Konzumacija krumpira u trudnoći povećava rizik od dijabetesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Redovito konzumiranje krumpira ili proizvoda od krumpira (primjerice čipsa) u trudnoći može povećati rizik od pojave dijabetesa, otkrili su britanski znanstvenici. Naime, visoka razina škroba, koji se nalazi u krumpiru, može potaknuti porast šećera u krvi.
Studija je pratila 21 tisuću trudnica koje nisu imale nikakvu bolest prije trudnoće. Znanstvenike je zanimalo što čini neke trudnice izloženijima pojavi dijabetesa.
Među trudnicama iz studije, gestacijski dijabetes se pojavio kod 854 žene. Primijetili su da je rizik od dijabetesa bio 27 posto veći kod trudnica koje su u prosjeku jele dva do četiri puta tjedno jela koja su sadržavala 100 grama krumpira. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krumpira tjedno rizik se popeo do 50 posto.
Znanstvenici poručuju kako bi zamjena jela s krumpirom drugim povrćem poništila negativni efekt.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja