Dobričica – ljekovitost, uporaba i mjere opreza

dobricica

Dobričica je ljekovita biljka koja je danas već uglavnom zaboravljena, dok se u prošlosti koristila za probleme dišnog sustava.

Izgledom veoma slična paprenoj metvici, dobričica odlično djeluje kod problema s kašljem i bronhitisom, a pruža olakšanje i kod problema s probavnim sustavom. 

U nastavku članka pročitajte kako pripremiti čaj od dobričice.

Dobričica – svojstva

Dobričica je prizemna biljka koja izgledom svojih listova podsjeća na paprenu metvicu, no lako ju je razlikovati kada je u cvatu.

Cvjetovi dobričice slični su ljubičicama (ljubičasto-plave boje), dok su listovi dobričice nešto deblji od listova metvice. U narodu je još nazivaju puzava dobričica.

Da biste iskoristili ljekovita svojstva dobričice, preporučuje se branje biljke kada je u cvatu i sušenje na prozračnom, ali hladnom, sjenovitom mjestu. Dobričica obično cvjeta od ožujka do kraja svibnja. 

Osim za liječenje tegoba dišnog sustava, u prošlosti se koristila za izradu piva, dok hmelj nije bio toliko poznat. Danas se osim za ljekovita svojstva može koristiti u salatama ili pripremljena kao špinat.

Čaj od dobričice će pomoći olakšati probavne tegobe i zaustaviti proljev.

Dobričica – ljekovita svojstva

U ljekovite svrhe koriste se listovi biljke, dok je za pripremu čaja i ostalih pripravaka poželjno koristiti suhe listove.

Dobričica posjeduje aktivne biljne spojeve kojima zahvaljuje svoja ljekovita svojstva. Neke od njih navode stručnjaci s poljoprivrednog portala Permaculture:

  • glikozidi rutin, izokvercetrin i luteolin,
  • sitosteroli,
  • saponini,
  • tanini,
  • hlapljiva ulja linalool, limonen, menton, terpineol, alfa pinen, pulegon i ružmarinska kiselina.

Njemački znanstvenici, u radu objavljenom 2003. godine u časopisu Plant Physiology, objašnjavaju kako se dobričica može koristiti i kao insekticid zbog posebnog spoja lektina, koji djeluje primjerice protiv krumpirovih zlatica. 

dobricica
Foto: Photospin

Zdravstvene prednosti, koje konzumacija dobričice, pruža su:

  • poboljšanje probavnih problema,
  • olakšavanje simptoma prehlade poput začepljenog nosa,
  • hlađenje i tretiranje područja oko očiju,
  • diuretski učinak odnosno povećano lučenje mokraće,
  • umirivanje upaljene kože. 

Osušena biljka može se čuvati do godine dana i najbolje je upotrebljiva u obliku čaja. Ukoliko želite koristiti dobričicu, potrebno je konzultirati se s liječnikom i obratiti pozornost da se ne predozirate ovom biljkom kako biste izbjegli moguće zdravstvene komplikacije.

Kao i kod ostalih biljnih lijekova, potrebno je raditi pauze između konzumiranja. Preporučuje se izbjegavati eterično ulje jer može iritirati unutarnje organe. 

Čaj od dobričice – priprema

Čaj od dobričice priprema se od suhog lišća, a za pripremu će vam trebati:

  • 12 g sušenih listova dobričice,
  • 250 ml vruće vode.

Priprema:

  1. Preporučuje se namakanje suhih listova dobričice 12h,
  2. Zatim kuhajte čaj još 5 minuta. 

Popijte jednu manju šalicu čaja na prazan želudac, a tijekom dana je najbolje dozirati jednu žlicu čaja svakih sat vremena.

Čaj-od-kamilice
Foto: Photospin

Dobričica – nuspojave

Kod životinja je poznato otrovno djelovanje dobričice ukoliko se koristi u hrani za stoku i konje. U većim količinama njeno djelovanje je toksično, a simptomi mogu biti:

  • slabi puls,
  • visoka temperatura,
  • teško disanje,
  • krvarenje.

Stručnjaci s medicinskog portala WebMD upozoravaju da bi se trudnice i dojilje te ljudi koji pate od kroničnih bolesti jetre ili bubrega trebali savjetovati s liječnikom prije konzumacije

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dobričica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu