Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Peruanska jagoda – od sjemena do ploda, kako uvesti popularne inka bobice u svoju prehranu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Peruanska jagoda (Physalis peruviana, L.) je tropska voćka, egzotični srodnik rajčice i šumske mjehurice poznat kao inka bobica ili kod nas, peruanska jagoda.
Bogata je vitaminina i fitokemikalijama te donosi niz zdravstvenih prednosti. U nastavku donosimo par recepata za pripremu peruanske jagode.
Peruanska jagoda – sadnice
Peruanska jagoda je jednogodišnja zeljasta biljka uspravne stabljike i lijepih, žutih cvjetova. Porijeklom je iz Južne Amerike, a u Europu stiže krajem 18. stoljeća, ističu stručnjaci agronomskog portala Priroda i biljke.
Peruanska se jagoda uzgaja iz sjemenki. Sjemenke se siju rano u proljeće. Važno je sijati je čim ranije, jer joj treba dosta vremena da se razvije u odraslu biljku i procvjeta te počinje roditi.
Tek niknule biljčice prekrivene su sitnim dlačicama. Prije presađivanja treba ih postupno privikavati na vanjske uvjete. To znači odnositi ih na sunce samo dio dana.
Ako ih direktno iz zatvorenog presadite na otvoreno, mogu dobiti opekline od sunca – dijelovi listova potpuno se isuše i pobijele. Sade se na sunčanu gredicu, po mogućnosti zaštićenu od vjetrova.
Može uspjeti i u laganoj polusjeni, a voli vlažno tlo. Naraste u visinu do 1.5 metar, a raste kao malo razgranato stabalce. Nakon presađivanja pažljivo vodite brigu o njoj.
Foto: Photospin
Peruanska jagoda – plod
Peruanska jagoda cvate početkom ljeta. Pupoljci se pojavljuju u pazušcima listova. Nakon cvatnje se na mjestu cvijeta formiraju zelene čahure nalik na papirnate lampione.
Unutar njih se razvija plod. Kako plod zori, tako lampion poprima isušenu smeđu, a plod narančastu boju. Prvi plodovi sazrijevaju krajem ljeta. Plod ima ukusni slatkasto – kiseli okus.
Jedna biljka daje čak 100 do 150 plodova koji postepeno sazrijevaju na granama sve do prvih mrazeva. Ovojnica je otrovna i ne smije se jesti, a ima funkciju zaštite ploda od vanjskih utjecaja i nametnika.
Peruanska jagoda – sjeme
Sjeme možete sami odvojiti tako da otvorite zreli plod i isperete van sjemenke, posušite ih i spremite za iduću godinu. Osim toga, plodove nakon mraza možete posušiti te tako uzeti sjeme.
S obzirom na to da je svake jeseni na biljkama puno plodova koji ili ne sazru u potpunosti ili se ne uberu, to se ponekad čini i isplativijim. Sjeme sazrijeva prije samog ploda.
Naravno, iz sasvim zelenih mladih plodova neće biti moguće uzeti dobro sjeme, nego iz onih koji su blizu sazrijevanja. Najlakši način skupljanja sjemenja je nakon prvih mrazeva, tj. nakon prvih smrzavanja.
Ubrane plodove možete prerezati, sjemenke isprati pod vodom pa ih posušiti na papiru ili krpi. Još je lakše odmah posušiti čitave plodove u blizini peći ili radijatora. Kad su potpuno suhi, jednostavno ih izmrvite.
Sjeme se čuva u papirnatim vrećicama na suhom i hladnijem mjestu. Možete ga čuvati i u zatvorenim staklenkama, ali samo ako je sjeme potpuno suho. U slučaju da ima malo vlage, može doći do propadanja sjemenja.
Foto: Photospin
Peruanska jagoda – zdravlje i ljekovitost
Peruanska jagoda se smatra izuzetno zdravim voćem. U 100 grama peruanske jagode se nalazi:
- 53 kalorije,
- 0.7 grama masti,
- 11 grama ugljikohidrata,
- 1.9 grama proteina,
- 9 miligrama kalcija,
- 1 miligram željeza,
- 11 miligrama vitamina C,
- 216 mikrograma vitamina A,
- 14% od preporučene dnevne doze tiamina (vitamin B1),
- 28% od preporučene dnevne doze riboflavina (vitamin B2),
- 5% od preporučene dnevne doze niacina (vitamin B3).
Ostali aktivni sastojci nađeni u peruanskoj jagodi su:
- fenolne kiseline – kavena, klorogenska, ferulinska, kumarinska, galna,
- flavonoidi – kvercetin, rutin, kempferol, katehini, epikatehini,
- vitamin K.
“Stabilnost i količina ovih fitokemikalija uvelike ovise o stupnju zrelosti biljke te o temperaturi pri kojoj se priprema, a količina aktivnih spojeva opada pri višim temperaturama”, ističu kolumbijski i nizozemski znanstvenici u zajedničkom radu objavljenom u časopisu Trends in Food Science and Technology.
Zbog kvalitetnog nutritivnog sastava, inka bobice ili peruanske jagode posjeduju protuupalna i antioksidativna svojstva.
Zbog preteče vitamina A, beta karotena, peruanska jagoda može djelovati zaštitno na zdravlje očiju i kvalitetu vida. Također, konzumiranje peruanske jagode može biti potpora imunološkom sustavu zbog veće količine vitamina C koju posjeduje.
Zbog toga što sadrži vitamin K, konzumacija inka bobica može biti dobra za rast i jačanje kostiju. Vitamin K ima značajan utjecaj na procese razgradnje i izgradnje kostiju, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.
Možemo dodati da vitamini B – kompleksa znatno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kostiju, a peruanska jagoda je odličan izvor vitamina B1, B2 i B3.
Konzumacija inka bobica se preporučuje u umjerenoj količini uz uobičajenu izbalansiranu i uravnoteženu prehranu.
Peruanska jagoda – recepti
Donosimo vam nekoliko recepata s peruanskom jagodom.
Orašasta kvinoja s peruanskim jagodama
Foto: Photospin
Sastojci (za četiri osobe):
- 2 mljevena češnja češnjaka,
- 2 žličice kokosovog ulja,
- 1 žličica kima,
- 1 šalica kvinoje,
- pola žličice soli,
- 1 i 1/2 šalica skuhanog crnog graha ili 1 procijeđena limenka graha,
- pola šalice nasjeckanih indijskih oraščića,
- četvrtina šalice nasjeckanog korijandera,
- pola šalice peruanske jagode.
Priprema:
- Zagrijte jednu žlicu kokosovog ulja u loncu na srednje jakom plamenu. Dodajte češnjak i kim te miješajte nekoliko minuta dok ne puste miris.
- Dodajte kvinoju, dvije čaše vode i sol.
- Pokrijte, pustite da zakuha, a zatim smanjite plamen i ostavite da se kuha od 10 do 15 minuta, ili dok se voda ne apsorbira.
- Umiješajte grah i preostalu žlicu kokosovog ulja.
- Ponovno pokrijte i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. U međuvremenu popržite indijske oraščiće u maloj posudi na srednje jakom plamenu. Jednu polovicu umiješajte u smjesu.
- Isto učinite s korijanderom. Peruansku jagodu s preostalim listovima korijandera i komadićima oraščića iskoristite za posluživanje. Ovaj je obrok najbolje poslužiti na sobnoj temperaturi.
Čokoladne loptice punjene peruanskim jagodama
Foto: Photospin
Sastojci:
- 500 grama smrvljenih keksa,
- 100 ml soka od crvenog ribizla,
- 50 grama šećera u prahu,
- 100 grama mascarponea,
- 50 grama kakaa,
- 100 grama mljevenih oraha,
- 2-3 žlice ruma,
- 25-30 peruanskih jagoda,
- 200 grama tamne čokolade za glazuru.
Priprema:
- Pomiješajte sastojke i napravite loptice s jednom peruanskom jagodom u sredini.
- Po potrebi dodajte keksa ili soka od voća po izboru, ovisno o tome je li smjesa rijetka ili gusta.
- Za kraj umočite kuglice u otopljenu čokoladu glazuru i stavite ih u papirnate kalupiće.
Tako je jednostavno i ukusno!
Peruanska jagoda – gdje kupiti?
Moguće ju je pronaći na mjestima gdje se prodaje i drugo egzotično voće. To su obično veliki supermarketi i trgovine zdrave hrane.
No svakako je vrijedi probati uzgojiti na svom vrtu, jer se cijena plodova u dućanima penje i do 200 kn za kilogram sušenih ili svježih plodova.
Peruanska jagoda – nuspojave
Ako se peruanske bobice jedu nezrele, može doći do trovanja. Naime, nezreli plodovi ove biljke sadrže spoj solanin, koji se inače nalazi i u krumpiru te stabljici rajčice.
Zato se mogu javiti mučnina, povraćanja ili druge probavne tegobe. Jedite samo plodove koji nemaju zelenih dijelova ili točkica po sebi.
Također, dugotrajno djelovanje konzumiranja većih količina ovog voća nije dokazano na ljudima pa se preporučuje unos samo umjerenih količina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Peruanska jagoda (Physalis peruviana). (2016) Priroda i biljke. Plantea.
- Grupa autora. (2016) Health-promoting compounds in cape gooseberry (Physalis peruviana L.): Review from a supply chain perspective. Trends in Food Science & Technology. 57, 83-9.
- Groves, M. (2018) What Are Golden Berries? Everything You Need to Know. Healthline.