6 stvari za koje nikad ne biste trebali koristiti neljepljivu tavu
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Tave s neljepljivim premazom nezaobilazne su u većini kuhinja – jednostavne su za čišćenje, odlične za pripremu jaja i palačinki te obično povoljnije od drugih vrsta posuđa. No, iako praktične, one imaju svoja ograničenja.
Premaz može sadržavati tzv. “vječne kemikalije“, trajnost im je kraća, a pogrešnim korištenjem dodatno smanjujete njihov vijek.
Evo koje greške trebate izbjegavati ako želite da vam tava potraje i ostane sigurna za korištenje.
1. Kuhanje umaka
Iako je priprema domaćeg umaka posebno iskustvo, tava s neljepljivim premazom nije najbolji izbor. Takve tave ne stvaraju karamelizirane “ostatke” koji daju dubinu okusu, a duga termička obrada umaka može povećati rizik ispuštanja štetnih tvari.
2. Kuhanje kiselih namirnica
Rajčica, vino ili citrusi s vremenom oštećuju premaz tave. Ako često kuhate jela s visokim udjelom kiseline, radije posegnite za nehrđajućim čelikom ili gusanim posuđem. Tako ćete produžiti trajnost svojih tava.
3. Korištenje visoke temperature
Neljepljive tave nisu predviđene za jako zagrijavanje. Premaz može početi pucati ili se ljuštiti, što smanjuje učinkovitost i sigurnost posude. Za pripremu na visokim temperaturama najbolji su inox ili lijevano željezo.

4. Pečenje u pećnici pod grillom
Ako tava ne podnosi visoku temperaturu na štednjaku, sigurno joj nije mjesto ispod grilla. Grill može potpuno uništiti premaz i deformirati tavu. Umjesto toga koristite pleh od inoxa ili gusano posuđe.
5. Čuvanje hrane u tavi
Nemojte ostavljati ostatke hrane u neljepljivoj tavi.
Kiselost hrane može s vremenom oštetiti premaz, a potencijalno i prenijeti neželjene tvari u jelo.
6. Sprej za kuhanje
Iako zvuči praktično, sprej za kuhanje može ostaviti ljepljivi sloj na tavi i tako smanjiti njezinu učinkovitost. Bolje je koristiti malo ulja ili maslaca.
Kako pravilno održavati neljepljivu tavu?
Slijedite ove savjete:
- izbjegavajte metalni pribor – koristite drvene ili silikonske kuhače kako ne biste oštetili površinu
- perite ručno – ne stavljajte ih u perilicu; deterdženti i udarci od drugog posuđa mogu ubrzati oštećenja; operite ih ručno, u toploj vodi i mekanom spužvicom
- ohladite prije pranja – nikad nemojte stavljati vruću tavu pod hladnu vodu jer može doći do deformacije
- pravilno skladištite – ako slažete tave jednu na drugu, stavite krpu ili zaštitni podložak između njih.
Pročitajte i ove članke:
- Koliko je sigurno vaše kuhinjsko posuđe? Evo što izbjegavati
- Crno kuhinjsko posuđe može biti opasno za zdravlje!
- Budite oprezni: Ovo će se posuđe u perilici uništiti, a moglo bi i nju oštetiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

4 najzdravije zamjene za maslac za kuhanje i pečenje
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Wheatman Hill, L. (2025). 6 Things You Should Never Use Nonstick Pans For, According to Chefs. EatingWell.
- Wofford, R. (2025). 4 Foods to Never Cook In Your Nonstick Skillet, According to a Chef. Martha Stewart.
- Bussing, K. (2024). 11 Things to Cook in a Nonstick Frying Pan—and 4 Things Not To. Taste of Home.