Zeleni prah stevije – kako ga koristiti?
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Stevia je poznata još od antičkog doba međutim tek nedavno je postala vrlo popularna. Ona ima svojstvo da sladi, a da pritom ne šteti organizmu poput šećera.
Zeleni prah stevije dobiva se iz listova. On je gorkasto- slatkog okusa. Da bi se koristio za zaslađivanje kave, čaja ili recimo kolača potrebno ga je prvo pripremiti.
2 su načina:
- prvi ekstrakcija vodom, a
- drugi ekstrakcija alkoholom.
Zadnjih godina prehrambena industrija pokazuje sve veći interes prema alternativnim zaslađivača koji mogu zamijeniti šećer, a Stevia predstavlja idealanu alternativu. Ona sadrži glikozide steviole koji su prirodni niskokalorični zaslađivači.
Stevioli sadrže i potencijalna terapeutska svojstva (koja su objavljena u znanstvenom časopisu Foods 2019. godine):
- snižavaju nivo glukoze u krvi,
- snižavaju povišeni krvni tlak,
- djeluju protuupalno,
- antikancerogeno djelovanje,
- pomažu kod proljeva,
- diuretska svojstva,
- imunomodulatorna svojstva.
S obzirom na terapeutska svojstva, Stevia i njezini glikozidi učinkoviti su kod sljedećih bolesti:
- tumora,
- dijabetesa,
- hipertenzije,
- upalnih procesa,
- cistične fibroze,
- pretilosti,
- karijesa.
Studija provedena na sveučilištu Mashhad University of Medical Sciences u Iranu 2017. godine dokazala je kako steviol i ostali glikozidi iz Stevie ne pokazuju teratogeni učinak, mutageni učinak ni kancerogeni. Također, nisu pokazali ni znakove akutne i kronične toksičnosti.
Način pripreme zelenog praha Stevie bio je tema češkog istraživanja provedenog 2007. godine na Academy of Sciences. Ispitivana je ekstrakcija steviozida (glikozid prisutan u Steviji) vodom i metanolom (alkoholom), a uspostavljeni su odgovarajući uvjeti temperature i trajanja ekstrakcije. Rezultati su pokazali kako je ekstrakcija metanolom učinkovitija u odnosu na ekstrakciju vodom.
Priprema sladila u vodi
- zagrijte u lončiću 2 dcl vode i dodajte 2 grama praha stevije (mala čajna žličica)
- kuhajte 20 minuta na laganoj vatri
važno: držite temperaturu ispod vrenja, idealno na 80 C. Ukoliko biste kuhali u kipućoj vodi smjesa bi dobila gorkasti okus.
- nakon 20 minuta procijedite tekućinu te ju spremite u bočicu. Držati u hladnjaku.
- koristite tekućinu kao sladilo
Priprema sladila u alkoholu
Priprema u alkoholu kompliciranija je od pripreme u vodi, ali je zato iskoristivost bolja (voda ne može povući tako puno slatkog glikozida kao alkohol).
- Stavite 2-3 žličice zelenog praha stevije u 0.5 L čistog alkohola i pustite da odstoji 24 sata
- procijedite tekućinu i razblažite s 3 dcl čiste vode
- lagano zagrijavajte ekstrakt (NE kuhati) kako bi alkohol ispario
- dobivenu smjesu pohraniti i koristiti kao sladilo
Koliko je Stevia slatka?
Stevia je puno slađa od šećera. Jedna žličica šećera odgovara slatkoći 2- 4 kapi ekstrakta stevije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Torri, L., Frati, A., Ninfali, P., Mantegna, S., Cravotto, G., & Morini, G. (2017). Comparison of reduced sugar high quality chocolates sweetened with stevioside and crude stevia ‘green’ extract. Journal of the science of food and agriculture, 97(8), 2346–2352.
- Pól, J., Varadová Ostrá, E., Karásek, P., Roth, M., Benesová, K., Kotlaríková, P., & Cáslavský, J. (2007). Comparison of two different solvents employed for pressurised fluid extraction of stevioside from Stevia rebaudiana: methanol versus water. Analytical and bioanalytical chemistry, 388(8), 1847–1857.
- López-Carbón, V., Sayago, A., González-Domínguez, R., & Fernández-Recamales, Á. (2019). Simple and Efficient Green Extraction of Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana Leaves. Foods (Basel, Switzerland), 8(9), 402.
- Momtazi-Borojeni, A. A., Esmaeili, S. A., Abdollahi, E., & Sahebkar, A. (2017). A Review on the Pharmacology and Toxicology of Steviol Glycosides Extracted from Stevia rebaudiana. Current pharmaceutical design, 23(11), 1616–1622. https://doi.org/10.2174/1381612822666161021142835