“Dvostruki prihod, bez djece”: Psihologinja objašnjava što je DINK i zašto se sve više parova odlučuje za život bez djece

Dvostruki prihod, bez djece

Dvostruki prihod, bez djece” ili skraćeno DINK (engl. “dual income, no kids“) označava parove koji odgađaju roditeljstvo, odnosno odlučuju se na partnerstvo bez djece. Iako se još uvijek postavljaju pitanja koji su mogući razlozi ovog trenda, činjenica je da se ova faza prije smatrala prolaznom i prijelaznom u ranom odraslom životu.

Naime, neki parovi se u prvim godinama zajedništva odlučuju na kratkotrajno odgađanje roditeljstva do određene razine spremnosti za dijete. Drugim riječima, to je kratkoročni DINK, a danas se o njemu govori kao o nečemu na što parovi odlučuju i dugoročno.

Neka su druga vremena

Prilično smo svjesni da živimo u društvu koje se brzo mijenja. Svjedoci smo sve većeg broja rastava, odgađanja ulaska u brak, straha od emocionalnog vezanja, života s manje ili bez djece itd. Svjesni smo da su vremena prije bila drugačija, da se visoko obrazovanje nije toliko podrazumijevalo i da su se životi ljudi značajno razlikovali od onih danas.

Tržište rada se također promijenilo, mnoga radna mjesta je zamijenio robot, a neka će tek zamijeniti. Stvorila su se nova radna mjesta koja danas vladaju tržištem, posebno ona koja su povezana s tehnologijom. Zapravo, čini se da je sve teže preživjeti u ovom svijetu bez visokog obrazovanja, a ni to ne garantira posao nakon školovanja.

DINK
FOTO: Shutterstock

Da bi se mogli školovati i završiti fakultete, mladi su morali okrenuti svoje živote u drugom smjeru, pa tako traženje partnera, ostvarivanje obitelji i ulazak u zajednički život kod mnogih dolazi nešto kasnije nego je to prijašnjih desetljeća bio slučaj. Nadalje, mnogi se moraju odseliti iz roditeljskog doma da bi se školovali što podrazumijeva dodatne troškove za stanovanje, hranu i prijevoz, ali i slobodno vrijeme koje većina mladih izdvaja za posjet obitelji i prijateljima u mjestima u kojima su živjeli.

Jedino sigurno je da je život današnje mlade osobe u ranoj odrasloj dobi značajno drugačiji u odnosu na prethodne generacije. Brojni troškovi se nagomilaju samo da bi se završilo školovanje, a uz to je ostvarivanje redovitih vlastitih prihoda odgođeno za kasnije godine života. Stoga je i sve povezano s tim životnim razdobljem odgođeno dok se pojedinac ne ostvari samostalno.

Zašto se parovi odlučuju na život bez djece?

Brojni su razlozi zašto se neki par odlučuje na život bez djece. Iako vlada popularni stereotip da su DINK parovi nezainteresirani za obitelj ili obiteljske vrijednosti, mnogi od njih ističu da uživaju u obiteljskim druženjima s nećacima i djecom svojih prijatelja, ali da se ne osjećaju spremnima za roditeljstvo i život s vlastitom djecom.

Postoji mnogo informacija koje opisuju moguće razloge izbora za DINK život – od brojnih društvenih i kulturnih promjena, preko izjednačavanja obrazovnih mogućnosti partnera, pa sve do modernizacije zdravstvene skrbi. Sve to može utjecati na odgađanje roditeljstva kod parova. Iako su ovi podaci još uvijek samo nagađanja, nedostaje intimniji pogled na to kako parovi razmišljaju o ovoj odluci i upravljaju njome.

Brojni su razlozi zašto se neki par odlučuje na život bez djece
FOTO: Shutterstock

Ipak je još nedovoljno istraživanja na ovu temu, ali postoje sugestije da se mnogi parovi odlučuju za DINK život neko vrijeme jer se aktivno pripremaju za roditeljstvo istražujući brojne informacije o roditeljskim kompetencijama i tome koliko su spremni za tu ulogu ili ne.

Nekima je život bez djece preferencija kojoj ne pridaju posebne razloge, ali potpuno je neopravdano brzopleto zaključivati o njima. Prije nego se nekoga prozove sebičnim zbog takvog načina života ili im se pripišu kojekakve druge etikete, prvenstveno se treba zapitati je li riječ o zdravstvenim razlozima koji mogu biti ograničavajući za reproduktivnost para.

Nažalost, u nekim zemljama se ovakav način života, uz dvostruke prihode i bez troškova djece, povezuje isključivo s financijama. Parove koji odustaju od djece isključivo radi novaca je zaista teško pronaći, stoga je ova tvrdnja previše površna da bi objasnila pravi razlog.

Razvoj roditeljskih kompetencija

Neovisno o razlozima dugoročnog ili kratkoročnog odgađanja roditeljstva, brojni današnji parovi ističu da osjećaju strah od odgoja djece s obzirom na izazove društva u kojima se krećemo. Iako nikad (materijalno) nismo imali više, čini se da nam to silno mnoštvo i nije neka garancija normalnog i mirnog života.

Odgoj djece u svijetu koji je postao neodvojiv od virtualnog postaje noćna mora brojnim roditeljima koji ne znaju kako ostvariti komunikaciju s djecom i ponuditi im kvalitetniji sadržaj od cjelodnevnog igranja videoigara i scrollanja po društvenim mrežama. Činjenica je da takvo djetinjstvo mnogi od nas ne pamte i da se danas djeca odgajaju u drugačijim uvjetima.

Brojni današnji parovi ističu da osjećaju strah od odgoja djece
FOTO: Shutterstock

Vrlo je moguće da je to jedan od značajnijih razloga zbog kojih se parovi odlučuju za odgodu roditeljstva. Stoga bismo, umjesto osuđivanja, trebali zajednički raditi na jačanju roditeljskih kompetencija te na aktivnoj pripremi parova za roditeljstvo, neovisno o tome hoće li se u konačnici odlučiti za djecu ili ne.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu