10 stvari u vašoj kuhinji koje biste trebali odmah baciti

istrošena daska za rezanje

Kuhinja je srce svakog doma. No, što duže u njoj boravimo, to se više stvari nakupi – zaboravljenih u ladicama, skrivenih u ormarima ili jednostavno zatrpanih među gomilom drugih predmeta. I dok traženje omiljene kuhače usred pripreme ručka može biti frustrirajuće, rješenje je jednostavno – riješite se viška.

Ne morate čekati proljeće da biste očistili i organizirali svoju kuhinju. Evo popisa od 10 stvari kojih se možete riješiti već danas.

1. Stare spužvice

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Applied Microbiology, spužvice za pranje posuđa često sadrže razne vrste potencijalno štetnih bakterija.

Čak ni “antibakterijske” spužvice nisu pokazale razliku u količini bakterija nakon nekoliko tjedana korištenja.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) preporučuje da spužvice redovito mijenjate, jer nema pouzdanog načina da ih potpuno dezinficirate. Ako primijetite neugodan miris – vrijeme je za novu. A još bolja opcija? Zamijenite ih četkama, koje nakupljaju znatno manje bakterija.

2. Istrošene daske za rezanje

Ako na vašoj dasci primjećujete žljebove i oštećenja, vrijeme je da je bacite. Takve pukotine postaju leglo bakterija koje se teško čiste, upozorava USDA.

Drvene daske od bambusa trajnije su i manje porozne, dok se plastične mogu prati u perilici posuđa. One od laminiranog drva perite ručno, jer će se u perilici raspucati.

Kuhače s napuklim drvom ili lopatice kojima se guli guma mogu biti opasne
FOTO: Shutterstock

3. Oštećeni kuhinjski pribor

Kuhače s napuklim drvom ili lopatice kojima se guli guma mogu biti opasne. Komadići materijala lako mogu završiti u jelu, što predstavlja rizik od gušenja i kontaminacije.

Stručnjaci savjetuju da istrošeni pribor zamijenite novim, a ako imate omiljeni model, kupite nekoliko komada unaprijed. Posebno pazite na crni plastični pribor – ponekad se izrađuje od reciklirane plastike koja može sadržavati tvari štetne za zdravlje.

4. Uređaji koje ne koristite (i njihovi priručnici)

Mali kuhinjski aparati znaju se nakupiti kroz godine, a mnogi od njih rijetko se koriste. Napravite iskrenu inventuru – koji vam zaista trebaju, a koji samo zauzimaju prostor?

Kad se rješavate uređaja, bacite i stare upute za uporabu koje više ne vrijede – one samo stvaraju dodatni nered.

5. Pribor i začini iz dostave

Vjerojatno i vi imate ladicu punu plastičnih žličica, slamki i paketića umaka iz dostave. Iako ih je šteta baciti, većina od njih nikad se neće iskoristiti, a s vremenom gube okus i boju.

Povremeno pregledajte svoju “kolekciju” i odbacite ono što je staro ili neiskoristivo. Sljedeći put kad naručujete hranu jednostavno zamolite da vam ne šalju dodatni pribor.

6. Magneti i papirići na hladnjaku

Ako vaš hladnjak izgleda kao oglasna ploča – vrijeme je za osvježenje. Zadržite samo omiljene magnete i nekoliko uspomena, a ostalo spremite ili poklonite. Primijetit ćete koliko će prostor djelovati urednije i “prozračnije”.

Cijeli začini mogu trajati do četiri godine, a mljeveni oko tri godine
FOTO: Shutterstock

7. Stari začini

Cijeli začini mogu trajati do četiri godine, a mljeveni oko tri godine, ali s vremenom gube okus i miris. Ako više ne mirišu kako treba ili ne znate kad ste ih kupili, bolje ih je zamijeniti.

Kupujte manje količine i označite datum kupnje kako biste lakše pratili svježinu.

8. Stara kava

Ako ste ljubitelj kave, vjerojatno imate više pakiranja nego što stignete popiti. No, kava s vremenom postaje ustajala. Nakon otvaranja zrna ili mljevenu kavu najbolje je potrošiti u roku od dva tjedna.

Ako vam je ostala starija kava, iskoristite je u kolačima – dodat će bogat okus čokoladnim desertima.

9. Staro ulje

Mnoga ulja s vremenom postaju užegla i gube aromu. Iako neka mogu trajati do godinu dana, maslinovo ulje nakon otvaranja najbolje je potrošiti unutar nekoliko mjeseci. Ako niste sigurni kad ste ga otvorili – radije ga bacite.

10. Hrana s “opeklinama” od smrzavanja

Zavirite u svoj zamrzivač – vjerojatno se ondje skriva pokoji zaboravljeni komad mesa ili stari obrok. Ako primijetite znakove smrzotina, poput sivih mrlja i suhoće, takvu hranu bacite.

Kako biste to spriječili, uvijek označite datum kad ste nešto spremili u zamrzivač. Iako se smrznuta hrana može čuvati dugo, preporučuje se potrošiti je unutar 3 – 4 mjeseca za najbolji okus i teksturu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lui, N. (2025). 10 Things in Your Kitchen You Should Throw Away NowEatingWell.
  2. Møretrø, T. i sur. (2022). Bacterial levels and diversity in kitchen sponges and dishwashing brushes used by consumers. J. Appl. Microbiol., 133(3): 1378–1391.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu