Dresing za salatu – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Salata ne mora biti dosadna niti bezukusna. Kako biste svaki put uživali u svojoj salati, dodajte dresing za salatu po odabiru. Ne morate kupovati dresing u dućanu (najčešće imaju i različite aditive) već jednostavno napravite svoj. U nastavku se nalaze različiti recepti za dresinge.
O najboljim preljevima za ljetne salate možete saznati ovdje.
Dresing za salatu od senfa
Ovaj dresing je sladak, ali istodobno i jaki okus. Ako vam je staklenka senfa već prazna, možete dresing napraviti u njoj kako biste iskoristili i senf koji je ostao na stijenkama. Ovaj dresing je odličan i kao dip tj. umak.
Sastojci
- 2 čajne žlice senfa,
- 2 čajne žlice meda,
- sok jednog limuna,
- 6 jušnih žlica maslinovog ulja,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Pomiješajte senf, med i limun.
- Postepeno umiješajte maslinovo ulje pa dodajte sol i papar.
Dresing za salatu od kiselog vrhnja
Ovaj jednostavan dresing s kiselim vrhnjem odličan je za salatu od krastavca ili neku drugu ljetnu salatu jer je osvježavajućeg okusa.
Sastojci
- 120 g kiselog vrhnja,
- 2 jušne žlice svježeg kopra (usitnjenog),
- 2 jušne žlice limunovog soka,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak na barem pola sata da se okusi spoje.
Preljev za salatu od avokada
Ovaj kremasti dresing od avokada iznimno je zdrav i jednostavan za napraviti. Doprinosi osjećaju sitosti i sadrži zdrave masti.
Sastojci
- 1 veliki avokado (oguljeni i bez koštice),
- 1 režanj češnjaka,
- ½ jušne žlice limunovog soka,
- 3 jušne žlice maslinovog ulja,
- ¼ čajne žlice soli,
- ¼ čajne žlice papra,
- voda po potrebi.
Priprema
- U procesoru hrane ili blenderu smiksajte avokado, češnjak, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
- Miksajte dok ne postane glatke konzistencije. Ako želite razrijediti preljev dodajte malo vode.
- Držite u hladnjaku i iskoristite u roku od 3-4 dana.
Zdravi dresing za salatu
Ovaj zdravi dresing je azijskog okusa. Odličan je za mariniranje tofua, salate ili neka azijska jela kao što su rižini rezanci.
Sastojci
- 70 ml maslinovog ulja,
- 2 jušne žlice sezamovog ulja,
- 50 ml rižinog octa,
- 1 režanj češnjaka (usitnjeni),
- 2 jušne žlice soja sosa,
- 1 jušna žlica meda,
- 2 jušne žlice oguljenog i naribanog đumbira ili 2 čajne žlice đumbira u prahu.
Priprema
- Dobro promiješajte sve sastojke.
- Stavite u hladnjak barem pola sata prije korištenja kako bi se okusi spojili.
Dresing za cezar salatu
Ako odlučite napraviti cezar salatu kod kuće, bit će vam potreban i dresing koji se najčešće poslužuje uz takvu salatu. Ovaj recept za dresing za cezar salatu ne sadrži inćune niti sirova jaja (za razliku od tradicionalne recepture) pa je pogodan za vegetarijance.
Sastojci
- 2 jušne žlice majoneze,
- 2 čajne žlice senfa,
- 2 velika režnja češnjaka (usitnjeni),
- sok jednog velikog limuna,
- ½ čajne žlice soli,
- ½ čajne žlice papra,
- 210 ml maslinovog ulja,
- 50 g naribanog parmezana.
Priprema
- U blenderu ili procesoru hrane smiksajte majonezu, senf, češnjak, limun, sol i papar dok smjesa ne postane glatka.
- Dok procesor još radi jako polako počnite dodavati maslinovo ulje. Miksajte dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
- Dodajte parmezan i pulsirajte 5-6 puta.
Dresing za salatu od rajčice
U salatu od rajčice možete dodati samo maslinovo ulje ili pomiješano ulje s balsamico octom. Peršin i bosiljak se također odlično uklapaju u salatu od rajčice.
U nastavku se nalazi dresing za salatu koji sadrži rajčice i osvježavajućeg je okusa.
Sastojci
- 1 svježa rajčica,
- 2 jušne žlice maslinovog ulja,
- 2 jušne žlice vinskog octa od crnog vina,
- ¼ čajne žlice soli,
- 14 čajne žlice papra,
- 1 jušna žlica svježeg kopra (usitnjenog),
- 1 jušna žlica svježih listova origana (usitnjenih).
Priprema
- U blenderu smiksajte rajčicu, ulje, ocat, sol i papar.
- Smjesu premjestite u posudu i umiješajte kopar i origano.
Dresing za salatu od tjestenine
Ako radite hladnu salatu od tjestenine, običan dresing s maslinovim uljem odličan je dodatak takvom jelu. Ako želite kremastu salatu od tjestenine, možete koristiti dresing od avokada koji se nalazi u gornjem dijelu teksta.
Sastojci
- 210 ml maslinovog ulja,
- 110 ml vinskog octa od crnog vina,
- 2 režnja češnjaka (usitnjeni),
- 2 čajne žlice osušenog origana,
- 25 g naribanog parmezana,
- 2 čajne žlice sjemenki maka,
- 1 čajna žlica paprike u prahu,
- ¼ čajne žlice češnjaka u prahu,
- sol i papar po želji.
Priprema
- Dodajte sve sastojke u staklenku, zatvorite staklenku i dobro je protresite.
- Ostavite preljev na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi se okusi spojili.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja