Peciva od integralnog brašna heljde: Burgeri su sad još finiji i nutritivno bogatiji! Ova lagana peciva tako je jednostavno napraviti
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Kod veganskih burgera koplja se najčešće lome na pljeskavici, ali ja ću ovaj put naglasak staviti na peciva. Ova peciva nisu u potpunosti od heljdinog brašna, već sam napravila mješavinu pšeničnog glatkog i integralnog heljdinog brašna. U ovakvom omjeru izbjeći ćemo da peciva budu teška, a dobiti gušću teksturu od one klasične za burger peciva.
Okus i miris heljdinog brašna je intenzivniji i pomalo orašast, pa je zato to brašno dosta često zastupljeno u slasticama. U nekoj drugoj prilici predstavit ću vam neke slatke recepte, a sada još koji redak o ovom. Za izradu ovih peciva potrebna vam je i mlaćenica.
Mlaćenica ili buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade maslaca. Kako dobiti vegansku mlaćenicu? Jako jednostavno. U sojino mlijeko iscijedite sok limuna i ostaviti par minuta da odstoji.
Kao ideja s čime iskombinirati ova peciva može vam poslužiti i moj prijedlog. Kelj sam kratko skuhala na pari, premazala umakom od majoneze, kikiriki maslaca i limete i po tome naredala sirove trakice mrkve. Pljeskavicu sam zamijenila debljom kriškom batata koji sam pohala u smjesi od piva, brašna, začina i cornflakesa, a na sve to sam još stavila klice od češnjaka.
Kao što možete primijetiti, iskombinirala sam svakakve teksture – od sirovih, preko kuhanih na pari do pečenih i prženih – i dobila slastan burger.
Sastojci za osam peciva:
- 15 g svježeg kvasca
- 2 jušne žlice sirupa od agave
- 60 ml tople vode
- 480 ml tople veganske mlaćenice
- 60 g rastopljenog veganskog maslaca
- 550 g pšeničnog glatkog brašna
- 230 g integralnog brašna od heljde
- 1 jušna žlica soli.
Priprema
- Pomiješajte 15 g kvasca, 60 ml tople vode, jednu čajnu žličicu sirupa od agave, dvije jušne žlice pšeničnog brašna i jednu jušnu žlicu brašna od heljde. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Vegansku mlaćenicu napravite tako da u 480 ml sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka iscijedite sok jednog limuna.
- U prethodno složenu smjesu dodajte vegansku mlaćenicu, veganski maslac, sol i sirup od agave, a onda postupno dodajte oba brašna dok ne dobijete kompaktnu teksturu tijesta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da se odmori/diže oko 90 minuta.
- Podijelite tijesto na osam jednakih dijelova i oblikujte mala peciva.
- Stavite ih na namašćeni lim ili papir za pečenje i ostavite da se dižu 30 minuta. Po želji možete posuti peciva nekim sjemenkama.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, 15 – 20 minuta.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja