Najljepše šetnice u Hrvatskoj za više koraka

Najljepše šetnice u Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja predivnih prirodnih ljepota, a šetnje kroz njezine krajeve jedan su od najboljih načina da ih doživite. Bilo da se radi o šetnicama kroz šume, uz rijeke ili obalu Jadranskog mora, svaka ruta nudi jedinstven spoj prirode, povijesti i lokalne kulture.

Evo koje su najljepše šetnice u Hrvatskoj – od mirnih urbanih staza u Zagrebu, preko obalnih šetališta u Kvarneru, do skrivenih bisera u Zagorju.

Najljepše šetnice u Hrvatskoj – Zagreb

Zagreb i njegova okolica nude brojne slikovite pješačke staze od kojih svaka ima svoj šarm. Oštrc, najviši vrh Samoborskog gorja, sa 752 m visine, svojim strmim, stjenovitim padinama i piramidalnim oblikom podsjeća na alpsku planinu. S vrha se pruža prekrasan pogled, a odmah ispod njega penjači mogu vježbati na stijeni Flinka. Posjetitelji se nakon planinarenja mogu opustiti i u planinarskom domu Željezničar.

Nedaleko je dolina Slapnice, duboki klanac kroz koji teče potok. U dolini smještena osamljena Draganova mlinica jedina je naseljena kuća koja pruža pogled na seoski život u ovom zaštićenom području, dijelu Parka prirode Žumberak.

Druge značajne lokacije uključuju Plešivicu, vinorodnu regiju poznatu po festivalima i slikovitim pogledima sa svojeg 780 m visokog vrha Čerga. Posjetiteljima je na raspolaganju i poučna pješačka staza Šumarica koja povezuje sela i vijuga kroz šume i vinograde i nudi miran utočište.

Za one željne kraće urbane šetnje, Dubravkin put i park Maksimir u Zagrebu pružaju mirno okruženje s bogatom florom i faunom.

Dubravkin put, šumska staza duga dva kilometra, sadrži informativne ploče o bioraznolikosti područja, dok je park Maksimir, osnovan 1794. godine, bujna park šuma s 316 hektara s pet jezera.

Šetnice uz more - Kvarner
FOTO: Shutterstock

Šetnice uz more – Kvarner

Kada su u pitanju šetnice uz more, Kvarner se može pohvaliti s Lungomare – prekrasnom obalnom stazom koja se proteže od Voloskog do Lovrana. Prostirući se na oko 12 km, šetalište Lungomare nudi prekrasan pogled na Jadransko more, okruženo povijesnim vilama, bujnim parkovima i primamljivim plažama.

Hodajući ovom rutom, proći ćete kroz prekrasan grad Opatiju, povijesno ljetovalište poznato po elegantnoj arhitekturi i zadivljujućim botaničkim vrtovima.

Šetnica Kostrena, smještena u blizini Opatije i samo nekoliko minuta vožnje od Rijeke, proteže se oko tri kilometra duž obale i nudi beach barove, restorane i primamljive plaže. Unatoč prisutnosti ovih objekata, šetnja daje dojam uronjenosti u prirodu, daleko od grada. Kostrena, poznata po svojoj dugoj pomorskoj tradiciji, dom je brojnih kapetana i mornara, što njezinu obalnu šetnicu čini prikladnim priznanjem njezinoj baštini.

S druge strane, Rajska cesta na otoku Krku, koju često smatraju jednom od najljepših šetnica na Jadranu, proteže se od Haludova do Njivica u dužini od 1,9 km, a s godinama se dalje produžava. Šetnica vitalnosti na Lošinju, koja povezuje Mali i Veli Lošinj, slikovita je staza od sedam kilometara duž istočne obale otoka, koja prikazuje prekrasne uvale savršene za kupanje i bogat biljni svijet.

Naposljetku, šetnica Klenovica-Smokvica, duga oko tri kilometra, nudi mirnu obalnu šetnju u blizini Novog Vinodolskog, gdje je još uvijek vidljiva bogata ribarska povijest ovog kraja.

ABECEDA Prirode u Zagorju

Kada su pitanju najbolje šetnice u Zagorju, samo sat vremena od Zagreba, u zelenim zagorskim bregima u blizini rijeke Sutle, smjestila se jedinstvena šetnica duga 125 m u krošnjama drveća. Ovo kratko, ali uzbudljivo putovanje, pet metara iznad tla, nudi spoj prirode, povijesti i obrazovanja.

Izgrađena u sklopu EU projekta “ABECEDA Prirode u Zagorju“, staza poziva posjetitelje da upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu zaštićene Zelenjačke doline. Posebno su zanimljivi veliki crveni megafon za sviranje zvuka, spomenik hrvatskoj himni, gnijezda za promatranje ptica i glazbene metalne cijevi. Dostupna svima, ova besplatna šetnica savršen je početak ili kraj dana istraživanja okolice.

šetnice u Podravini
FOTO: Shutterstock

Camino rute u Hrvatskoj

Camino rute u Hrvatskoj se iz godine u godinu proširuju i usavršavaju te privlače sve više hodočasnika i planinara koji pronalaze mir ili se upuštaju u avanturu života, zbog čega ih svrstavamo u najljepše šetnice u Hrvatskoj.

Za one koji ne mogu putovati na poznati Camino de Santiago, hrvatske rute nude slično iskustvo. Prva ruta, Camino Krk, uspostavljena je prije nekoliko godina, sada je završeno šest ruta, a planirano ih je još.

Ako vas zanimaju šetnice u Podravini, jedna od ruta koja se ističe je Camino Podravina, jedinstvena i lagana šetnja kroz šume, gradove, livade, pa čak i pravu pustinju. Ova ruta duga 160 km traje sedam dana i prikazuje raznolike krajolike, uključujući rijeke, šume i pustinju Dravski Peski, poznatu i kao hrvatska Sahara.

Lokalne zajednice bile su uključene u planiranje i održavanje staza, osiguravajući da su rute dobro označene i gostoljubive. Svojim pristupačnim terenom i brojnim kulturnim znamenitostima, uključujući i sakralna mjesta, Camino Podravina pogodan je za ljude svih dobnih skupina te nudi ispunjeno i nezaboravno putovanje. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu