Je li sigurno uzimati lijekove nakon isteka roka trajanja?

rok valjanosti lijeka

Kako se približavaju hladniji mjeseci, vrijeme je da pripremite svoj ormarić s lijekovima za sezonu prehlade i gripe. Prije nego što to učinite, važno je provjeriti datume isteka valjanosti vaših lijekova jer neki možda više nisu učinkoviti ili sigurni.

Lijekovi bez recepta poput ibuprofena i acetaminofena imaju rok trajanja koji regulira FDA.

Iako se općenito ne savjetuje da koristite lijekove kojima je istekao rok trajanja, stručnjaci napominju da u određenim slučajevima uzimanje lijekova protiv prehlade i gripe kojima je nedavno istekao rok trajanja ipak može olakšati simptome.

Redovito provjeravajte zalihe lijekova
FOTO: Shutterstock

Je li sigurno uzimati lijekove nakon isteka roka trajanja?

Stacey Curtis, farmaceutkinja i profesorica na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Floridi, za Health je izjavila da, dok lijekovi na recept mogu biti štetni nakon isteka roka trajanja, lijekovi bez recepta obično gube snagu umjesto da postanu toksični. Međutim, drugi čimbenici – kao što je vrsta lijeka, koliko mu je istekao rok trajanja i uvjeti skladištenja – utječu na to je li lijek siguran za upotrebu.

Primjerice, tekući lijekovi, kao što su kapi za oči ili sirupi protiv kašlja, mogu sadržavati bakterije nakon isteka roka trajanja, a aspirin se s vremenom razgrađuje.

Ashley Garling-Nañez, klinička asistentica na Sveučilištu Texas u Austinu, za Health savjetuje oprez kod ranjivih skupina poput djece i starijih osoba, koji bi trebali u potpunosti izbjegavati lijekove kojima je istekao rok trajanja.

Gdje i kako se lijekovi pohranjuju također igra ulogu u njihovom roku trajanja. Toplina i vlaga npr. u kupaonici ili automobilu mogu uzrokovati bržu razgradnju lijekova, čak i prije isteka roka trajanja.

Ako lijek izgubi boju ili se mrvi, treba ga baciti.
Pravilno odlaganje lijekova
FOTO: Shutterstock

Redovito provjeravajte zalihe lijekova

Kada se osjećate bolesno, najbolje je potražiti novi lijek umjesto da se oslanjate na proizvode kojima je istekao rok trajanja. Međutim, ako je lijeku tek nedavno istekao rok valjanosti, još uvijek može djelovati, iako postoji rizik. Kako biste izbjegli ovu situaciju, redovito provjeravajte zalihe lijekova i po potrebi obnovite iste.

Pravilno odlaganje lijekova kojima je istekao rok valjanosti ključno je za sprječavanje kontaminacije. Lijekove kojima je istekao rok trajanja poželjno je vratiti u ljekarnu na zbrinjavanje u originalnoj ambalaži ili samo u primarnoj, poput blistera ili plastične posudice. Kartonsku kutiju i uputu prethodno odvojite i slobodno odložite u spremnik za recikliranje papira i kartona.

Konačno, kako biste bili spremni za sezonu, imajte pri ruci osnovne namirnice poput acetaminofena, ibuprofena i fiziološke otopine za nos. A osim lijekova, osnovne higijenske prakse – poput pranja ruku i ostanka kod kuće kada ste bolesni – mogu pomoći u obrani od bolesti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu