Istraživanje: Konzumiranje vlakana smanjuje rizik od raka dojke
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Postoji li veza između unosa vlakana u adolescenciji/ranoj odrasloj dobi sa smanjenjem rizika od raka dojke?
Istraživači na Harvardu su proučavali 45.000 žena kako bi otkrili da je konzumacija više vlakana (topiva i netopiva) u tinejdžerskoj dobi bila povezana sa značajno manjim rizikom od raka dojke.
Rezultati su pokazali da povećanje unosa vlakana za 10 dodatnih grama po danu smanjuje rizik od raka dojke za 14 posto.
Ova studija, objavljena u časopisu Pediatrics, podupire hipotezu da konzumacija namirnica s visokim sadržajem vlakana smanjuje rizik od raka dojke i da prehrana tijekom adolescencije i mlađe odrasle dobi može biti izuzetno važna.
Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, osobito crveni grah, grašak i leća, cjelovite žitarice, voće i zeleno povrće, poput špinata, blitve i brokule.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja