Pomaže li tjestenina kod mršavljenja?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Novo istraživanje u Italiji pokazuje da, suprotno uvriježenom mišljenju, konzumacija tjestenine ne pogoduje debljanju, upravo suprotno, povezana je sa smanjenjem indeksa tjelesne mase BMI.
Tjesteninu je oduvijek pratila loša reputacija – od nje se deblja. To je dovelo do toga da su mnogi gurmani izbacili ovu namirnicu u sklopu raznih uradi-sam dijeta. Novo istraživanje Odjela za epidemiologiju talijanskog instituta Neuromed iz Pozzilli potvrđuje ovo fundamentalno jelo mediteranske prehrane, pokazujući kako je konzumacija “pašte” povezana sa smanjenom vjerojatnosti kako generalne, tako i abdominalne pretilosti.
Tjesteninom do užeg struka
Istraživanje, objavljeno u Nutrution ans Diabetes, obuhvatilo je 23.000 ispitanika. Rezultat je bio nedvojben – uživanje tjestenine prema individualnim potrebama doprinosi zdravom indeksu tjelesne mase, smanjuje opseg struka i poboljšava omjer opsega struka i kukova.
Mnoge su studije već pokazale da je mediteranska dijeta najzdraviji režim prehrane, čak kada je promatramo s aspekta kontrole tjelesne mase. Vrlo se malo znalo o ulozi jedne od temeljnih komponenti mediteranske prehrane – tjestenini.
“Uvriježeno je mišljenje da tjestenina nije primjerena kada želite izgubiti težinu. Neki ljudi je sasvim izbacuju iz jelovnika. U svjetlu ovog istraživanja, moramo potvrditi da to nije ispravan stav. Govorimo o fundamentalnoj komponenti talijanske mediteranske tradicije i nema razloga odricati se tjestenine.” Kaže Licia Iacoviello, voditeljica laboratorija molekularne i prehrambene epidemiologije u Institutu Neuromed – “Mediteranska dijeta, konzumirana u umjerenim količinama i uz poštivanje različitosti svih svojih elemenata (tjestenina na prvom mjestu) dobra je za vaše zdravlje“
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja