U ovoj regiji možete obaviti besplatni preventivni pregled

mjerenje krvnog tlaka

Hrvatska liga za hipertenziju u sklopu trajne javnozdravstvene akcije “Lov na Tihog ubojicu” kojoj je cilj povećati zdravstvenu pismenost, ali i organizirati kompletne preventivne preglede s fokusom na kardio-reno-metaboličko zdravlje, već četvrtu godinu zaredom u ljetnim mjesecima provodi akciju “Zdravlje na otocima”, budući da su otoci jedna od regija Hrvatske gdje je zdravstvena skrb slabije dostupna.

Akcija “Lov na Tihog ubojicu” pod visokim je pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pozdravljena je i od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

U proteklim godinama organizirana je na Visu, Hvaru, Korčuli, Braču, Lastovu, u šibenskom arhipelagu, a ove godine i u Benkovcu.

Inicijalni plan za ovu godinu bio je Dugi otok i zadarski arhipelag, ali su se odlučilli za Benkovac nakon informacije da ovdje trenutno postoji problem zbog kojih ne funkcioniraju ordinacije primarne zdravstvene zaštite, o čemu su izvijestili i mediji.

Svatko tko se odazove bit će klinički pregledan

Tim Hrvatske lige za hipertenziju koji čine mladi liječnici, studenti završnih godina medicine i kineziologije, medicinske sestre, članovi d8Solutions, digitalnog partnera Lige, zaposlenici Certitudo d.o.o., partnera Lige, zajedno s patronažnim sestrama i drugim osobljem Doma zdravlja Benkovac će 26. – 30. kolovoza ove godine pregledati stanovništvo ove regije koje je tijekom proteklog mjeseca obaviješteno i pozvano na preglede.

Svatko tko se odazove bit će klinički pregledan, izmjerit će mu se krvni tlak, centralni tlak, odrediti biološka starost krvnih žila, snimiti EKG, učinit će se mjerenja metaboličkom vagom, a iz uzorka krvi i mokraće bit će određeni svi čimbenici rizika za kardio-reno-metaboličko zdravlje (masnoće, šećer, mokraćna kiselina, kreatinin i dr.).

Zdravlje na otocima
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

Tijekom pregleda mladi članovi Hrvatske lige za hipertenziju u razgovoru kroz strukturirani upitnik prikupit će vrijedne podatke o pobolu, korištenju lijekova i životnim navikama, te kroz taj razgovor provesti obrazovanje o važnosti zdravog života, pridržavanja dobivenih uputa, redovitog uzimanja lijekova te pravilnog načina mjerenja krvnog tlaka.

Svi nalazi brzo će biti dostupni zdravstvenim radnicima Doma zdravlja u Benkovcu za redovan rad nadležnih liječnika.

Hrvatska liga za hipertenziju će osigurati dodatnu obradu i skrb svima onima kojima se ustanovi
potreba za daljnjom obradom.

Prijavljeno je već više od 400 osoba!

Interes stanovništva je vrlo velik, tako da je već prije početka akcije prijavljeno više od 400 osoba. Ove godine podizanje zdravstvene pismenosti i obrazovanja populacije dodatno je naglašeno kroz dvije akcije koje se provode na teritoriju cijele Hrvatske – “70/26” i “Znaš li svoj broj?“.

Prvoj akciji za cilj je podizanjem svijesti, povećanjem adherencije, ali smanjivanjem kliničke inercije ostvariti da do 2026. godine u 70 % liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom budu postignute ciljne vrijednosti.

“Znaš li svoj broj” je akcija koju je u sklopu “Lova na Tihog ubojicu” potaknulo Hrvatsko društvo zau aterosklerozu i primarni je cilj povećati svijest o opasnostima vezanim uz kolesterol, ali i dodatno isticati kako je važno da svatko zna sve svoje brojeve – za tlak, kolesterol, šećer, bubrežnu funkciju, broj koraka itd.

Tijekom cijele godine Hrvatska liga za hipertenziju organizira slične akcije u drugim krajevima Hrvatske gdje je zdravstvena skrb manjkava (Banija, Lika, Gorski kotar i dr.) tako da je dosad pregledano više od 10.000 sugrađana, a kod više od 5.000 učinjeni su kompletni primarni pregledi s kasnije osiguranom skrbi kad je bilo potrebno.

U situaciji kada generalno postoji nedostatak liječnika, a pogotovo liječnika primarne zdravstvene zaštite, Liga je pokazala i dokazala kako bi ovakav model mobilnih multidisciplinarnih timova mogao premostiti trenutni zjap koji je prisutan ne samo u Benkovcu, nego u brojnim dijelovima Hrvatske.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige za hipertenziju.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu