10 stvari koje vam liječnik neće reći o umiranju

smrt je neizbježan dio života

Smrt je tema o kojoj je mnogima neugodno razgovarati, no ona je neizbježan dio života s kojim će se svi susresti. Razumijevanje ove teme može je učiniti manje zastrašujućom. Evo 10 saznanja o procesu umiranja kojih možda niste bili svjesni.

Umiranje je često postupno

Dok su neki uzroci smrti iznenadni, za one koji su svjesni da je smrt blizu zbog bolesti ili starosti postoje prepoznatljivi znakovi. To može uključivati ​​usporeno disanje, smanjenje ili slabljenje otkucaja srca, sniženi krvni tlak i promjene boje kože, kao što je za Everyday Health izjavio Zachary Palace, medicinski direktor u Hebrew Home u Riverdaleu u New Yorku.

Redoslijed i priroda ovih simptoma mogu varirati od osobe do osobe.

Usporeno disanje signalizira skoru smrt

Dr. Palace objašnjava da bi moglo doći do pauza u disanju u trajanju 15 – 20 sekundi, što može alarmirati obitelj, ali to je normalan dio procesa umiranja.

Dvije faze smrti

Prva faza, klinička smrt, nastupa kada srce prestane kucati. Oko 4 – 6 minuta kasnije, moždane stanice počinju umirati zbog nedostatka kisika, što dovodi do biološke smrti (druge faze). Reanimacija može biti moguća tijekom kliničke smrti, ali ne i nakon biološke smrti.

KPR nije uvijek tako učinkovit kao što se prikazuje

Televizijske emisije često prikazuju KPR (kardiopulmonalna reanimacija) kao vrlo učinkovit, ali u stvarnosti, stope uspjeha su mnogo niže, osobito kod osoba s kroničnim bolestima.

Istraživanja pokazuju da su stope preživljenja nakon KPR-a oko 12 % za izvanbolničke srčane zastoje i između 24 – 40 % za bolničke slučajeve. Ključno je razgovarati o potencijalnim dobrobitima i rizicima KPR-a s pružateljima zdravstvenih usluga i voljenima, osobito što se tiče njege na kraju života.

proces umiranja
FOTO: Shutterstock

Sluh bi mogao biti posljednji osjet koji se smanjuje

Istraživanja pokazuju da bi sluh mogao biti posljednji osjet koji nestaje prije smrti. Studije pokazuju da, čak i kada se drugi vitalni znakovi pogoršavaju, slušni sustav ostaje osjetljiv, pa se obiteljima preporučuje da razgovaraju sa svojim voljenima u to vrijeme.

Može doći do mokrenja i defekacije

Kako se smrt približava, neuralni signali u mjehur i crijeva prestaju, što dovodi do opuštanja mišića i mogućeg mokrenja ili defekacije nakon smrti.

Morfij ublažava bol, a ne ubrzava smrt

Suprotno nekim uvjerenjima, morfij se ne koristi za ubrzavanje smrti, već za ublažavanje boli i nelagode povezane s procesom umiranja. Pomaže u upravljanju simptomima poput povećane potrebe za zrakom, što čini disanje ugodnijim.

Određeni dijelovi tijela ostaju živi nakon smrti

Čak i nakon smrti, određeni dijelovi tijela, posebice mozak, počinju se prvi razgrađivati, a zatim i drugi organi. Ovaj proces pokreću bakterije i proizvode karakterističan miris poznat kao “miris smrti“.

Bljesak životnih sjećanja može imati znanstvenu osnovu

Zamisao o viđenju života kako prolazi pred očima prije smrti možda ima znanstveno utemeljenje. Studija iz 2022. je otkrila da je moždana aktivnost povezana s pamćenjem i sanjanjem primijećena kod pacijenta nekoliko trenutaka prije smrti, što ukazuje na moguće ponavljanje životnih sjećanja.

Svijest bi mogla ostati nakon smrti

Nedavna istraživanja pacijenata sa srčanim zastojem otkrila su da neki pojedinci mogu zadržati osjećaj svijesti tijekom KPR-a.

Studija objavljena u rujnu 2023. je otkrila da su preživjeli prijavili iskustva lucidnosti i promatrali moždanu aktivnost povezanu s mislima i pamćenjem tijekom postupka, što potencijalno ukazuje na univerzalni aspekt iskustava bliskih smrti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu