Jabučni ocat i visoki tlak: Kako ga koristiti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Jabučni ocat i visoki tlak usko su povezani. Jabučni ocat djeluje kao prirodni lijek koji mnogi koriste kako bi pomogli u održavanju zdravlja srca i krvnog tlaka.
Iako znanstvena istraživanja još uvijek nisu dovoljno opsežna, postoje neka obećavajuća saznanja koja sugeriraju da jabučni ocat može pozitivno utjecati na visoki tlak, posebno kada se koristi u kombinaciji s drugim zdravim životnim navikama.
Jabučni ocat i visoki tlak – istraživanja i potencijalne koristi
Jedno istraživanje provedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je smanjenje razine glukoze u krvi i markera oksidativnog stresa, iako nije zabilježen značajan utjecaj na krvni tlak.
S druge strane, studija provedena na štakorima s hipertenzijom je otkrila da jabučni ocat može smanjiti krvni tlak, a još bolje rezultate pruža kombinacija jabučnog octa s lijekovima za tlak.
Iako jabučni ocat može imati blagi učinak na krvni tlak, on nije zamjena za tradicionalne medicinske tretmane, stoga je važno konzultirati se s liječnikom prije korištenja.

Jabučni ocat za zdravlje – prednosti za krvni tlak i više
Jabučni ocat nije samo koristan za krvni tlak. Osim što može pomoći u snižavanju razine kolesterola, jabučni ocat također može pomoći u mršavljenju.
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su konzumirali jabučni ocat uz kalorijski ograničenu prehranu prijavljuju manju glad i veći gubitak težine, posebno visceralne masti.
Jabučni ocat i med – kombinacija za bolje rezultate
Za još bolji učinak jabučni ocat se može kombinirati s medom. Ova kombinacija nije samo ukusna, već može dodatno pomoći u regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju općeg zdravlja.
Jabučni ocat i visoki tlak – kako ga koristiti?
Najčešći način uzimanja jabučnog octa za visoki tlak je razrijediti 1 – 2 čajne žličice u čaši vode i piti prije obroka. Ako vam je okus previše kiseo, možete dodati nekoliko kapi meda kako biste ga poboljšali.
Važno je razrijediti jabučni ocat jer visoke koncentracije mogu oštetiti zubnu caklinu ili iritirati grlo. Također, prije početka korištenja jabučnog octa preporučuje se konzultirati s liječnikom, osobito ako uzimate lijekove za visok tlak.
Pročitajte i ove članke:
- Jabučni ocat kao lijek: Cijenjeni eliksir koji uvijek trebate imati pri ruci! Evo na kojih ga 7 načina možete koristiti
- Kako sniziti krvni tlak bez lijekova? Moguće je! Donosimo savjete liječnika za prirodno snižavanje tlaka
- Visoki tlak: Simptomi mogu biti nespecifični, zato se za hipertenziju kaže da je “tihi ubojica”! Evo na što trebate obratiti pozornost.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
- Stines, Y. (2025). What Happens to Your Blood Pressure When You Take Apple Cider Vinegar. Verywell Health.
- Abou-Khalil, R. i sur. (2024). Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight and obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. BMJ Nutrition, Prevention & Health, e000823.
- Gheflati, A. i sur. (2019). The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition, 33: 132–138.
- Na, L. i sur. (2015). Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur. J. Nutr., 55: 1245–1253.