Kako odlučiti hoćete li imati jedno ili više djece?

planiranje obitelji

Odluka o tome hoćete li imati jedno dijete ili proširiti obitelj jedan je od najvažnijih životnih izbora i za mnoge može biti izazov.

S obzirom na brojne uključene čimbenike, može biti korisno imati strukturiran pristup koji će vas voditi pri donošenju odluka i raspravama, osobito ako odlučujete s partnerom. Evo nekoliko vježbi koje će vam pomoći da donesete bolju odluku o tome da po prvi put postanete roditelj ili dodate još jedno dijete svojoj obitelji.

Razmišljanje o vrijednostima

Vrijednosti su presudne jer ističu ono što je najsmislenije u životu i mogu voditi naše odluke. Kada su naše vrijednosti usklađene s našim postupcima i izborima, općenito se osjećamo bolje; kada nisu, stvaraju se problemi.

Vrijednosti se razlikuju među pojedincima i mogu se mijenjati tijekom vremena. Ako sad odlučite da nemate (nijedno) dijete, možda bi bilo vrijedno ponovno razmotriti tu odluku kasnije.

Razmotrite svoje vrijednosti razmišljajući o primjerima kao što su:

  • njega – briga za druge
  • avantura – istraživanje i traženje novih iskustava
  • povezanost – biti prisutan i djelovati s drugima
  • obitelj – imati obitelj.

Živjeti slobodno i spontano

Iako same vrijednosti ne mogu diktirati trebate li imati dijete, razmišljanje o njima pomaže vam procijeniti kako je izgradnja obitelji u skladu s onim što smatrate važnim. Također, pomaže u procjeni koje vrijednosti mogu zahtijevati fleksibilnost.

Primjerice, ako jako cijenite avanturu i odlučite imati dijete, razmislite o tome kako ipak možete uključiti avanturu u svoj život.
Razmišljanje o budućnosti
FOTO: Shutterstock

Razmišljanje o budućnosti

Zamislite svoj život za jednu, pet ili 10 godina nakon što odlučite imati (još jedno) dijete. Zatim ponovite ovu vježbu zamišljajući život bez ove odluke. Budite što detaljniji i podijelite svoju viziju s partnerom ako je primjenjivo.

Razmotrite ova pitanja.

  • Gdje ste?
  • S kim ste? Kako izgledaju vaši odnosi i obitelj?
  • Kako se osjećate?
  • Što radite? Što se događa oko vas?
  • Kako ste došli ovdje?

Razmislite o tome kako je svaki scenarij usklađen s vašim vrijednostima. Posljednje pitanje je ključno jer se odnosi na proces izgradnje obitelji i vašu reproduktivnu priču.

Vaša reproduktivna priča

Vaša reproduktivna priča je priča koju imate o roditeljstvu, koja obuhvaća vaše nade, snove i vizije vaše buduće obitelji. Ova se priča često počinje razvijati u ranom djetinjstvu i možda nije potpuno svjesna. Kada vi (i vaš partner) razmišljate o procesu izgradnje obitelji, je li vama i njemu važno:

  • da imate biološku vezu sa svojom djecom
  • da ste trudni i rodite
  • da imate više djece, pa da bude braće i sestara
  • da imate djecu određenog spola ili drugih bioloških karakteristika?

Odgovori na ova pitanja mogu voditi i proširiti vaše mogućnosti za izgradnju obitelji.

Procjena vašeg trenutnog života i potencijalnih promjena

Ako odlučite da nemate (još) dijete, vaš život se može nastaviti kao i sada. Međutim, važno je uzeti u obzir stvarne i logističke promjene koje dolaze s dodavanjem (još jednog) djeteta.

Razmislite o izvedivosti i uključenim troškovima, uključujući financijske troškove (koji se razlikuju ovisno o lokaciji, brizi za djecu, osiguranju, prvom u odnosu na sljedeće dijete itd.) i drugim potencijalnim troškovima, poput utjecaja na odnose, zdravlje i karijeru. Ova su razmatranja presudna za razgovore s vašim partnerom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu