Gavezova mast – kako se pravi i zašto se koristi
- 5 komentara
- 1 min čitanja
Ljekovitost gaveza poznata je još od srednjeg vijeka, a ta razgranata korovska biljka tradicionalno se koristi za liječenje bolnih zglobova. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu potvrdilo je narodnu mudrost dokazavši dobrobiti gaveza u ublažavanju simptoma artritisa.
Ljekovito lišće i korijen gaveza djeluje protuupalno zbog čega ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže kod istegnuća mišića i ligamenata, a bogato je i alantoinom koji potiče regeneraciju kože pa je izvrsno sredstvo za postizanje zdravog i mladenačkog tena.
Dio biljke najbogatiji ljekovitim sastojcima njezin je korijen koji se iskopava u proljeće ili jesen, a najbolje u listopadu ili studenom. Korijenje se potom reže i suši te potom čuva na suhom i hladnom mjestu. Mljeveni korijen gaveza često se konzumirao kao čaj, no neka istraživanja pokazala su štetnost gaveza za jetru, te se preporučuje ipak koristiti ga samo za vanjsku upotrebu. Najpraktičniji i najkvalitetniji način upotrebe gaveza je gavezova mast.
Recept za gavezovu mast
Sastojci:
- pola šalice maslinovog ulja ili ulja grožđanih koštica,
- 4 čajne žličice korijena gaveza,
- pola šalice cvjetova nevena,
- dvije žličice korijena đumbira,
- 4 čajne žličice pčelinjeg voska,
- 5 – 10 kapi eteričnog ulja (po želji).
Sastojke odaberite ovisno o namjeni masti. Maslinovo ulje djeluje kao prirodni ibuprofen pa ga dodajemo za ublažavanje bolova kostiju i zglobova. Ulje grožđanih koštica jak je antioksidans te čuva kožu od starenja.
Neven djeluje protuupalno, a korijen đumbira potiče cirkulaciju pa su oba ova sastojka izvrsna kako za ublažavanje bolnih kostiju i mišića, tako i u njezi kože.
Eterično ulje odaberite po vlastitoj želji. Predlažemo eterično ulje naranče koje odlično pristaje uz aromu nevenova cvijeta. Ružmarin ga, s druge strane, uklanja, pa ga možete ukapati ako je to miris koji Vam više odgovara.
Priprema
- Bilje zavežite u transparentnu gazu. Ulje ulijte u posudu, a gazu s biljem stavite u ulje.
- Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Izvadite nakon 3 sata i pustite da se ohladi.
- Gazu dobro iscijedite u ulje, zatim dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se ne otopi, ako je potrebno, na vatri.
- Ukapajte eterično ulje, smjesu izlijte u staklenku i ostavite otkrivenu 24 sata, potom ju zatvorite, čuvajte na hladnom mjestu i potrošite u roku tri mjeseca.
Moguće nuspojave
Gavezovu mast ne stavljajte na otvorene rane jer postoji mogućnost da rana izvana zacijeli, a unutrašnjost ostane upaljena što može dovesti do gnojenja rane. Nikada ne konzumirajte oralno zbog opasnosti koju gavez predstavlja za jetru. Prije korištenja gavezove masti uputno je konzultirati se s liječnikom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja