetvenu grbicu, poznatu i kao kreš salata, krečava salata ili grbašica. Tako sitne biljčice, a okus im je izrazito intenzivan, kombinacija senfa i hrena. Idealno za ovu tjesteninu na salatu koju rado kombiniram i s veganskom majonezom.
Recepte za vegansku majonezu potražite u članku “Veganska majoneza – recepti za zdrav umak koji rado jedemo“.
Sastojci za punu zdjelu šarene tjestenine:
- 500 g tjestenine farfalle
- 1 mrkva
- 1 koraba
- 1 poriluk
- 1 avokado
- 300 g bundeve
- 150 g mahuna
- 1 šaka borovnica
- 1 jušna žlica sjemenki crnog sezama
- mikrozelenje po želji.
Sastojci za dresing:
- 1 češnjak
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 limeta
- sol i papar
- majoneza.
Priprema
- Bundevu i češnjak ispecite u pećnici tako da bundevu izrežete na dva centimetra debele prstenove, a češnjak ostavite cijeli, ali ga zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite otprilike 20 minuta na 200 °C.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Korabicu, avokado, poriluk i mrkvu naribajte ili narežite po vašem ukusu.
- Mahune skuhajte na pari. Možete koristiti paru od tjestenine dok se kuha.
- Kada su bundeva i češnjak pečeni, narežite bundevu na komade kako vam najviše odgovara i pomiješajte zajedno s tjesteninom i ostalim povrćem, a pečeni češnjak izblendajte zajedno s ostalim sastojcima za dresing.
- Dodajte borovnice, sezam i mikrozelenje, a tijekom serviranja, ako volite, dodajte i vegansku majonezu. Šarena tjestenina na salatu je spremna za konzumaciju!
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja