Najčešća pogreška koju ljudi rade kada jedu chia sjemenke i koja može poremetiti probavu

Chia sjemenke upijaju tekućinu iz probavnog sustava i stvaraju gel koji se širi, što može dovesti do nadutosti ili zatvora ako tijelu nedostaje vode za pravilno kretanje vlakana

Chia sjemenke sve su popularnije zbog svojih zdravstvenih prednosti, no ako ih jedete suhe, bez prethodnog namakanja ili dodavanja tekućine, mogu predstavljati zdravstveni rizik. Mogu izazvati gušenje, nadutost i probavne smetnje, osobito ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima.

Suhe chia sjemenke i zdravlje probavnog sustava

Najveći problem kod jedenja suhih chia sjemenki jest rizik od gušenja, pogotovo ako ih konzumirate u većim količinama. Previše suhih sjemenki također može izazvati probavne smetnje.

Chia sjemenke upijaju tekućinu iz probavnog sustava i stvaraju gel koji se širi, što može dovesti do nadutosti ili zatvora ako tijelu nedostaje vode za pravilno kretanje vlakana, upozorava Kimberly Prado, klinička profesorica na Rutgers University School of Nursing, za Verywell Health.

Gastroenterologinja Rabia De Latour dodaje da konzumacija velike količine vlakana odjednom može uzrokovati probavne smetnje, osobito ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima.

Žene 19 – 50 godina trebale bi unositi oko 25 g vlakana dnevno, a muškarci u istoj dobnoj skupini oko 38 g.

Ako primijetite nadutost ili nelagodu nakon što ste pojeli suhe chia sjemenke, dr. De Latour savjetuje da popijete dovoljno vode i odmorite probavni sustav nekoliko sati.

Kako biste izbjegli probavne probleme, chia sjemenke uvijek je najbolje kombinirati s vlažnim namirnicama ili ih prethodno namočiti
FOTO: Shutterstock

Kako pravilno konzumirati chia sjemenke?

Kako biste izbjegli probavne probleme, chia sjemenke uvijek je najbolje kombinirati s vlažnim namirnicama ili ih prethodno namočiti.

Odlične su u jogurtu, smoothiejima, zobenim pahuljicama, pudinzima ili juhama. Namakanjem prije konzumacije sjemenke upijaju tekućinu i smanjuju rizik od nadutosti, grčeva i nelagode u trbuhu, ističe Prado.

Ako ste početnik, počnite s jednom jušnom žlicom dnevno i postupno povećavajte količinu, uz dovoljan unos vode. Tako će vaše tijelo lakše prihvatiti vlakna i maksimalno iskoristiti zdravstvene prednosti chia sjemenki. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu