Aioli umak – recepti
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Aioli je mediteranski umak čiji su glavni sastojci češnjak i maslinovo ulje. Tradicionalno se ovaj umak radi u tarioniku od samo ta dva sastojka. Današnje verzije sličnije su majonezi od češnjaka i najčešće se rade u procesoru hrane. Preporučuje se postepeno dodavanje ulja kako se ne bi razbila emulzija.
Ovaj umak je stekao popularnost 1980-ih kada se počeo smatrati majonezom s okusom, s dodacima kao što su šafran i čili.
Neki recepti za ovaj umak među sastojcima imaju i žumanjke, limunov sok ili senf. Španjolci koji su vjerni tradicionalnoj recepturi vjeruju da je izostanak jaja upravo ono što razlikuje aioli umak od majoneze, dok Francuzi redovito dodaju žumanjke. U svakom slučaju aioli umak ima puno jači i bogatiji okus od obične majoneze.
Ako želite rekreirati tradicionalni recept trebate u tarioniku zgnječiti češnjak i postupno dodati maslinovo ulje te malo soli dok ne nastane pasta. Tradicionalno se poslužuje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.
Aioli umak se najčešće poslužuje na sobnoj temperaturi uz sirovo povrće ili skuhana jaja i školjke, no možete ga koristiti i u sendvičima te ostalim jelima s umacima.
Aioli umak – recept
Ova metoda je najpopularnija i jednostavna verzija aioli umaka koju možete napraviti kod kuće. Za zdraviju verziju možete koristiti majonezu bez masti.
Sastojci
- 2 jušne žlice majoneze,
- sok ¼ limuna,
- 1 usitnjeni režanj češnjaka,
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke, servirajte na burger ili uz povrće i uživajte!
Aioli umak – veganski recept
Ako ne jedete mliječne proizvode i jaja svejedno možete uživati u ovom umaku. Možete napraviti popularnu verziju prvog recepta na način da zamijenite običnu majonezu veganskom majonezom. Ali ako ne želite koristiti vegansku majonezu, u nastavku pročitajte nešto drugačiji recept.
Sastojci
- 3 jušne žlice aquafabe (tekućina iz limenke slanutka),
- 1 jušna žlica jabučnog octa,
- ½ čajne žlice senfa,
- ½ čajne žlice soli,
- 230 ml biljnog ulja,
- 2 usitnjena režnja češnjaka.
Priprema
- Stavite aquafabu, jabučni ocat, senf i sol u zdjelu. Štapnim mikserom kratko miksajte dok se sastojci ne spoje.
- Dok štapni mikser i dalje radi počnite vrlo polako dodavati ulje. Ako ulje dodate prebrzo smjesa će se pretvoriti u tekućinu. Prvo dobro umiješajte štapnim mikserom ulje koje ste dodali prije daljnjeg dodavanja.
- Kada dodate svo ulje i dobro ga umiješate umak bi trebao postati gust.
- Dodajte limunov sok i češnjak i još jednom dobro promiješajte.
Ovaj umak najbolje bi bilo jesti sljedeći dan kada se svi okusi spoje, a može stajati u hladnjaku do 7 dana.
Aioli umak – recept s pečenim češnjakom
Ovaj recept za aioli umak malo je drugačiji jer sadrži pečeni češnjak koji daje slatku i karameliziranu aromu umaku.
Sastojci
- 1 mala glava češnjaka,
- 115 ml + 2 jušne žlice maslinovog ulja,
- 1 čajna žlica senfa,
- 1 žumanjak,
- 115 ml biljnog ulja,
- 2 čajne žlice limunovog soka,
- sol po želji.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Odrežite gornji dio glave češnjaka i smjestite ju na foliju (odrezana strana prema gore). Premažite glavu s 2 žlice maslinovog ulja i dobro ju zamotajte u foliju. Stavite na lim za pečenje i pecite dok češnjak ne postane zlatno smeđi i mekan (60-75 minuta). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa istisnite češnjeve češnjaka u zdjelicu.
- U procesor hrane stavite češnjak, senf i žumanjak i blendajte dok se sastojci ne spoje (oko 10 sekundi).
- Dok procesor hrane još radi, polako dodajte maslinovo i biljno ulje.
- Kada je sve spojeno, zaustavite procesor, potom dodajte limunov sok i sol pa promiksajte još jednom u procesoru kako bi se sve spojilo.
- Pustite da umak odstoji barem 30 minuta prije serviranja.